Print

Organsko-biološki uzgoj voća (169223)

Course coordinator

Course description

Program modula Organsko-biološki uzgoj voća omogućit će studentima stjecanje znanja iz područja organske (ekološke) tehnologije uzgoja voćarskih kultura. Navedeni modul daje studentima znanje o gospodarski važnim jezgrićavim, koštivoćavim, lupinastim i jagodastim voćnim vrstama. Obrađuju se i izvorne vrste koje sudjeluju u stvaranju podloga i sorata.
Predavanja i vježbe omogućit će studentima usvajanje znanja o ekološkim čimbenicima za uzgoj, biološkim svojstvima vrsta, sorata i podloga kao i osnove fiziologije rasta i rodnosti voćaka.
U svakom od programskog dijela obrađuje se slijedeće cjeline: proizvodnja u Svijetu i Hrvatskoj, botanička pripadnost, ekološki čimbenici proizvodnje, cvatnja i oplodnja, tehnologija uzgoja-podloge, sortiment i uzgojni oblici. Programski dijelovi modula su slijedeći:
1) Osnove voćarstva
2) Osnovni principi organskog (ekološkog) uzgoja voća
3) Jezgrićave voćne vrste (Pomoideae): jabuka, kruška, dunja, mušmula i oskoruša
4) Koštićave voćne vrste (Prunoideae): šljiva, trešnja, višnja, marelica, breskva i nektarina
5) Lupinaste i jagodaste voćne vrste: lijeska, orah, kesten, jagoda, malina, kupina, borovnica, ribiz i dr.

Polaganje ispita se provodi preko parcijalnih testova znanja ili završnog ispita te dva seminarska rada.

Type of course

ECTS: 6.00

English language: L1

E-learning: L1

Teaching hours: 60
Lectures: 40
Laboratory exercises: 12
Seminar: 8

Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading

Sufficient (2): 60 -70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%

General competencies

Studenti dobivaju neophodna teorijska i praktična znanja iz tehnologije organskog (ekološkog) uzgoja temeljenog na odabiru voćne vrste-sorte i podloge u određenim ekološkim uvjetima uzgoja

Types of instruction

  • Predavanja
    Tijekom predavanja primjenjuju se metode aktivnog učenja u nastavi.
  • Laboratorijske vježbe
    U sklopu laboratorijskih vježbi izvodi se 12 vježbi gdje se detaljnije prolazi kroz osobine vodećih sorata voćnih vrstapri ćemu se koristi odgovarajući biljni materijal. Laboratorijske vježbe se provode u jednoj skupini od 25-30 studenta.
  • Seminari
    Studenti samostalno izrađuju i prezentiraju seminar vezan za određen zadatak iz tehnologije organskog (ekološkog) uzgoja jezgričavih, koštičavih i jagodastih voćnih vrsta. Stjecanje vještina (PBL problem-based learning; učenje na temelju rješavanja problema u grupi)- skupine (6-10 studenata) samostalno rješavaju zadanu problematiku i prezentiraju svoje rješenje.

Learning outcomes

Learning outcome Evaluation methods
definirati građu voćke i funkciju pojedinih organa, rast i rodnost voćaka Kolokviji, usmeni
objasniti razmnožavanje voćaka, cijepljenje, rez i uzgojne oblike Kolokviji, usmeni
definirati povezanost ekoloških čimbenika na lokaciji sa ekološkim čimbenicima za uzgoj određene voćne vrste Kolokviji, usmeni
objasniti povezanost cvatnje, oplodnje i plodonošenja u tekućoj i narednoj vegetacijskoj godini veznih za određenu voćnu vrstu Kolokviji,usmeni
opisati i objasniti temeljne principe u organskoj (ekološkoj) proizvodnji voća- ishrana, zaštita, održavanje nasada Kolokviji, usmeni
opisati pomološka svojstva voćnih vrsta kao i njihov vodeći sortiment u proizvodnji, s naglaskom na sortiment u organskoj proizvodnji voća Kolokviji, usmeni
isplanirati ogansku (ekološku) tehnologiju uzgoja za voćne vrste Kolokviji, usmeni
prezentirati organsku (ekološku) tehnologiju uzgoja za određenu voćnu vrstu Seminar

Working methods

Teachers' obligations

Održavanje nastave u skladu s definiranim tjednim planom. Dostupnosti nastavnih materijala, obavijesti vezane za kolegij kao i redovita komunikacija sa studentima pomoću elektroničkih medija te predviđenih tjednih konzultacija Održavanje kolokvija i ispita u objavljenim terminima, ocjenjivanje u skladu s definiranim kriterijima. Izvođenje predavanja, vježbi i seminara.

Students' obligations

Redovito prisustvovanje na predavanjima, vježbama i seminarima. Uvjeti za pristupanje ispitu su redovno pohađanje nastave te izrada seminara.

Methods of grading

Evaluation elements Maximum points or Share in evaluation Grade rating scale Grade Direct teaching hours Total number of average student workload ECTS
Usmeni ispit I 55% <60%
60-70%
71-80%
81-90%
91-100%
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
1 40 1,3
Pismeni ispit II 22,5% <60%
60-70%
71-80%
81-90%
91-100%
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
1 30 1
Priprema i prezentacija seminarskih radova (3. SEM. RAD-22,5 %) 22,5% <60%
60-70%
71-80%
81-90%
91-100 %
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
8 21 0,7
Prisustvo na nastavi 0 60 60 6
UKUPNO 100% 60 180 6

Weekly class schedule

  1. Organsko–biološki uzgoj voća u Hrvatskoj i u svijetu, zakonska regulativa u organskoj proizvodnji u Republici Hrvatskoj i EU; P prikazi održivog uzgoja voća u svijetu; L
  2. Preduvjeti za organsko-biološki uzgoj voćaka – pogodne i nepogodne lokacije, klimatski čimbenici (temperatura, oborine, svjetlost) utjecaj vjetra; Utjecaj odabira tipa tla, „netaknuta“ tla –čimbenik u plodnosti, utjecaj organizama u tlu; P
  3. Obrada tla u organskim voćnjacima, zelena gnojidba i biocenoze, ishrana u organskim voćnjacima P; Principi koji utječu na zasnivanje organskog voćnjaka; L
  4. Principi orezivanja i prorjeđivanja u organskom voćnjaku, bolesti i štetnici-preventiva i zaštita; P Mogućnost organskog voćarstva po regijama; L
  5. Kriteriji za dobivanje kvalitetnog sadnog materijala u organskom voćarstvu (podloge i plemke), sistem sadnje voćnjaka; P
  6. Jezgičave voćke – korištenje, rasprostranjenost, biološka svojstva. Jabuka-tehnologija organskog uzgoja, podloge i sorte u organskom uzgoju; P
  7. Kruška - korištenje, rasprostranjenost, biološka svojstva organskog uzgoja, podloge i sorte u organskom uzgoju P
  8. Ostale jezgričave vočne vrste u uzgoju, Koštićave voćke – korištenje, rasprostranjenost, biološka svojstva. Šljiva-tehnologija organskog uzgoja, podloge i sorte -P
  9. Marelica i breskva - tehnologija organskog uzgoja, podloge i sorte u organskom uzgojuzgoju; P Marelica i breskva - pomologija s naglaskom na kvalitativna svojstva L
  10. Trešnja i višnja-tehnologija organskog uzgoja, podloge i sorte u organskom uzgojuzgoju; P Trešnja i višnja – pomologija s naglaskom na kvalitativna svojstva L
  11. Prezentacija seminarskog rada -S Međuispit (kolokvij I)
  12. Jagodaste voćke – korištenje, rasprostranjenost, biološka svojstva. Jagoda – tehnologija organskog uzgoja, sorte u organskom uzgoju , pomologija s naglaskom na kvalitativna svojstva; P
  13. Malina, kupina, borovnica, brusnica, ribiz i ostale manje značajne vrste jagodastog voća - tehnologija organskog uzgoja, sorte P Jagodasto i lupinasto voće – upoznavanje s organskim uzgojem i s vrstama L (terenska nastava) Organski uzgoj jagodastog voća - S
  14. Lupinaste voćke - korištenje, rasprostranjenost, biološka svojstva. Orah, lijeska i kesten - tehnologija organskog uzgoja, sorte i podloge, Orah i lješnjak - pomologija s naglaskom na kvalitativna svojstva;P
  15. Prezentacija seminarskog rada – S Međuispit (kolokvij II)

Obligatory literature

  1. Lind K. i sur. 2003. Organic fruit growing. CABI Publishing (ed.) ISBN 0 85199 640 X
  2. Miljković, I. 1991. Suvremeno voćarstvo. Znanje –Zagreb
  3. Kisić, I. 2014. Uvod u ekološku poljoprivredu.

Recommended literature

  1. Phillips M. 2011. The Holistic Orchard. Goodman M (ed.) ISBN 978-1-60358-407-4

Please sign in to your account

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties. Cookie Policy.