Uzgoj i korištenje ovaca (157052)
Course coordinator
Course description
U Hrvatskoj je uzgoj ovaca za proizvodnju mesa i mlijeka vrlo važna privredna grana. Stoga je važno studente preddiplomskog studija upoznati s važnošću i ulogama ovaca u svijetu i u nas, s namjenama i koristima; s poviješću i pripitomljavanjem ovaca, sa srodnicima i izvornim oblicima ovaca, klasifikacijama pasmina i najvažnijim pasminama u svijetu i u nas te anatomskim i fiziološkim osobitostima. Reprodukcija je od izuzetne važnosti u svakoj ovčarskoj proizvodnji te će biti obrađena teorijski i praktično na terenu zajedno s pasminama i proizvodnjom mesa i mlijeka. U poglavlju selekcije studenti će steći osnovne spoznaje o genetskoj strukturi ovaca, nasljednosti morfoloških i proizvodnih osobina, te metodama selekcije. Obrazložit će im se važnost uzgojno-tehnoloških postupaka s janjadi od partusa do odbića i pripusta. Hranidba ovaca bit će obrađena po pojedinim spolnim, fiziološkim i uzrasnim kategorijama. U proizvodnji mesa studenti će biti upoznati sa sustavima proizvodnje mesa, reprodukcijom, odlikama rasta, klanjem i obradom trupa, kakvoćom trupa i kemijskim sastavom mesa. U proizvodnji mlijeka obradit će se najvažniji čimbenici koji utječu na proizvodnju, kemijski sastav, kakvoću mlijeka i preradbene osobine. Histološka građa vune, rast, vrste i osobine vlakana, poglavlje je s kojim će se studenti nakratko upoznati, kao i s objektima i opremom u ovčarnicima te najvažnijim bolestima ovaca u nas.
Type of course
- Prijediplomski studij / Animalne znanosti (Compulsory course, 3 semester, 2 year)
ECTS: 6.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 60
Lectures: 40
Practicum: 8
Seminar: 8
Field exercises: 4
Lecturer
- Prof. Boro Mioč, PhD
- Prof. Ivan Vnučec, PhD
- Assoc. Prof. Ante Kasap, PhD
- Asst. Prof. Valentino Držaić, PhD
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading
Sufficient (2): 60-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%
General competencies
Predmet osposobljava za stjecanje saznanja bitnih za nastavak diplomskih studija vezanih za animalne znanosti; osposobljenost za voditelja ovčarske farme, i/ili tehnologa na farmi te voditelja obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.
Types of instruction
- Predavanja
- Terenske vježbe
Terenske vježbe izvode se u dvije grupe u cilju stjecanja znanja iz uzgoja i korištenja ovaca. - Seminari
Seminar vezan za uzgoj i korištenje ovaca. Studenti samostalno izrađuju i prezentiraju seminare.
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Opisati i prepoznati pasmine za proizvodnju mesa, mlijeka i vune te njihovu važnost u strukturi poljoprivrede. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit, seminarski rad |
Identificirati i objasniti tehnološke zahtjeve u uzgoju ovaca. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit, seminarski rad |
Protumačiti i razlikovati metode uzgoja u proizvodnji mesa, mlijeka i vune. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit, seminarski rad |
Izdvojiti i procijeniti kritična razdoblja u tehnološkom procesu. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit, seminarski rad |
Usporediti i klasificirati sustave uzgoja ovaca. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit, seminarski rad |
Izraditi plan hranidbe ovaca po kategorijama (ovce, ovnovi, janjad). | Rasprave tijekom nastave, seminarski rad |
Izraziti se jasnim i dobro strukturiranim tekstom obrazlažući svoje stavove. | Seminarski rad i rasprave tijekom nastave |
Koristiti dostignute sposobnosti teorijskog i praktičnog učenja te kreirati smjernice za učinkovitiju proizvodnju mesa, mlijeka i vune | Seminarski rad, rasprave tijekom nastave, usmena izlaganja |
Working methods
Teachers' obligations
Izložiti predviđeni program predavanja na jednostavan i studentima razumljiv način
Provesti predviđeni program vježbi u praktikumu i terenskih vježbi
Dodijeliti teme seminara i pomoći studentima pri pronalaženju literature i pripremi seminara
Procijeniti u kojoj su mjeri studenti usvojili obrazovne ciljeve te ostvarili ishode učenja modula te prema tome ocijeniti studente koristeći tehnike ispitivanja u obliku postavljenih pitanja kombinacijom pismenog i usmenog ocjenjivanja (ocjene od nedovoljan (1) do odličan (5))
Students' obligations
Pohađati predviđeni program predavanja i usvojiti programom predviđena znanja
Aktivno sudjelovati u raspravi na predavanjima i tijekom izvođena vježbi te prilikom izlaganja seminarskih radova
Pripremiti i prezentirati dodijeljene teme seminarskih radova
Pristupiti polaganju parcijalnih ispita ili završnom pismenom ispitu kao uvjetu za polaganje usmenog završnog ispita
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje predavanja | 40 | 40 | 1,3 | |||
Aktivno sudjelovanje na vježbama (priprema i rad) | 12 | 30 | 1 | |||
Seminarski rad (priprema + prezentacija) | 16% |
procjena nastavnika procjena nastavnika procjena nastavnika procjena nastavnika procjena nastavnika |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
8 | 20 | 0,6 |
Test znanja 1. (Pi1) | 19% |
<60 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
0 | 20 | 0,7 |
Test znanja 2. (Pi2) | 19% |
<60 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
0 | 20 | 0,7 |
Test znanja 3. (Pi3) | 19% |
<60 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
0 | 20 | 0,7 |
Završni ispit usmeni (Zi) - uvjet položeni parcijalni testovi znanja i seminarski rad (studenti koji ih nisu položili pišu završni pismeni ispit iz cijelog gradiva prije usmenog) | 27% |
<60 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
0 | 30 | 1 |
UKUPNO | 100% | 60 | 180 | 6 |
Evaluation elements | Description | Deadline | Recoupment |
---|---|---|---|
Seminarski rad | Seminarski radovi vezani su uz programski sadržaj modula, a teme su ponuđene studentima da ih mogu sami birati. Teme se dodjeljuju studentima samostalno ili u skupinama od 2 studenta) na početku semestra. Pisani rad studenti moraju predati tjedan dana prije izlaganja. Svaki student mora pojedinačno izlagati seminarski rad ili dio seminarskog rada ako je član skupine. Ocjenjuje se izgled i struktura samog rada i prezentacije te vještina prezentacije, razumijevanje sadržaja i sposobnost zaključivanja. | 5. tjedan 6. tjedan | Izlaganje omogućeno u naknadnom terminu |
Završni ispit | Sastoji se od tri pitanja po jedno iz svakog dijela, testira se znanje usvojenosti pojedinih programskih sadržaja modula te sposobnost identificiranja praktičnih problema ovčarskoj proizvodnji. Na završnom ispitu uvažava se i aktivnost studenata tijekom nastave i vježbi. | Ispitni rokovi | - |
Weekly class schedule
- Privredno ekonomska važnost i namjena ovaca
- Tipovi i pasmine ovaca u svijetu i RH
- Anatomske i fiziološke osobitosti ovaca
- Nasljeđivanje i selekcija ovaca
- Međuispit: pismeni; Izlaganje seminarskih radova
- Izlaganje seminarskih radova
- Reprodukcija ovaca, uzgojno tehnološki postupci s janjadi
- Terenska nastava
- Krmiva za ovce, konzumiranje krme, ponašanje ovaca na pašnjaku i za jaslama
- Hranidbene potrebe ovaca, ovnova i hranidba janjadi
- Međuispit: pismeni; Proizvodnja mesa 1. dio
- Proizvodnja mesa 2. dio
- Proizvodnja mlijeka i vune
- Objekti i oprema u uzgoju ovaca, najčešće bolesti i zaštita zdravlja
- Međuispit: pismeni
Obligatory literature
- B. Mioč, Vesna Pavić, V. Sušić (2007): Ovčarstvo, Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb.
- Boro Mioč (2002): Poglavlje Ovčarstvo u Stočarstvu, urednik Zvonimir Uremović, Agronomski fakultet, Zagreb
- B. Mioč, V. Držaić, I. Širić, A. Kasap (2020): Vuna prošlost, sadašnjost i budućnost. Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zagreb.
Recommended literature
- Freer, M., Dove, H. (2002): Sheep nutrition, CABI Publishing, Oxon, UK
- Mitić, N. (1987): Ovčarstvo
- Jančić, S. (1969): Ovčarstvo Autorizirana skripta, Agronomski fakultet, Zagreb
- Fahmy, M. H. (1996): Prolific Sheep, CAB International, Oxon, UK.
Similar course at related universities
- Reja drobnice, Biotehniška fakulteta Ljubljana
- Pašna reja živali, Biotehniška fakulteta Ljubljana
- Ovčarstvo i kozarstvo I, Sveučilište u Osijeku
- Reprodukcija i odgajivanje ovaca i koza, Univerzitet Beograd