Bolesti vinove loze (133165)
Course coordinator
Course description
Predmet sadržajno pokriva ekonomski najznačajnije uzročnike bolesti vinove loze. Predavanja obrađuju glavne skupine patogena vinove loze (gljive, pseudogljive, bakterije, viruse) te njihovu simptomatologiju, ekologiju, epidemiologiju i mogućnosti kontrole u okvirima integrirane i ekološke proizvodnje vinove loze. Također, detaljno se obrađuje i sanitarna selekcija kao metoda za dobivanje kvalitetnog i zdravog sadnog materijala. Na vježbama studenti obrađuju praktično prepoznavanje bolesti lista, grozda i drveta na temelju simptoma, pregledom pod binokularnom lupom i mikroskopom te korištenjem suvremenih laboratorijskih metoda. Provjera znanja izvodi se putem parcijalnih testova znanja te završnog ispita.
Type of course
- Diplomski studij / Hortikultura / Vinogradarstvo i vinarstvo (Elective course, 2 semester, 1 year)
ECTS: 6.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 60
Lectures: 40
Laboratory exercises: 12
Seminar: 8
Lecturer
- Prof. Darko Vončina, PhD
- Assoc. Prof. Snježana Topolovec-Pintarić, PhD
- Prof. Edyta Đermić, PhD
- Assoc. Prof. Joško Kaliterna, PhD
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading
Sufficient (2): 60-69.9%
Good (3): 70-79.9%
Very good (4): 80-89.9%
Excellent (5): 90-100%
General competencies
Nakon odslušanog i položenog predmeta studenti će moći primijeniti stečena teoretska i praktična znanja vezana uz provođenje mjera zaštite bilja u proizvodnji sadnog materijala i grožđa vinove loze. Također, stečena znanja mogu poslužiti za nastavak (cjeloživotnog) obrazovanja iz područja bolesti vinove loze u daljnjem usavršavanju na doktorskom studiju.
Types of instruction
- Predavanja
- Laboratorijske vježbe
U sklopu laboratorijskih vježbi studenti samostalno izvode determinaciju pojedinih uzročnika gljivičnih i pseudogljivičnih bolesti vinove loze korištenjem tehnika pregleda pod binokularnom lupom, stavljanja zaraženih uzoraka vinove loze na inkubaciju, mikroskopiranja i suvremenih laboratorijskih metoda. Laboratorijske vježbe se izvode u grupama do 10 studenata. - Terenske vježbe
U sklopu terenskih vježbi praktično se odrađuje prepoznavanje pojedinih uzročnika bolesti u vinogradu na osnovu simptoma u različitim periodima vegetacije. - Seminari
Studenti će kroz izradu i prezentaciju seminarskog rada primijeniti znanje stečeno slušanjem modula. Teme seminarskih radova vezane su uz aktualnu problematiku i specifične teme koje se obrađuju u okviru predmeta.
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Klasificirati biljne patogene vinove loze i objasniti njihov značaj | Sudjelovanje u raspravama, radni zadaci tijekom nastave, seminarski rad, pismeni ispit, usmeni ispit |
Objasniti ekologiju i epidemiologiju različitih uzročnika bolesti vinove loze | Sudjelovanje u raspravama, radni zadaci tijekom nastave, seminarski rad, pismeni ispit, usmeni ispit |
Prepoznati simptome bolesti vinove loze | Sudjelovanje u raspravama, radni zadaci tijekom nastave, seminarski rad, pismeni ispit, usmeni ispit |
Izabrati najprikladniju metodu/sredstva za suzbijanje bolesti vinove loze u okvirima integrirane zaštite i zaštite u ekološkoj proizvodnji | Sudjelovanje u raspravama, radni zadaci tijekom nastave, seminarski rad, pismeni ispit, usmeni ispit |
Determinirati patogene gljive i pseudogljive vinove loze korištenjem laboratorijskih metoda | Radni zadaci tijekom izvođenja nastave u sklopu vježbi, seminarski rad |
Objasniti proces proizvodnje zdravog sadnog materijala vinove loze | Sudjelovanje u raspravama, radni zadaci tijekom nastave, seminarski rad, pismeni ispit, usmeni ispit |
Working methods
Teachers' obligations
Izvođenje nastave prema planu, praćenje, vrednovanje i ocjenjivanje rada studenata tijekom nastave i na završnom ispitu, praćenje kvalitete koju osiguravaju ishodi učenja i stečene kompeticije studenata, omogućuje kontaktiranje studenata s predmetnim nastavnicima i suradnicima.
Students' obligations
Redovito pohađanje nastave (predavanja, vježbi i seminara) te izrada i izlaganje seminarskog rada. Tijekom predavanja studenti trebaju biti zainteresirani te aktivno sudjelovati u nastavi izlaganjem vlastitih ideja, mišljenja, stavova i problemskih rješenja. Tijekom vježbi, studenti trebaju biti spremni i zainteresirani za timski rad te su dužni odraditi postavljene radne zadatke.
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje i aktivno sudjelovanje na nastavi (predavanja + vježbe) | 16,7% |
81 – 83,9 % dolazaka 84 do 87,9 % dolazaka 88 do 91,9 % dolazaka 92 do 95,9 % dolazaka 96 do 100 % dolazaka |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
52 | 52 | 2 |
Seminarski rad (priprema +prezentacija) | 16,7% |
Boduju se: struktura i sadržaj pisanog rada 50 %,uvjerljivost prezentaci-je 50 %. 2 boda 3 boda 4 boda 5 bodova |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
8 | 14 | 1 |
Parcijalni ispit 1 (PI 1) | 22,2% |
60-69,9 % 70-79,9% 80-89,9% 90-100% |
Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
38 | 1 | |
Parcijalni ispit 2 (PI 2) | 22,2 % |
60-69,9 % 70-79,9% 80-89,9% 90-100% |
Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
38 | 1 | |
Parcijalni ispit 3 (PI 3) | 22,2 % |
60-69,9 % 70-79,9% 80-89,9% 90-100% |
Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
38 | 1 | |
Završni ispit ZI (PI i UI) - pristupaju studenti koji nisu položili parcijalne ispite tijekom semestra | 66,6 % PI 50 % UI 50 % |
60-69,9 % 70-79,9% 80-89,9% 90-100% |
Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
114 | 3 | |
UKUPNO | 100% | 60 | 180 | 6 |
Evaluation elements | Description | Deadline | Recoupment |
---|---|---|---|
Treći parcijalni ispit (PI 3) | Obuhvaća treći programski dio modula – viroze vinove loze, mjere kontrole, abiotski poremećaji i sanitarna selekcija vinove loze. | 10. tjedan nastave | |
Završni ispit ZI (PI i UI) | Studenti koji nisu položili parcijalne ispite, polažu završni pismeni i usmeni ispit. | U vrijeme ispitnih rokova |
Weekly class schedule
- Uvod + mikoze vinove loze (P) – predstavljanje izvedbenog plana modula i obaveza studenata. Značaj bolesti vinove loze u vinogradarskoj i vinarskoj proizvodnji, glavne skupine uzročnika: gljive, pseudogljive, bakterije, virusi. Siva plijesan (Botryotinia fuckeliana) - uzročnik, simptomatologija, ekologija, epidemiologija i mogućnosti suzbijanja
- Pseudomikoze i mikoze vinove loze (P) – biološki pristup suzbijanju fitopatogenih gljiva vinove loze - Trichoderma spp. Plamenjača (Plasmopara viticola) i pepelnica (Erysiphe necator) vinove loze - uzročnici, simptomatologija, ekologija, epidemiologija i mogućnosti suzbijanja
- Pseudomikoze i mikoze vinove loze (P) - bolesti drveta vinove loze: uzročnici, simptomatologija, ekologija, epidemiologija i mogućnosti suzbijanja
- Pseudomikoze i mikoze vinove loze (P) – bolesti drveta te manje poznate i rjeđe bolesti vinove loze - uzročnici, simptomatologija, ekologija, epidemiologija i mogućnosti suzbijanja
- Pseudomikoze i mikoze vinove loze (P) - manje poznate i rjeđe bolesti vinove loze - uzročnici, simptomatologija, ekologija, epidemiologija i mogućnosti suzbijanja I Test znanja
- Bakterioze vinove loze (P) – tumor vrata korijena (Agrobacterium tumefaciens), Pierceova bolest (Xylella fastidiosa) - uzročnici, simptomatologija, osnove ekologije i epidemiologije te mogućnosti suzbijanja
- Fitoplazmoze vinove loze (P) – žutice vinove loze (Bois noir i Flavescence doree) - uzročnici, simptomatologija, osnove ekologije i epidemiologije te mogućnosti suzbijanja II Test znanja
- Viroze vinove loze (P) - ekonomski najznačajnije viroze vinove loze - uzročnici, simptomatologija, ekologija, epidemiologija i mogućnosti kontrole
- Abiotski poremećaji (P) – uzročnici i sličnost simptoma s virozama
- Sanitarna selekcija vinove loze (P) - detaljna razrada certifikacijske sheme za vinovu lozu propisanu od strane Europske i mediteranske organizacije za zaštitu bilja (European and Mediterranean plant protection organization, EPPO) III Test znanja
- Pseudomikoze i mikoze vinove loze (V+T) - prepoznavanje pojedinih uzročnika bolesti na terenu, determinacija uzročnika bolesti drveta vinove loze korištenjem suvremenih laboratorijskih metoda
- Pseudomikoze i mikoze vinove loze (V+T) - prepoznavanje pojedinih uzročnika bolesti vinove loze na terenu - bolesti lista i grozda, determinacija uzročnika u laboratoriju pregledom pod binokularnom lupom, stavljanjem zaraženih uzoraka vinove loze na inkubaciju i mikroskopiranjem
- Pseudomikoze i mikoze vinove loze (V+T) - prepoznavanje pojedinih uzročnika bolesti vinove loze na terenu - bolesti lista i grozda, determinacija uzročnika u laboratoriju pregledom pod binokularnom lupom, stavljanjem zaraženih uzoraka vinove loze na inkubaciju i mikroskopiranjem
- Seminarski radovi (S) - izrada i prezentacija seminara vezanih uz specifične teme koje se obrađuju u okviru modula
- Seminarski radovi (S) - izrada i prezentacija seminara vezanih uz specifične teme koje se obrađuju u okviru modula
Obligatory literature
- Cvjetković, B. (2010). Mikoze i pseudomikoze voćaka i vinove loze. Zrinski d.d., Čakovec
- Maceljski, M., Cvjetković, B, Ostojić Z., Barić B. (2006). Štetočinje vinove loze. Zrinski, Čakovec
- Mirošević, N. (2007). Razmnožavanje loze i lozno rasadničarstvo. Golden marketing - Tehnička knjiga, Zagreb
- Glasilo biljne zaštite br. 5 (2009). - broj posvećen vinovoj lozi
- Maletić, E., Karoglan Kontić, J., Pejić, I. (2008). Vinova loza - ampelografija, ekologija, oplemenjivanje. Školska knjiga, Zagreb
- Zavodske interne skripte i nastavni materijali
Recommended literature
- Agrios, G. N. (2004). Plant Pathology, fifth edition, Elsevier academic press, New York
Similar course at related universities
- Patologia della vite, Universita degli Studi di Udine