Suvremene tehnologije čuvanja i pakiranja voća (26460)
Course coordinator
Course description
Na modulu se stiču osnovna znanja iz fizioloških i biokemijskih procesa u plodu poslije berbe. Obrađuju se postupci hlađenja, tretmani voća poslije berbe u svrhu održanja kakvoće i poboljšanja skladišne sposobnosti, fiziološke poremetnje koje se javljaju tijekom čuvanja te sortiranje i pakiranje voća. Posebna pozornost je posvećena ekološki prihvatljivim fizikalnim tretmanima voća poslije berbe.
Na vježbama studenti obrađuju senzorički test, osnovne kemijske i mehaničke analize plodova, prepoznavanje fizioloških bolesti, i posjet hladnjači gdje će se upoznati sa tehnološkim procesima čuvanja i pakiranja voća. Pozornost je posvećena samostalnom radu studenta pa su predviđeni seminari koje student sam izabire u skladu s osobnim afinitetom, a na temelju dogovora s koordinatorom modula.
Type of course
- Prijediplomski studij / Hortikultura (Elective course, 5 semester, 3 year)
ECTS: 6.00
English language: L2
E-learning: L3
Teaching hours: 60
Lectures: 36
Laboratory exercises: 20
Seminar: 4
Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading
Sufficient (2): 60-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%
General competencies
Student dobiva teorijska i praktična znanja nužna za rad u području tehnologije čuvanja i postupaka s voćem poslije berbe.
Types of instruction
- Predavanja
- Laboratorijske vježbe
Na vježbama u praktikumu svladavaju se osnovnih analiza kakvoće voća i poznavanja simptoma fizioloških poremetnji voća - Seminari
Studenti samostalno izrađuju i prezentiraju predavanje vezano za neki od sadržaja iz gradiva koje se obrađuje na modulu.
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
objasniti osnovne fiziološke procese u voću poslije berbe | pismeni ili usmeni ispit |
definirati i objasniti utjecaj uzgojnih čimbenika na kakvoću voća poslije berbe | pismeni ili usmeni ispit |
identificirati i objasniti sustave čuvanja voća u normalnoj i kontroliranoj atmosferi | pismeni ili usmeni ispit |
organizirati i provesti određivanje roka berbe voća | laboratorijski zadatak |
isplanirati i provesti slijed aktivnosti u čuvanju plodova voća | seminar |
objasniti i primijeniti stečena znanja i vještine u čuvanju plodova | pismeni ili usmeni ispit |
prezentirati rezultate pojedinih provedenih aktivnosti vezanih za čuvanje voća | seminar |
Working methods
Teachers' obligations
Održavanje predavanja, vježbi i seminara
Students' obligations
Redovito pohađanje nastave, redovito izlaženje na ispite, uredno izvršavanje obveza, uredno odrađen laboratorijski zadatak, pozitivno ocijenjen seminar
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Laboratorijski zadatak | 15% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
20 | 40 | 1,33 |
Seminar | 10% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
4 | 10 | 0,33 |
I. međuispit | 38% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
18 | 65 | 2,17 |
II. međuispit | 37% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
18 | 65 | 2,17 |
UKUPNO | 100% | 0-100% | 1-5 | 60 | 180 | 6 |
Evaluation elements | Description | Deadline | Recoupment |
---|---|---|---|
Seminar | Izraditi seminar s najmanje 15 relevantnih referenci iz znanstvene literature u skladu s dobivenim uputama i u zadanom roku postaviti ga na sustav za e-učenje. | Prema dogovoru s nastavnikom. | |
I. međuispit | Točno odgovoriti na najmanje 60 % pitanja u sustavu za e-učenje. | Prema dogovoru s nastavnikom. | Obvezno polaganje. |
II. međuispit | Točno odgovoriti na najmanje 60 % pitanja u sustavu za e-učenje. | Prema dogovoru s nastavnikom. | Obvezno polaganje. |
Weekly class schedule
- Uvod u kolegij, analiza stanja rashladnih kapaciteta za voće u svijetu i u R. Hrvatskoj, uloga čuvanja voća u lancu proizvodnje.
- Morfološke i fiziološke karakteristike plodova voća, pojam dozrijevanja i dospijevanja
- Krivulje disanja plodova, uloga etilena, klimakterijsko i neklimakterijsko disanje, plodovi s potisnutim klimakterijem, skladišna sposobnost pojedinih vrsta voća
- Pojam optimalnog roka berbe, posljedice neodgovarajućeg roka berbe i njegovo djelovanje na skladišnu sposobnost
- Djelovanje ekoliških, agrotehničkih i pomotehničkih zahvata na biokemijske procese u plodu i njihove posljedice na dužinu i kvalitetu čuvanja
- I. kolokvij
- Kemijski, fizikalni i biološki postupci s plodovima u cilju poboljšanja skladišne sposobnosti. (toplinski tretmani, mikrovalovi, radijacija)
- Tehnologije čuvanja u normalnoj i kontroliranoj atmosferi, ,
- Tehnologije čuvanja u normalnoj i kontroliranoj atmosferi, , (nastavak).
- Pojam fizioloških poremetnji plodova, uzroci nastanka, postupci za njihovo ublažavanje ili otklanjanje
- Suvremeni načini pakiranja voća, uporaba a pakiranja za postizanje modificirane atmosphere, mogući negativni učinci pakiranja
- Drugi uzroci gubitka voća poslije berbe
- II. kolokvij
- Samostalan rad studenata i prezentacija njihovih seminarskih radova.
- Posjet hladnjači i praktično upoznavanje s tehnološkim postupcima u čuvanju plodova.
Obligatory literature
- Lovrić, T., Piližota V. 1994. Konzerviranje i prerada voća , Nakladni zavod Globus, Zagreb
Recommended literature
- Wills, R., McGlasson, B., Graham, D., Joyce, D. 1998. Postharvest: An Introduction to the Physiology & Handling of fruit, vegetables & ornamentals, UNSW Press, CAB International, Wallingford, UK
Similar course at related universities
- Post harvest biology and technology of fruits, Faculty of Horticultural Science, Corvinus university of Budapest, Mađarska