Print

Laboratorijske metode u mikrobiologiji hrane (132895)

Course coordinator


Assoc. Prof. Nevijo Zdolec, PhD

Course description

Mikrobiologija hrane je znanstvena disciplina koja u okviru znanosti o hrani proučava učinak mikroorganizamana hranu, bilo da je riječo tehnološkim mikroorganizmima koji sudjeluju u proizvodnji hrane ili o nepoželjnim vrstama koje uzrokuju njezino kvarenje ili je koriste kao vektor koji će uzrokovati oboljenje ljudi ili životinja, uključujući zoonoze. Laboratorijske metode dokaza pojedinih bakterijskih vrsta ključne su u sprečavanju bolesti koje se prenose hranom.

Type of course

ECTS: 3.00

English language: L1

E-learning: L1

Teaching hours: 30
Lectures: 10
Laboratory exercises: 14
Seminar: 6

Lecturer
  • Assoc. Prof. Nevijo Zdolec, PhD
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
  • Assoc. Prof. Nevijo Zdolec, PhD
Grading

Sufficient (2): 60-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%

General competencies

Predmet upoznaje studente sa značenjem laboratorijskih metoda u sigurnosti hrane te ih uvodi u mikrobiološke pretrage i upoznaje sa značenjem nalaza patogenih bakterija u hrani

Types of instruction

  • Predavanja
  • Laboratorijske vježbe
    Laboratorijske vježbe (kroz 14 sati vježbi studenti obavljaju mikrobiološku pretragu od pripreme uzoraka različite hrane do interpretacije rezultata po pojedinim bakterijskim vrstama)
  • Seminari
    Seminari (kroz 6 sati seminara studenti obrađuju pojedine metodske jedinice vezane uz dobru laboratorijsku praksu, primjenu različitih metoda u mikrobiološkoj pretrazi te interpretaciju rezultata). Studenti samostalno izrađuju seminarski rad i prezentiraju ga.

Learning outcomes

Learning outcome Evaluation methods
procijeniti potrebu mikrobioloških ispitivanja u ocjeni zdravstvene ispravnosti hrane, Aktivno sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, seminarski rad, usmeni ispit
interpretirati rezultate mikrobioloških pretraga namirnica pretraga hrane i Aktivno sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, seminarski rad, usmeni ispit
razumjeti značenje rada u akreditiranom laboratoriju i primjenu standardiziranih metoda i mikrobiološkoj pretrazi hrane. Aktivno sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, seminarski rad, usmeni ispit

Working methods

Teachers' obligations

Održavanje predavanja, priprema tema i materijala studentima za izradu seminarskog rada, organizacija izlaganja seminarskih radova, individualne konzultacije vezane uz seminarski rad, organizacija i izvedba laboratorijskih vježbi, evidencija prisutnosti studenata na predavanjima i vježbama, praćenje aktivnosti studenata tijekom predavanja, seminara i vježbi, priprema nastavnih materijala (predavanja i vježbe) studentima, konzultacije, organiziranje i održavanje pismenih i usmenih provjera znanja tijekom semestra i ispitnih rokova

Students' obligations

Prisutnost na predavanjima i vježbama, izrada pisanog seminarskog rada na osnovu predloženih tema, usmeno izlaganje seminarskog rada, polaganje ispita tijekom semestra ili u ispitnim rokovima

Methods of grading

Evaluation elements Maximum points or Share in evaluation Grade rating scale Grade Direct teaching hours Total number of average student workload ECTS
Pohađanje nastave i aktivno sudjelovanje na nastavi Korektivni bodovi 22 22 0,8
Seminarski rad (ocjena vještine pisanja i izlaganja) 10 procjena nastavnika
procjena nastavnika
procjena nastavnika
procjena nastavnika
procjena nastavnika
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
6 18 0,6
Test znanja 1 (T1) 20 <60%
60-70%
71-80%
81-90%
91-100%
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
1 10 0,3
Test znanja 2 (21) 20 <60%
60-70%
71-80%
81-90%
91-100%
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
1 10 0,3
Ispitni rok usmeni 50 <60%
60-70%
71-80%
81-90%
91-100%
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
30 1
Ukupno 100% 30 90 3
Evaluation elements Description Deadline Recoupment
Test znanja 1 (T1) Obuhvaća programski dio modula iz laboratorijskih metoda u mikrobiologiji hrane: Uvod u mikrobiologiju hrane; Mikrobiološki standardi za namirnice; mikrobiološke norme u nas i u svijetu (ISO norme, HR EN ISO); Klasične i suvremene metode u mikrobiologiji namirnica molekularne metode u mikrobiologiji namirnica; pogreške i preciznost analitičkih metoda. tijekom semestra ispitni rokovi
Test znanja 2 (21) Obuhvaća programski dio modula iz laboratorijskih metoda u mikrobiologiji hrane: uzimanje i priprema uzorka za mikrobiološku analizu; Tijek mikrobiološke pretrage namirnica; Brze metode mikrobioloških pretraga; Direktna identifikacija mikroorganizma iz uzorka; Interpretacija rezultata tijekom semestra ispitni rokovi

Weekly class schedule

  1. Mikrobiološki standardi za namirnice (Mikrobiološki standardi za namirnice; mikrobiološke norme u nas i u svijetu (ISO norme, Hrvatske norme);
  2. Mikrobiološki standardi za namirnice; (HRN/ISO norme; algebarski i logaritamski račun u mikrobiologiji; mjerna nesigurnost)
  3. Akreditacija laboratorija
  4. Klasične i suvremene metode u mikrobiologiji namirnica
  5. Klasične i suvremene metode u mikrobiologiji namirnica (molekularne metode u mikrobiologiji namirnica)
  6. Klasične i suvremene metode u mikrobiologiji namirnica (statistička kontrola kakvoće; pogreške i preciznost analitičkih metoda)
  7. Dobra laboratorijska praksa (Uzorkovanje za mikrobiološku pretragu)
  8. Dobra laboratorijska praksa (Uzimanje uzoraka za mikrobiološku pretragu,
  9. Dobra laboratorijska praksa (Priprema uzoraka za mikrobiološku pretragu)
  10. Tijek mikrobiološke pretrage namirnica (ukupni broj bakterija, ukupni broj aerobnih sporogenih bakterija)
  11. Tijek mikrobiološke pretrage namirnica (Salmonella spp., Campylobacter spp., L. monocytogenes, Yersinia enterocolitica, Enterobacteriaceae, E. coli)
  12. Tijek mikrobiološke pretrage namirnica (Clostridium perfringens, C. botulinum, sulfitreducirajuće klostridije)
  13. Tijek mikrobiološke pretrage namirnica - direktna identifikacija mikroorganizma iz uzorka; molekularne metode
  14. Tijek mikrobiološke pretrage namirnica – molekularne metode
  15. Interpretacija rezultata mikrobiološke pretrage namirnica

Obligatory literature

  1. Codex alimentarius, official standards.
  2. HRN/ISO norme
  3. Duraković, S., Delaš, F., Stilinovć, B., Duraković, L. (2002): Moderna mikrobiologija namirnica knjiga prva, Kugler, Zagreb
  4. Duraković, S., Delaš, F., Duraković, L. (2002): Moderna mikrobiologija namirnica knjiga druga, Kugler, Zagreb
  5. Kozačinski, L., Cvrtila Fleck, Ž., Mioković, B., Njari, B., Filipović, I. (2012): Kontrola kakvoće i higijenske ispravnosti hrane. U: Veterinarsko javno zdravstvo i sigurnost hrane. Ur. Kozačinski, L., B. Njari, Ž. Cvrtila Fleck. Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Recommended literature

  1. Adams, M.R., M.O. Moss (2005): Food Microbiology. Second Edition. The Royal Society of Chemistry 2000.
  2. Huber, L. (2002): Good laboratory practice and current good manufacturing practice. Agilent Technologies, Germany
  3. EU direktiva 2073/2005
  4. Vodič za mikrobiološke kriterije za hranu. 3. izmijenjeno izdanje. MPRRR. 2011
  5. Dostupna literatura u biblioteci Zavoda za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Similar course at related universities

  • Predmet Mikrobiologija hrane (Studij Prehrambene tehnologije; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Sveučilište J.J. Strossmyera)
  • Predmet Mikrobiologija hrane (Studij za sanitarno inženjerstvo; Sveučilište u Rijeci – Medicinski fakultet - Sveučilišni studij diplomiranih sanitarnih inženjera

Please sign in to your account

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties. Cookie Policy.