Ishrana bilja (26236)
Course coordinator
Course description
Predmet interpretira definicije i klasifikacije biogenih elemenata odnosno biljnih hraniva. Na modulu se studente upoznaje sa sadržajem mineralnih tvari u biljci te tlu kao izvoru biljnih hraniva. Razmatra se i razrađuje utjecaj ekoloških čimbenika i biljnog metabolizma na primanje hraniva, usvajanje biljnih hranjiva nadzemnim organima biljke i čimbenike koji utječu na primanje hraniva nadzemnim organima. U drugom dijelu modula razmatraju se temeljne fiziološke uloge pojedinih makroelemenata i mikroelemenata u biljci, simptomi nedostatka i suviška. Putem vježbi demonstrira se i opisuje: uzorkovanje tla, metode analiza biljnog materijala i tla te izračun potrebnih doza gnojiva na osnovu analize
Type of course
- Prijediplomski studij / Agroekologija (Compulsory course, 2 semester, 1 year)
- Prijediplomski studij / Biljne znanosti (Compulsory course, 2 semester, 1 year)
- Prijediplomski studij / Ekološka poljoprivreda (Compulsory course, 2 semester, 1 year)
ECTS: 6.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 60
Lectures: 42
Auditory exercises: 14
Seminar: 4
Lecturer
Associate teacher for exercises
Grading
Sufficient (2): 60-70 %
Good (3): 71-80 %
Very good (4): 81-90 %
Excellent (5): 91-100 %
General competencies
Studenti dobivaju neophodna teorijska i praktična znanja o ishrani bilja kao važnom čimbeniku poljoprivredne proizvodnje.
Types of instruction
- Predavanja
- Laboratorijske vježbe
U sklopu laboratorijskih vježbi izvodi se 7 vježbi iz kemijske analitike tla i biljnog materijala, kao i potrebni proračuni za bolje razumijevanje istih - Seminari
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Iskazati povezanost temeljnih postavki ishrane bilja. | Sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit, završni ispit. |
Protumačiti i povezati funkcije pojedinih hraniva u biljnom organizmu. | Sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit, završni ispit. |
Prepoznati važnost ishrane bilja u cjelokupnom tehnološkom procesu uzgoja pojedine kulture. | Sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit, završni ispit. |
Identificirati i objasniti esencijalna makro i mikrohraniva. | Sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit, završni ispit. |
Prepoznati simptome deficijencije i suviška pojedinih hraniva. | Sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit, završni ispit. |
Analizirati tlo i komentirati rezultate. | Sudjelovanje u vježbama, parcijalni ispit, završni ispit. |
Isplanirati i izračunati potrebne količine, te odabrati najpovoljniju vrstu gnojiva prema analizi tla i potrebama pojedine kulture u određenoj fenofazi rasta i razvoj. | Sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit, završni ispit. |
Analizirati biljni materijal i komentirati rezultate. | Sudjelovanje u vježbama, parcijalni ispit, završni ispit. |
Working methods
Teachers' obligations
Poučavati studente i prezentirati na jednostavan i razumljiv način obrazovni sadržaj predmeta za koje mora imati kompetencije. Procijeniti u kojoj su mjeri studenti usvojili obrazovne ciljeve i ostvarili očekivane ishode učenja. Ocijeniti ishode učenja studenata kroz zadane kriterije vrednovanja postavljene u našem sustavu ocjenjivanja (ocjene od nedovoljan (1) do odličan (5)), i kompatibilne s ECTS sustavom, a koristeći tehnike ispitivanja u obliku postavljenih pitanja pismenog i usmenog ocjenjivanja.
Students' obligations
Redovito pohađati nastavu. U nastavi aktivno sudjelovati u raspravi, postavljanti pitanja na predavanjima i seminarima. Samostalno rješavati radne zadatke iz teorijskih i praktičnih problema. Seminarske radove pripremati samostalno ili grupno te aktivno sudjelovati u raspravi.
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje nastave (predavanja + vježbe) | 10% | 60 | 60 | 2 | ||
Parcijalni ispit (PI1) | 25% |
< 60 % 60-70 % 71-80 % 81-90 % 91-100 % |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
30 | 1 | |
Parcijalni ispit (PI2) | 25% |
< 60 % 60-70 % 71-80 % 81-90 % 91-100 % |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
30 | 1 | |
Parcijalni ispit (PI3) | 25% |
< 60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
30 | 1 | |
Seminar (S) | 15% |
< 60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
30 | 1 | |
UKUPNO | 100% | < 60%, 60 - 70 %, 71 - 80 %, 81 -90 %, 91 -100 % | Nedovoljan (1), Dovoljan (2), Dobar (3), Vrlo dobar (4), Izvrstan (5) | 60 | 180 | 6 |
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Ispravak parcijalnog ispita | 25% |
<60% 60-70% 71 - 80% 81 - 90% 91 - 100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
30 | 1 | |
Ukupno | 25% | < 60%, 60 - 70 %, 71 - 80 %, 81 -90 %, 91 -100 % | Nedovoljan (1), Dovoljan (2), Dobar (3), Vrlo dobar (4), Izvrstan (5) | 30 | 1 |
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje nastave (predavanja + vježbe) | 10% | 60 | 60 | 2 | ||
Seminar (S) | 15% |
< 60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
30 | 1 | |
Završni ispit (ZI) | 75% |
< 60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
90 | 3 | |
Ukupno | 100% | < 60%, 60 - 70 %, 71 - 80 %, 81 -90 %, 91 -100 % | Nedovoljan (1), Dovoljan (2), Dobar (3), Vrlo dobar (4), Izvrstan (5) | 60 | 180 | 6 |
Evaluation elements | Description | Deadline | Recoupment |
---|---|---|---|
Parcijalni ispit (PI1) | Moguće kroz ispravak. | ||
Parcijalni ispit (PI2) | Moguće kroz ispravak. | ||
Parcijalni ispit (PI3) | Moguće kroz ispravak. | ||
Seminar (S) | Ocjena: Ovisno o prikazanom znanju i vještini pisanja. | ||
Seminar (S) | Ocjena: Ovisno o prikazanom znanju i vještini pisanja. |
Weekly class schedule
- Ishrana bilja kao znanost
- Tlo kao izvor biljnih hraniva
- Primanje hraniva
- 1. Međuispit
- Dušik i fosfor
- Kalij i kalcij
- Magnezij i sumpor V: Problematika uzorkovanja tla i biljnog materijala
- 2. Međuispit
- Željezo i bor V: Metode za analizu tla i biljnog materijala.
- Mangan i molibden V: Određivanje hraniva u tlu kemijskim metodama
- Cink i bakar V: Određivanje dušika u tlu i biljnom materijalu
- Gnojiva i gnojidba V: Određivanje fiziološki aktivnog fosfora i kalija
- Folijarna gnojidba V: Određivanje kalcija i mobilnog aluminija
- Seminari V: Preračuni
- 3. Međuispit
Obligatory literature
- Tomislav Ćosić (2001): Ishrana bilja, interna skripta, Zagreb
Recommended literature
- Vukadinović V. i Vukadinović V. (2011): Ishrana bilja, Poljoprivredni fakultet Osijek
- Marschner H. (1995): Mineral nutrition of higher plants. Academic Press Limited, San Diego, CA 92101
- Bergmann W. (1992). Nutritional disorders of plants. Gustav Fischer Verlag Jena, Stuttgart, New York.
- K. Mengel, E.A. Kirkby, H. Kosegarten, T. Appel (2001): Principles of Plant Nutrition, 5th edition, Boston.
- A. Finck (1982): Fertilizers and Fertilization, Introduction and Practical Guide to Crop Fertilization, Basel.
Similar course at related universities
- Plant nutrition, University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna, Austria
- Plant nutrition, Faculty of Agricultural Sciences and Food – Skopje, Macedonia
- Plant nutrition, Faculty of Agricultural Sciences, University of Hohenheim, Germany