Print

Ekološki uzgoj voća (281737)

Course coordinator

Course description

Naziv modula: Ekološki uzgoj voća

Opis modula:
Modul Ekološki uzgoj voća studentima pruža sveobuhvatno znanje o organskoj (ekološkoj) tehnologiji uzgoja voćarskih kultura. Poseban naglasak stavlja se na gospodarski značajne vrste voća – jezgričave, koštičave, lupinaste i jagodaste. Predavanja i vježbe omogućuju studentima razumijevanje ekoloških čimbenika koji utječu na uzgoj, bioloških svojstava vrsta, sorata i podloga, kao i osnovnih principa fiziologije rasta i rodnosti voćaka.

Ciljevi modula:

Savladati osnovne principe voćarstva i organskog uzgoja.

Prepoznati utjecaj ekoloških čimbenika na rast, razvoj i rodnost voćaka.

Poznavati tehnologiju organskog uzgoja pojedinih voćnih vrsta, uključujući odabir podloga, sorata i uzgojnih oblika.

Primijeniti stečeno znanje kroz seminarski rad.

Sadržaj modula:

Osnove voćarstva – uvod u voćarstvo, botanička pripadnost i osnovna terminologija.

Osnovni principi organskog (ekološkog) uzgoja voća – ekološki čimbenici, obrada tla, prehrana, zaštita i održavanje nasada.

Jezgričave voćne vrste (Pomoideae): jabuka, kruška, dunja, mušmula – tehnologija organskog uzgoja, podloge, sorte i uzgojni oblici.

Koštičave voćne vrste (Prunoideae): šljiva, trešnja, višnja, marelica, breskva, nektarina – tehnologija organskog uzgoja, podloge, sorte i uzgojni oblici.

Lupinaste i jagodaste voćne vrste: lijeska, orah, kesten, jagoda, malina, kupina, borovnica, ribiz – tehnologija organskog uzgoja, podloge, sorte i uzgojni oblici.

Način polaganja:
Polaganje ispita provodi se kroz parcijalne testove ili završni ispit, uz obaveznu izradu i prezentaciju seminarskog rada.

Type of course

ECTS: 6.00

English language: L1

E-learning: L1

Teaching hours: 60
Lectures: 44
Seminar: 8
Field exercises: 8

Lecturer
Associate teacher for seminars
Grading

Sufficient (2): 60 -70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%

General competencies

Studenti stječu temeljna teorijska i praktična znanja o tehnologiji ekološkog uzgoja voćnih kultura, uključujući odabir vrste, sorte i podloge u skladu s odgovarajućim ekološkim uvjetima uzgoja.

Types of instruction

  • Predavanja
    Tijekom predavanja primjenjuju se metode aktivnog učenja u nastavi.
  • Terenske vježbe
    Terenska nastava – oblici nastave Cilj: Studenti kroz praktičan rad upoznaju ekološke voćnjake, fenofaze voćaka te načine održavanja i zaštite voćnih kultura. Oblici nastave: Obilazak organskog voćnjaka Upoznavanje s različitim voćnim vrstama (jezgričave, koštičave, lupinaste, jagodaste) Pregled sustava sadnje, podloga i sorata Uočavanje različitih uzgojnih oblika i prorjeđivanja krošnje Promatranje fenofaza Fenofaza cvatnje, plodonošenja i zriobe Identifikacija kritičnih razdoblja za nutritivnu i zaštitnu primjenu Analiza i rasprava na terenu Evaluacija stanja voćnjaka Diskusija o prednostima i izazovima ekološkog uzgoja
  • Seminari
    Ocjenjivanje seminarskog rada – principi ekološkog uzgoja voćnih vrsta Ukupno bodova: 100 1. Pisani dio (70 bodova) Sadržaj i relevantnost teme (30 bodova) Jasno definirana tema i ciljevi rada Pokrivenost ključnih principa ekološkog uzgoja Upotreba relevantne literature Struktura i logika izlaganja (20 bodova) Uvod, razrada, zaključak Koherentno i logično izlaganje ideja Jezik, stil i oblikovanje (10 bodova) Pravopis i gramatika Stil prikladan akademskom radu Bibliografski izvori pravilno navedeni Originalnost i kritička analiza (10 bodova) Samostalno razmišljanje Primjena teorije na primjere/praktične situacije 2. Usmeni dio (30 bodova) Prezentacija sadržaja (15 bodova) Jasnoća i sažetost izlaganja Vizualna pomagala (prezentacija, slike, grafikoni) Odgovori na pitanja i rasprava (15 bodova) Razumijevanje teme Sposobnost argumentiranog odgovaranja Ocjene prema postotku bodova: 90–100 – odličan (5) 80–89 – vrlo dobar (4) 70–79 – dobar (3) 60–69 – dovoljan (2) <60 – nedovoljan (1)

Learning outcomes

Learning outcome Evaluation methods
Građa voćke i funkcija njenih organa, rast i rodnost Studenti će: Definirati osnovne organe voćke – korijen, stabljiku, grane, pupove, listove, cvijet i plod. Opisati funkciju pojedinih organa, npr.: korijen – usvajanje vode i mineralnih tvari, sidrenje biljke; stabljika i grane – mehanička potpora, provođenje hranjivih tvari; list – fotosinteza, transpiracija; cvijet – reprodukcija i oplodnja; plod – zaštita sjemenki i razmnožavanje. Razumjeti rast i rodnost voćaka, uključujući faze rasta, formiranje pupova, cvatnju, oplodnju i plodonošenje. Analizirati čimbenike koji utječu na rodnost, poput sorte, podloge, ekoloških uvjeta i agrotehničkih mjera. Kolokviji, usmeni
Razmnožavanje voćaka, cijepljenje, rez i uzgojni oblici Studenti će: Objasniti vrste razmnožavanja voćaka Generativno – iz sjemena, prednosti i nedostaci u očuvanju svojstava sorte; Vegetativno – reznice, cijepljenje, cjepljenje kopulacijom, cjepljenje na podlogu; prednosti u očuvanju genetskih i kvalitativnih svojstava. Razumjeti postupke i ciljeve cijepljenja Vrste cijepljenja (npr. okulacija, kopulacija); Odabir podloge i plemke; Važnost pravilnog vremena i tehnike cijepljenja za uspjeh ukorjenjivanja i kvalitativna svojstva ploda. Objasniti principe rezidbe voćaka Rez za oblikovanje krošnje; Rez za prorjeđivanje rodnih grana; Rez za pomlađivanje i održavanje zdravog rasta. Upoznati se s osnovnim uzgojnim oblicima Slobodni oblik, vretenasti oblik, palmeta, stupasti oblik; Odabir uzgojnog oblika prema vrsti voćke, sortimentu, ekološkim uvjetima i tehnologiji uzgoja. Kolokviji, usmeni
Povezanost ekoloških čimbenika lokacije s uzgojem određene voćne vrste Studenti će: Prepoznati ključne ekološke čimbenike na lokaciji Klimatski: temperatura, trajanje vegetacije, količina i raspodjela oborina, svjetlost, vjetar; Tlo: tip, struktura, plodnost, pH, sadržaj organske tvari, vlažnost; Mikroklimatski uvjeti: zaklon, nagib terena, izloženost suncu. Analizirati utjecaj ovih čimbenika na uzgoj voćnih vrsta Određivanje pogodnosti lokacije za pojedinu vrstu i sortu; Prilagodba tehnologije uzgoja uvjetima lokacije (zalijevanje, zaštita od vjetra, izbor podloge, izbor uzgojnog oblika); Procjena rizika od bolesti i štetnika u odnosu na lokalne uvjete. Objasniti integraciju ekoloških čimbenika u planiranje voćnjaka Izbor vrste, sorte i podloge prema ekološkim uvjetima; Primjena ekoloških načela u zaštiti i prehrani voćaka; Optimizacija prinosa i kvalitete ploda uz minimalni utjecaj na okoliš. Kolokviji, usmeni
Povezanost cvatnje, oplodnje i plodonošenja u tekućoj i narednoj vegetacijskoj godini kod određene voćne vrste Studenti će: Razumjeti proces cvatnje i oplodnje Vrijeme i uvjeti cvatnje kod različitih vrsta i sorata; Uloga peludi i oprašivača; Uvjeti za uspješnu oplodnju (temperatura, vlaga, dostupnost insektima). Analizirati utjecaj na plodonošenje Odnos između uspješne oplodnje i kvantitativnih i kvalitativnih obilježja ploda; Faktori koji smanjuju ili povećavaju rod (proljetni mraz, suša, nutritivni status). Povezati rodnu godinu s narednom vegetacijskom godinom Utjecaj rodnosti tekuće godine na vegetativni rast i zakasnjenu cvatnju sljedeće godine; Principi prorjeđivanja plodova i njihove implikacije na rodnost naredne godine; Održavanje ravnoteže između rasta, cvatnje i plodonošenja za optimalnu dugoročnu produktivnost voćnjaka. Kolokviji,usmeni
Temeljni principi u organskoj (ekološkoj) proizvodnji voća – ishrana, zaštita i održavanje nasada Studenti će: Opisati i objasniti načela ishrane voćaka u organskoj proizvodnji Upotreba prirodnih gnojiva (kompost, stajnjak, zeleni pokrov) i organskih dopuna; Ravnoteža hranjivih tvari i prilagodba potrebama pojedine vrste i sorte; Utjecaj tipa tla i ekoloških uvjeta na ishranu i rast voćaka. Opisati i objasniti metode zaštite voćaka u organskoj proizvodnji Primjena preventivnih mjera protiv bolesti i štetnika (prirodni neprijatelji, fizički i biotehnički postupci); Upotreba dozvoljenih bio-pesticida i ekoloških pripravaka; Integrirani pristup zaštiti u skladu s ekološkim standardima. Opisati i objasniti održavanje nasada u organskoj proizvodnji Pravilno rezidba i prorjeđivanje plodova; Održavanje plodne sposobnosti i ravnoteže rasta; Upravljanje korovom, tloom i mikroklimom unutar nasada bez kemijskih sredstava. Kolokviji, usmeni
Pomološka svojstva voćnih vrsta i sortiment u organskoj proizvodnji Studenti će: Opisati i objasniti pomološka svojstva voćnih vrsta Morfološke karakteristike stabla, krošnje, lista, cvijeta i ploda; Rastuće navike i rodne osobine različitih vrsta; Utjecaj genetskih svojstava na prinos, kvalitetu plodova i prilagodbu ekološkim uvjetima. Prezentirati vodeći sortiment voćnih vrsta u proizvodnji Najznačajnije sorte pojedine vrste s aspekta prinosa, kvalitete ploda i otpornosti na bolesti; Poseban naglasak na sorte prikladne za organsku proizvodnju; Razlike u zahtjevima prema tlu, podlozi i ekološkim uvjetima. Analizirati primjenu sortimenta u ekološkom uzgoju Odabir sorata prema ekološkim uvjetima lokacije; Utjecaj odabira sorata na održivost, kvalitetu i ekonomsku isplativost organskog voćnjaka; Primjeri uspješnih sorti u Hrvatskoj i svijetu u organskoj proizvodnji. Kolokviji, usmeni
Planiranje ekološke tehnologije uzgoja voćnih vrsta Studenti će: Analizirati uvjete lokacije i izbora voćne vrste Odabir vrste i sorte u skladu s klimatskim, pedološkim i ekološkim uvjetima; Procjena pogodne i nepogodne lokacije za ekološki uzgoj; Povezanost ekoloških čimbenika s biološkim zahtjevima voćnih vrsta. Projektirati sustav sadnje i zasnivanje voćnjaka Odabir podloga i plemki prilagođenih ekološkoj proizvodnji; Određivanje uzgojnih oblika i gustoće sadnje; Planiranje zaštite nasada i održavanja tla (zelena gnojidba, malčiranje, obrada tla). Planirati tehnološke mjere u ekološkom voćnjaku Ishrana voćaka temeljem organskih gnojiva i prirodnih izvora hranjiva; Preventivna zaštita od bolesti i štetnika uz minimalni utjecaj na okoliš; Pravilno provođenje rezidbe, prorjeđivanja i drugih agrotehničkih mjera. Procijeniti održivost i ekonomsku isplativost organskog uzgoja Odabir sorata i tehnologija koje povećavaju prinos i kvalitetu plodova; Primjena principa kružnog gospodarstva i očuvanje biološke raznolikosti; Praćenje i prilagodba tehnologije tijekom vegetacije radi optimizacije ekološke proizvodnje. Kolokviji, usmeni
Prezentacija organske (ekološke) tehnologije uzgoja za određenu voćnu vrstu Studenti će: Prikazati odabranu voćnu vrstu i njezine zahtjeve Botanička pripadnost, biološka svojstva i rasprostranjenost; Izbor sorata i podloga prilagođen organskoj proizvodnji; Povezanost ekoloških čimbenika lokacije s potrebama vrste. Demonstrirati tehnološki postupak uzgoja Postupci sadnje, oblikovanja i rezidbe; Sustav prehrane i gnojidbe temeljen na organskim metodama; Preventivne mjere zaštite od bolesti i štetnika. Analizirati fenofaze i tijek vegetacije Cvatnja, oplodnja i plodonošenje; Utjecaj agrotehničkih mjera na rast, rodnost i kvalitetu plodova; Prilagodba tehnologije tijekom vegetacije. Prezentirati cijeli sustav u pisanom i usmenom obliku Priprema jasne, strukturirane i argumentirane prezentacije; Korištenje ilustracija, dijagrama i fotografija za vizualizaciju tehnologije; Diskusija i odgovor na pitanja vezana za ekološki uzgoj. Seminar

Working methods

Teachers' obligations

Održavati nastavu u skladu s definiranim tjednim planom.

Osigurati dostupnost nastavnih materijala i obavijesti vezanih za kolegij.

Redovito komunicirati sa studentima putem elektroničkih medija.

Provoditi tjedne konzultacije prema predviđenom rasporedu.

Održavati kolokvije i ispite u objavljenim terminima.

Ocjenjivati studente u skladu s definiranim kriterijima.

Students' obligations

Redovito prisustvovati nastavi.

Aktivno sudjelovati u predavanjima, vježbama i terenskoj nastavi.

Izraditi seminarski rad prema zadanom uputstvu.

Za pristup ispitu potrebno je ispuniti uvjete redovnog pohađanja nastave i izrade seminarskog rada.

Pridržavati se pravila akademske čestitosti i pravovremeno dostavljati tražene zadatke.

Weekly class schedule

  1. Tema: Ekološki uzgoj voća Opis sadržaja: Predavanje obrađuje principe i praksu ekološkog uzgoja voća u Hrvatskoj i u svijetu. Poseban naglasak stavlja se na zakonsku regulativu u ekološkoj proizvodnji, uključujući propise Republike Hrvatske i Europske unije. Studenti će se upoznati s primjerima održivog uzgoja voća globalno, kroz prikaz različitih sustava i tehnologija. Ciljevi predavanja: Razumjeti osnovne principe i praksu ekološkog uzgoja voća. Poznavati relevantnu zakonsku regulativu u RH i EU vezanu uz ekološku proizvodnju. Analizirati primjere održivog voćarstva u svijetu i prepoznati dobre prakse.
  2. Tema: Preduvjeti za organsko-biološki uzgoj voćaka Opis sadržaja: Predavanje obrađuje osnovne preduvjete za uspješan organski-biološki uzgoj voćaka. Fokus je na odabiru pogodnih i nepogodnih lokacija, te utjecaju ključnih klimatskih čimbenika poput temperature, oborina, svjetlosti i vjetra. Posebna pažnja posvećuje se utjecaju tipa tla, važnosti „netaknutih“ tla kao čimbenika plodnosti, te ulozi organizama u tlu u održavanju ekološke ravnoteže i produktivnosti voćnjaka. Ciljevi predavanja: Prepoznati pogodna i nepogodna staništa za uzgoj voćaka u organskom sustavu. Razumjeti utjecaj klimatskih čimbenika na rast i razvoj voćaka. Shvatiti važnost tipa tla i biološke aktivnosti tla za plodnost i zdravlje voćnjaka.
  3. Tema: Obrada tla, zelena gnojidba i hranidba u organskim voćnjacima Opis sadržaja: Predavanje se fokusira na ključne aspekte obrade tla u organskim voćnjacima, uključujući primjenu zelene gnojidbe i ulogu biocenoza u održavanju plodnosti tla. Posebna pažnja posvećuje se ishrani voćaka u organskom sustavu te principima koji utječu na pravilno zasnivanje i dugoročnu održivost voćnjaka. Ciljevi predavanja: Razumjeti metode obrade tla prilagođene organskom uzgoju voćaka. Prepoznati ulogu zelene gnojidbe i biocenoza u očuvanju plodnosti tla. Shvatiti osnovne principe pravilnog zasnivanja i hranidbe organskog voćnjaka. Tema: Orezivanje, prorjeđivanje i zaštita u organskim voćnjacima Opis sadržaja: Predavanje obrađuje osnovne principe orezivanja i prorjeđivanja u organskim voćnjacima, s naglaskom na poticanje rasta, rodnosti i dugoročne održivosti nasada. Proučavaju se također bolesti i štetnici te metode njihove preventive i zaštite prilagođene organskoj proizvodnji. Dio predavanja posvećen je i mogućnostima primjene organskog voćarstva u različitim regijama, s obzirom na klimatske i ekološke uvjete. Ciljevi predavanja: Savladati tehnike orezivanja i prorjeđivanja voćaka u organskoj proizvodnji. Prepoznati i primijeniti preventivne mjere i metode zaštite od bolesti i štetnika. Procijeniti prikladnost i prilagodbu organskog voćarstva različitim regijama.
  4. Terenska nastava – obilazak ekološkog voćnjaka Sadržaj: Studenti sudjeluju u terenskoj nastavi kroz obilazak voćnjaka uzgojenog prema principima ekološkog (organskog) uzgoja. Poseban naglasak stavlja se na prepoznavanje fenofaza cvatnje različitih voćnih vrsta. Ciljevi: Upoznati studente s praksom ekološkog voćarstva u terenskim uvjetima. Prepoznati i pratiti fenofaze cvatnje kod različitih voćnih kultura. Primijeniti teorijska znanja o organskom uzgoju u stvarnom voćnjaku.
  5. Tema: Kvalitetan sadni materijal i sustav sadnje u organskom voćarstvu Opis sadržaja: Predavanje obrađuje kriterije za odabir i dobivanje visokokvalitetnog sadnog materijala u organskom voćarstvu, uključujući podloge i plemke. Poseban naglasak stavlja se na važnost pravilnog odabira materijala za zdrav i produktivan nasad. Predavanje također obuhvaća planiranje i organizaciju sustava sadnje voćnjaka, uzimajući u obzir ekološke i agronomske čimbenike. Ciljevi predavanja: Savladati kriterije za izbor i nabavu kvalitetnog sadnog materijala u organskom uzgoju. Razumjeti ulogu podloga i plemki u oblikovanju rasta i rodnosti voćaka. Naučiti principe pravilnog sustava sadnje i planiranja nasada.
  6. Tema: Jezgičave voćke – jabuka Opis sadržaja: Predavanje obrađuje jezgričave voćke s naglaskom na jabuku, uključujući njihovu upotrebu, rasprostranjenost i osnovna biološka svojstva. Poseban fokus stavlja se na tehnologiju organskog uzgoja jabuka, izbor prikladnih podloga i sorata za ekološku proizvodnju. Ciljevi predavanja: Upoznati studente s upotrebom i značajem jezgričavih voćki, osobito jabuka. Razumjeti biološka svojstva jabuka i njihov utjecaj na uzgoj. Savladati principe organske tehnologije uzgoja jabuka, uključujući izbor podloga i sorata prikladnih za ekološke uvjete.
  7. Tema: Kruška Opis sadržaja: Predavanje obrađuje krušku, uključujući njezinu upotrebu, rasprostranjenost i biološka svojstva. Poseban naglasak stavlja se na tehnologiju organskog uzgoja, te izbor podloga i sorata prikladnih za ekološke uvjete. Ciljevi predavanja: Upoznati studente s gospodarskom uporabom i značajem kruške. Razumjeti biološka svojstva kruške i njihov utjecaj na rast i rodnost. Savladati principe organskog uzgoja kruške, uključujući izbor podloga i sorata prikladnih za ekološku proizvodnju.
  8. Tema: Ostale jezgričave voćne vrste i koštićave voćke Opis sadržaja: Predavanje obuhvaća ostale jezgričave voćne vrste u uzgoju, kao i koštićave voćke, s naglaskom na njihovu uporabu, rasprostranjenost i biološka svojstva. Poseban fokus stavlja se na šljivu, uključujući tehnologiju organskog uzgoja, odabir podloga i sorti prikladnih za ekološke uvjete. Ciljevi predavanja: Upoznati studente s gospodarskom uporabom i rasprostranjenosti ostalih jezgričavih i koštićavih voćaka. Razumjeti biološka svojstva ovih vrsta i njihov utjecaj na rast i rodnost. Savladati principe organskog uzgoja šljive, uključujući izbor podloga i sorata prikladnih za ekološku proizvodnju.
  9. Tema: Marelica i breskva Opis sadržaja predavanja : Predavanje obuhvaća tehnologiju organskog uzgoja marelice i breskve, uključujući izbor podloga i sorata prikladnih za ekološku proizvodnju. Ciljevi: Savladati tehnologiju organskog uzgoja marelice i breskve, uključujući izbor podloga i sorata. Upoznati se s kvalitativnim svojstvima plodova i metodama njihove procjene. Razumjeti utjecaj organskog uzgoja na kvalitetu i rodnost plodova.
  10. Tema: Trešnja i višnja – tehnologija organskog uzgoja Sadržaj: Predavanje obuhvaća tehnologiju organskog uzgoja trešnje i višnje, s posebnim naglaskom na izbor podloga i sorata prilagođenih organskoj proizvodnji. Ciljevi: Savladati osnovne principe organskog uzgoja trešnje i višnje. Upoznati se s odgovarajućim podlogama i sortama za organski uzgoj. Razumjeti utjecaj organske proizvodnje na rast, razvoj i rodnost voćaka.
  11. Tema: Suptropske voćne vrste – korištenje, rasprostranjenost i principi organskog uzgoja Sadržaj: Predavanje pokriva osnovne informacije o suptropskim voćnim vrstama, uključujući njihovu upotrebu, rasprostranjenost i biološka svojstva, s naglaskom na principe organskog uzgoja prilagođenog tim vrstama. Ciljevi: Upoznati se s gospodarskom i prehrambenom vrijednošću suptropskih voćnih vrsta. Savladati osnovna biološka svojstva i zahtjeve za rast tih kultura. Razumjeti principe organskog uzgoja prilagođene klimatskim i ekološkim uvjetima suptropskih voćaka
  12. Tema: Jagodaste voćke – korištenje, rasprostranjenost, biološka svojstva i tehnologija organskog uzgoja Sadržaj: Predavanje obuhvaća gospodarsku vrijednost jagodastih voćaka, njihovu rasprostranjenost i osnovna biološka svojstva. Poseban naglasak stavlja se na jagodu, s detaljima o tehnologiji organskog uzgoja, prikazu različitih sorti te pomologiji s naglaskom na kvalitativna svojstva plodova. Ciljevi: Upoznati studente s uporabom i značajem jagodastih voćaka u organskoj proizvodnji. Savladati osnovna biološka svojstva i zahtjeve jagode za uspješan rast u organskom uzgoju. Razumjeti tehnologiju organskog uzgoja jagode, uključujući izbor sorti i pomološke kriterije kvalitete ploda.
  13. Tema: Malina, kupina, borovnica, brusnica, ribiz i ostale jagodaste voćne vrste – tehnologija organskog uzgoja i sorte Sadržaj: Predavanje obuhvaća gospodarsku vrijednost i rasprostranjenost maline, kupine, borovnice, brusnice, ribiza te drugih manje zastupljenih jagodastih vrsta. Poseban naglasak stavlja se na tehnologiju organskog uzgoja, uključujući odabir pogodnih sorti, zahtjeve za uzgoj, održavanje i zaštitu biljaka u organskim uvjetima. Ciljevi: Upoznati studente s gospodarskim značajem različitih jagodastih voćaka. Savladati osnovne principe i tehnologiju organskog uzgoja maline, kupine, borovnice, brusnice, ribiza i drugih jagodastih vrsta. Razumjeti kriterije odabira sorti za organski uzgoj i načine postizanja visoke kvalitete plodova.
  14. Tema: Lupinaste voćke – orah, lješnjak i kesten: korištenje, rasprostranjenost, biološka svojstva i tehnologija organskog uzgoja Sadržaj: Predavanje i vježbe obuhvaćaju gospodarsku vrijednost, rasprostranjenost i biološka svojstva lupinastih voćaka, s posebnim naglaskom na orah, lješnjak i kesten. Obradit će se tehnologija organskog uzgoja, uključujući odabir podloga, sorata i odgovarajuće agrotehničke mjere. Poseban dio predavanja posvećen je pomologiji oraha i lješnjaka, s naglaskom na kvalitativna svojstva plodova. Ciljevi: Upoznati studente s gospodarskim značajem lupinastih voćaka. Savladati osnovne principe i tehnologiju organskog uzgoja oraha, lješnjaka i kestena. Razumjeti kriterije odabira sorata i podloga te značaj kvalitativnih svojstava plodova u organskog uzgoju.
  15. Seminarski rad – Principi ekološkog uzgoja voćnih vrsta Sadržaj: Studenti izrađuju seminarski rad na zadanu temu vezanu uz principe ekološkog (organskog) uzgoja voćnih vrsta. Rad uključuje: Teorijski dio – pregled literature i analiza principa ekološkog voćarstva. Primjere dobre prakse u organskoj proizvodnji voća. Obavezni dijelovi: Pisani dio – detaljan seminarski rad u kojem studenti obrađuju odabranu problematiku. Usmeni dio – prezentacija i obrana seminarskog rada pred nastavnikom i/ili grupom studenata. Ciljevi: Razviti sposobnost samostalnog istraživanja i analiziranja principa ekološkog uzgoja. Primijeniti teorijska znanja u strukturiranom pisanom i usmenom obliku. Potaknuti kritičko razmišljanje o održivim metodama uzgoja voćnih kultura.

Recommended literature

  1. Lind K. i sur. 2003. Organic fruit growing. CABI Publishing (ed.) ISBN 0 85199 640 X
  2. Phillips M. 2011. The Holistic Orchard. Goodman M (ed.) ISBN 978-1-60358-407-4
  3. Miljković, I. 1991. Suvremeno voćarstvo. Znanje –Zagreb
  4. Kisić, I. 2014. Uvod u ekološku poljoprivredu.

Please sign in to your account

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties. Cookie Policy.