Uzgoj i sustavi proizvodnje mesa peradi i jaja (144549)
Course coordinator
Course description
Program predmeta omogućuje studentima stjecanje znanja iz peradarstva kao jedne od najvažnijih stočarskih grana čija se uloga u društvu ogleda kroz opskrbu ljudi hranom, druženjem s životinjama te općim unapređenjem biološke struke i znanosti.
Programski dijelovi predmeta su sljedeći:
Povezanost čovjeka i peradi kroz sociološko gospodarstvene pokazatelje s posebnim osvrtom na doprinos peradarske proizvodnje hrvatskom gospodarstvu. Posebnosti fiziološko anatomskih svojstava peradi, stanje i mogućnosti selekcije i genetičkog inženjerstva u stvaranju suvremenih linija i hibrida peradi. Uzgoj i držanje matičnih jata peradi i tehnologija reprodukcije. Mikroklimatski faktori prihvata,rasta i proizvodnje kokoši i pura. Organizacija i tehnologija proizvodnje, prerade i plasmana jaja i mesa kokoši i pura. Hranjiva vrijednost, tehnološka kakvoća i biološka sigurnost jaja i mesa peradi. Zaštita okoliša i dobrobit peradi.
Studentske vježbe omogućuju studentima svladavanje rada s uređajima za utvrđivanje kakvoće kokošjih jaja, te izračun ekonomskih pokazatelja proizvodnje. Putem seminara studenti obrađuju teme iz dobrobiti i etike uzgoja peradi.. Terenska nastava izvodi se posjetom komercijalnim farmama i pogonima za doradu i preradu peradskih proizvoda.
Polaganje ispita se provodi putem parcijalnih testova (kolokvija) znanja te po potrebi i završnim usmenim ispitom.
Type of course
- Diplomski studij / Proizvodnja i prerada mesa (Compulsory course, 1 semester, 1 year)
ECTS: 6.00
Teaching hours: 60
Lectures: 40
Auditory exercises: 2
Seminar: 14
Field exercises: 4
Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading
Sufficient (2): 60-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%
General competencies
Predmet osposobljava studente za razumijevanje važnosti peradarstva u gospodarstvu, tehnologije uzgoja i proizvodnje peradi, biološke sigurnosti u peradarstvu kao i zaštite zdravlja i dobrobiti peradi.
Types of instruction
- Predavanja
- Auditorne vježbe
Dio vježbi izvodi se u peradnjaku s pokusnom peradi a dio u predavaonici utvrđujući kakvoću konzumnih kokošjih jaja. - Seminari
Putem seminara studenti detaljnije obrađuju pojedine nastavne cjeline na osnovi od nastavnika prikupljene literature.
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Identificirati glavne značajke i gospodarski položaj proizvodnje peradskog mesa i jaja | Sudjelovanje u raspravama, pismeni ispit, usmeni ispit, seminarski rad, praktičan rad u pokusnom objektu |
Imenovati specifične organske sustave peradi posebice one vezane uz reprodukciju | Sudjelovanje u raspravama, pismeni ispit, usmeni ispit, seminarski rad, praktičan rad u pokusnom objektu |
Opisati glavna obilježja vertikalne integracije u peradarskoj proizvodnji | Sudjelovanje u raspravama, pismeni ispit, usmeni ispit, seminarski rad, praktičan rad u pokusnom objektu |
Odabrati vrstu peradi i tip hibrida obzirom na potrebu tržišta za specifičnim proizvodima | Sudjelovanje u raspravama, pismeni ispit, usmeni ispit, seminarski rad, praktičan rad u pokusnom objektu |
Objasniti ulogu hranidbe u uzgoju i tovu peradi | Sudjelovanje u raspravama, pismeni ispit, usmeni ispit, seminarski rad, praktičan rad u pokusnom objektu |
Izračunati potrebe na hrani i vodi za pojedine kategorije peradi | Sudjelovanje u raspravama, pismeni ispit, usmeni ispit, seminarski rad, praktičan rad u pokusnom objektu |
Prilagoditi mikroklimatske uvjete peradnjaka dobi peradi | Sudjelovanje u raspravama, pismeni ispit, usmeni ispit, seminarski rad, praktičan rad u pokusnom objektu |
Isplanirati redoslijed radnih operacije tijekom uzgoja i tova pilića, purića | Sudjelovanje u raspravama, pismeni ispit, usmeni ispit, seminarski rad, praktičan rad u pokusnom objektu |
Upravljati peradarskom farmom | Sudjelovanje u raspravama, pismeni ispit, usmeni ispit, seminarski rad, praktičan rad u pokusnom objektu |
Prilagoditi funkcioniranje peradarske farme zakonskim odredbama glede biološke sigurnosti i dobrobiti peradi | Sudjelovanje u raspravama, pismeni ispit, usmeni ispit, seminarski rad, praktičan rad u pokusnom objektu |
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje nastave (predavanja + vježbe) | - |
- |
Insufficient (1) |
46 | 45 | 1 |
Aktivno sudjelovanje na nastavi* | Korektivni bodovi |
Aktivno sudjelovanje na nastavi korigira ocjenu naviše |
Insufficient (1) |
30 | 1 | |
Seminarski rad | 25 |
Struktura sadržaj pisanog rada 50% Uvjerljivost prezentacije 50% |
Insufficient (1) Sufficient (2) |
14 | 25 | 1 |
Parcijalni ispit (PI -1) | 25 |
60 - 70% 71 – 80% 81 – 90% 91 – 100% |
Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
0 | 25 | 1 |
Parcijalni ispit (PI-2) | 25 |
60 - 70% 71 – 80% 81 – 90% 91 – 100% |
Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
0 | 25 | 1 |
(Nadoknada)** | (25%) |
- |
Insufficient (1) |
- | (25) | (1) |
Usmeni ispit(U) | 25 |
60 - 70% 71 – 80% 81 – 90% 91 – 100% |
Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
0 | 30 | 1 |
UKUPNO | 100% | (S+PI1+PI2+UI)/4 | 60 | 180 | 6 |
*Studenti su obavezni zaraditi minimalno 3 ECTS boda kao preduvijet za izlazak na završni usmeni ispit
** Jedan bod moguće je nadoknaditi izradom samostalnog zadatka
Evaluation elements | Description | Deadline | Recoupment |
---|---|---|---|
Seminarski rad (S) (priprema+prezentacija) | Seminarski rad s određenom temom ili po izboru studenta, a vezano uz programski sadržaj predmeta studenti zadužuju samostalno ili grupno (3-5 studenata ovisno o studiskoj grupi) na početku semesta. Pisani rad predaju na pregled dva tjedna prije izlaganja. Korigirani rad se predaje neposredno prije prezentavije i izlaganja. Izlagannje seminarskih radova održava se u 9., 10., 14. i 15. tjednu nastave po dogovorenom tematskom rasporedu. Svaki student pojedinačno izlaže rad ili dio grupnog rada. Ocjenjuje se razumijevanje sadržaja oblikovanje rada i prezentacije (power point), vještine prezentacije, kritičnost i analitičnost problematike te sposobnost zaključivanja. | 9. tjedan 10. tjedan 14. tjedan 15. tjedan | Moguća putem samostalnog zadatka (1ECTS) |
Parcijalni ispit 1 (PI-1) | Ispit, programski obuhvaća ulogu i značaj peradarstva u hrvatskom gospodarstvu. Stanje i mogućnosti molekularne genetike u stvaranju pasmina i hibrida peradi. Posebnosti anatomije peradi, fiziologija probave i stvaranja jajeta. Tehnika i uvjeti inkubacije te njihov utjecaj na kakvoću i biološku sigurnost jednodnevnog podmlatka peradi. Mikroklimatski faktori prihvata jednodnevne peradi, rasta podmlatka i proizvodnje kokoši i pura. Ispit je pismeni putem kolokvija. | 6. tjedan | Moguća putem zasebnog pisanja ispita (1ECTS) |
Parcijalni ispit 2 (PI-2) | Ispit programski obuhvaća građu, kemijski sastav i hranjiva vrijednost jaja i mesa peradi te parametre njihove tehnološke kakvoće. Organizacija i tehnologija proizvodnje konzumnih kokošjih jaja. Organizacija i Dobrobit peradi i biološka sigurnost. Ispit je pismeni putem kolokvija. | 11. tjedan | Moguća putem zasebnog pisanja ispita (1ECTS) |
Nadoknada (samostalni zadatak) | Student treba ostvariti nužna 3 ECTS boda za izlazak na usmeni ispit, a ukoliko ne, može nadoknaditi izradom samostalnog rada određenog iz programskog sardržaja predmeta. | Tijekom ispitnih rokova prije usmenog ispita | - |
Usmeni ispit (UI) | Usmeni ispit sastoji se od pet pitanja prema programskim cjelinama predmeta. Uvažava se evaluacija aktinosti tijekom nastave (+++) Testira se znanje usvojenosti teorije, činjenica analitičnost, kritičnost i identificiranje praktičnih problema. | Ispitni rokovi | - |
Weekly class schedule
- P- Povezanost čovjeka i peradi kroz sociološko-gospodarstvene pokazatelje, uloga znanosti u peradarskoj proizvodnji, uloga i značaj peradarstva u hrvatskom gospodarstvu. Stanje i mogućnosti molekularne genetike u stvaranju pasmina i hibrida peradi.
- P- Posebnosti anatomije peradi, fiziologija probave i stvaranja jajeta.
- P- Mikroklimatski faktori prihvata jednodnevne peradi, rasta podmlatka i proizvodnje kokoši i pura.
- P-Značaj i načini uzgoja i držanja matičnih jata lakih i teških tipova kokoši i pura.
- P- Tehnologija uzgoja, hranidba i očuvanje zdravlja matičnih jata peradi.
- P- Tehnika i uvjeti inkubacije te njihov utjecaj na kakvoću i biološku sigurnost jednodnevnog podmlatka peradi. I međuispit (kolokvij I)
- P-Građa, kemijski sastav i hranjiva vrijednost jaja i mesa peradi te parametri njihove tehnološke kakvoće.
- P- Vanjska i unutarnja kakvoća kokošjih jaja.
- S-Načini osiguranja kakvoće i biološke sigurnosti mesa i jaja.
- S-Dizajnirana jaja.
- P- Organizacija i tehnologija proizvodnje konzumnih kokošjih jaja. II međuispit (kolokvij II)
- P- Organizacija i tehnologija tova pilića i pura. V- Kalkulacije u proizvodnji peradskog mesa.
- V-terenska nastava na peradarskim farmama i klaonicama peradi.
- S-Zakoni iz područja peradarstva, dobrobiti životinja i biološke sigurnosti.
- S-Planiranje, praćenje i evaluacija rada peradskih farmi. Usmeni ispit
Obligatory literature
- Zlatko Janječić, Dalibor Bedeković, Tajana Amšel Zelenika, Tihomir Zglavnik, Dragutin Vincek. Uzgoj i zaštita zdravlja peradi. Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, 2023. Gordana Kralik, Elizabeta Has-schon, D.Kralik, Marcela Šperanda: Peradarstvo, biološki i zootehnički principi, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek 2008.
- Ante Ivanković, Dubravko Filipović, Ivan Mustač, Boro Mioč, Zoran Luković, Zlatko Janječić. Objekti i oprema u stočarstvu. Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, 2016. Marija Vučemilo: Higijena i bioekologija u peradarstvu, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb 2008.
Recommended literature
- Nemanić J.; Ž.Berić: Peradarstvo, Nakladni zavod Globus, Zagreb 1995.