Planiranje tehnike u podrumarstvu (169441)
Course coordinator
Course description
Predmet „Planiranje tehnike u podrumarstvu“ obuhvaća suvremenu tehniku koja se koristi prilikom prijema i prerade grožđa, te dorade, punjenja i pakiranja vina.
Cjelokupni program predmeta omogućava studentima da se upoznaju s najvažnijim strojevima i opremom u preradi grožđa i doradi vina. Studenti se upoznaju s teoretskom načinom rada strojeva i njihovih radnih elemenata, te njihovim podešavanjem i korištenjem. Praktična primjena rada strojeva omogućena je u praksi kroz terensku nastavu. Nastava će se provoditi putem predavanja, auditornih vježbi, seminara i terenske nastave.
Type of course
- Diplomski studij / Hortikultura / Vinogradarstvo i vinarstvo (Elective course, 2 semester, 1 year)
- Diplomski studij / Poljoprivredna tehnika / Mehanizacija (Elective course, 2 semester, 1 year)
ECTS: 6.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 60
Lectures: 35
Auditory exercises: 15
Seminar: 10
Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading
Sufficient (2): 60 - 70%
Good (3): 71 - 80%
Very good (4): 81 - 90%
Excellent (5): 91 - 100%
General competencies
Cilj predmeta je upoznati studente s najvažnijim strojevima i opremom koji se koriste u preradi grožđa i doradi vina. Time će studentima biti omogućeno stjecanje novih znanja u razvoju podrumarske tehnike i tehnologije.
Types of instruction
- Predavanja
- Auditorne vježbe
- Seminari
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Procijeniti važnost temeljnih tehničko eksploatacijskih značajki novih generacija strojeva i opreme u preradi grožđa i doradi vina | Pitanja iz nastavih cjelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja |
Objasniti utjecaj strojeva i opreme na radni učinak i kvalitetu rada | Pitanja iz nastavih cjelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja |
Odabrati nove tehnologije kojima će se smanjiti potreba za ljudskim radom tijekom prerade grožđa i dorade vina | Pitanja iz nastavih cjelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja |
Odabrati najprikladnije strojeve za proizvodnju desertnih i pjenušavih vina | Pitanja iz nastavih cjelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja |
Working methods
Teachers' obligations
Oblici nastave
Predavanja – nastava se izvodi PPT prezentacijama
Seminari – studentima se zadaje zadatak vezan uz nastavnu tematiku
Vježbe – na vježbama se rješavaju računski zadaci vezani uz nastavnu tematiku te se znanje zadataka ocjenjuje putem parcijalnog ispita.
Ispravljanje parcijalnih ispita.
Usmeno ispitivanje
Students' obligations
Predavanja – redovno pohađanje nastave (uvjet za potpis)
Seminari – uredno ispunjene obaveze unutar zadanih zadataka (uvjet za potpis)
Vježbe - redovno pohađanje nastave (uvjet za potpis)
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
1.parcijalni ispit | 50% |
< 60% 60 - 70% 71 - 80% 81 - 90% 91 - 100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
30 | 90 | 3 |
2.parcijalni ispit | 50% |
< 60% 60 - 70% 71 - 80% 81 - 90% 91 - 100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
30 | 90 | 3 |
UKUPNO | 100% | 60 | 180 | 6 |
Weekly class schedule
- Oprema za prihvat grožđa
- Ruljače i muljače
- Ocjeđivači
- Preše za grožđe
- Vinifikatori
- Crpke za vino
- Flotatori
- I parcijalni ispit (kolokvij)
- Oprema za fermentaciju mošta
- Vakuumski filteri
- Filteri za vino
- Posude u podrumarstvu
- Oprema za proizvodnju desertnih vina
- Linije za punjenje, čepljenje, etiketiranje i pakiranje
- II parcijalni ispit (kolokvij)
Obligatory literature
- Sito, S., Bilandžija, N. (2010): Strojevi i oprema u podrumarstvu, Interna skripta, Agronomski fakultet u Zagrebu
- Zoričić, M. (1996) Podrumarstvo, Nakladni zavod Globus, Zagreb.
Recommended literature
- Cui Z.F., Muralidhara, H .S. (2010) Membrane Technology, Elsevier LTD, Burlington, USA
- Lipnizki, F. (2010.) Cross-flow membranes in food industry.
Similar course at related universities
- Weinbau (Pflanzenbau und Anbautechnik), Studium Weinbau und Oenologie, Geisenheim
- Oenologie (Verfahrenstechnik), Studium Weinbau und Oenologie, Geisenheim