Uzgoj ovaca i sustavi proizvodnje ovčjeg mesa (157474)
Course coordinator
Course description
Ovčje meso, osobito janjetina najvažniji je proizvod ovaca u Hrvatskoj. Studente će se u sklopu ovog modula upoznati s gospodarskom važnošću ovaca u proizvodnji mesa, osobito sa značajem naših izvornih pasmina u proizvodnji mesa (autohtona janjetina, kaštradina) i s ostalim proizvodima i koristima ovaca u proizvodnji mesa (vuna, koža, gnoj, čišćenje korova i dr.). Prednosti i nedostatci ovaca u proizvodnji mesa, nasljedna osnova i nasljeđivanje, primjena križanja i metode selekcije za meso važna je nastavna jedinica ovog modula. Reprodukcija ovaca za meso i njena uloga u organizaciji više janjenja (2 u jednoj ili 3 u dvije godine), indukcija i sinkronizacija estrusa obradit će se teorijski i praktično kroz terensku nastavu. Janjenje ovaca, postupci s janjadi, rast i tov, od presudne su važnosti u proizvodnji mesa. Sustavi uzgoja ovaca za meso, njihova primjena i učinkovitost u našim uvjetima; hranidba pojedinih kategorija ovaca i njena uloga u proizvodnji nemasnog trupa, priprema ovaca za klanje, klanje i obrada trupova, klasifikacija i standardizacija trupova; klaonički pokazatelji, kemijski sastav, aminokiseline i masne kiseline, hranidbena i energetska vrijednost mesa također će biti obrađeni. Ostali proizvodni i koristi ovaca u proizvodnji mesa (vuna, gnoj, čišćenje korova) te objekti i oprema, jedno je od predavanja ovog modula.
Type of course
- Diplomski studij / Proizvodnja i prerada mesa (Compulsory course, 1 semester, 1 year)
ECTS: 6.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 60
Lectures: 46
Laboratory exercises: 4
Seminar: 6
Field exercises: 4
Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading
Sufficient (2): 60-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%
General competencies
Predmet osposobljava za stjecanje saznanja o gospodarskoj važnosti ovaca u proizvodnji mesa osobito sa značajem naših izvornih pasmina. Stjecanje saznanja bitnih za voditelja farme, i/ili tehnologa na farmi, upravitelja poljoprivrednog gospodarstva, voditelja savjetodavne službe te nastavak studija na višoj razini.
Types of instruction
- Predavanja
- Vježbe u praktikumu
- Terenske vježbe
Terenske vježbe izvode se u dvije grupe u cilju stjecanja praktičnih znanja iz proizvodnje ovčjeg mesa - Seminari
Seminar vezan za proizvodnju ovčjeg mesa. Studenti samostalno izrađuju i prezentiraju seminare.
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Prepoznati važnost ovaca u poljoprivredi i proizvodnji mesa. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit, seminarski rad |
Prezentirati suvremene trendove u uzgoju ovaca i proizvodnji ovčjeg (janjećeg) mesa. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit, seminarski rad |
Analizirati konkretne probleme u ovčarskoj proizvodnji i rješavati ih u novim situacijama na temelju stečenih znanja i vještina. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit, seminarski rad |
Usporediti, razlikovati i preporučiti tehnologije za proizvodnju ovčjeg mesa. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit, seminarski rad |
Sudjelovati u laboratorijskim i terenskim istraživanjima iz područja ovčarstva. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit, seminarski rad |
Preporučiti uzgojno tehnološke postupke kao preduvjet uspješne i ekonomične proizvodnje kvalitetnog janjećeg i ovčjeg mesa. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit, seminarski rad |
Voditi programe iz područja ovčarske proizvodnje te poslove prometa proizvoda ovaca i opreme u ovčarskoj proizvodnji. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit, seminarski rad |
Organizirati sustave proizvodnje ovčjeg mesa u našim uvjetima. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit, seminarski rad |
Working methods
Teachers' obligations
Izložiti predviđeni program predavanja na jednostavan i studentima razumljiv način
Provesti predviđeni program laboratorijskih i terenskih vježbi
Dodijeliti teme seminara i pomoći studentima pri pronalaženju literature i pripremi seminara
Procijeniti u kojoj su mjeri studenti usvojili obrazovne ciljeve te ostvarili ishode učenja modula te prema tome ocijeniti studente koristeći tehnike ispitivanja u obliku postavljenih pitanja kombinacijom pismenog i usmenog ocjenjivanja (ocjene od nedovoljan (1) do odličan (5))
Students' obligations
Pohađati predviđeni program predavanja i usvojiti programom predviđena znanja
Aktivno sudjelovati u raspravi na predavanjima i tijekom izvođena vježbi te prilikom izlaganja seminarskih radova
Pripremiti i prezentirati dodijeljene teme seminarskih radova
Pristupiti polaganju parcijalnih ispita ili završnom pismenom ispitu kao uvjetu za polaganje usmenog završnog ispita
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje predavanja | 46 | 46 | 1,6 | |||
Aktivno sudjelovanje na predviđenim vježbama | 8 | 16 | 0,6 | |||
Seminarski rad (priprema + prezentacija) | 11% |
procjena nastavnika procjena nastavnika procjena nastavnika procjena nastavnika procjena nastavnika |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
6 | 13 | 0,4 |
Test znanja 1. (Pi1) | 21% |
<60 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
0 | 25 | 0,8 |
Test znanja 2. (Pi2) | 21% |
<60 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
0 | 25 | 0,8 |
Test znanja 3. (Pi3) | 21% |
<60 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
0 | 25 | 0,8 |
Završni ispit usmeni (Zi) - uvjet položeni parcijalni testovi znanja i seminarski rad (studenti koji ih nisu položili pišu završni pismeni ispit iz cijelog gradiva prije usmenog) | 26% |
<60 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
0 | 30 | 1 |
UKUPNO | 100% | 60 | 180 | 6 |
Evaluation elements | Description | Deadline | Recoupment |
---|---|---|---|
Seminarski rad | Seminarski radovi vezani su uz programski sadržaj modula, a teme su ponuđene studentima da ih mogu sami birati. Teme se dodjeljuju studentima samostalno ili u skupinama od 2 studenta) na početku semestra. Pisani rad studenti moraju predati tjedan dana prije izlaganja. Svaki student mora pojedinačno izlagati seminarski rad ili dio seminarskog rada ako je član skupine. Ocjenjuje se izgled i struktura samog rada i prezentacije te vještina prezentacije, razumijevanje sadržaja i sposobnost zaključivanja. | 4. tjedan 5. tjedan | Izlaganje omogućeno u naknadnom terminu |
Završni ispit | Sastoji se od šest pitanja po dva iz svakog dijela, testira se znanje usvojenosti pojedinih programskih sadržaja modula. Na završnom ispitu uvažava se i aktivnost studenata tijekom nastave i vježbi. | Ispitni rokovi | - |
Weekly class schedule
- Gospodarska važnost proizvodnje ovčjeg mesa u svijetu i RH, najvažnije pasmine (genotipovi) ovaca za proizvodnju mesa
- Važnost i uloga izvornih pasmina u proizvodnji mesa, tradicija proizvodnje i zaštita izvornosti
- Prednosti i nedostaci ovaca u proizvodnji mesa
- Međuispit: pismeni; Izlaganje seminarskih radova
- Izlaganje seminarskih radova
- Nasljeđivanje i selekcija ovaca u proizvodnji mesa, primjena križanja
- Izračun uzgojnih vrijednosti u proizvodnji mesa
- Sustavi uzgoja u svijetu, reprodukcija ovaca za meso
- Sustavi uzgoja ovaca u RH i mogućnosti primjene STAR sustava
- Međuispit: pismeni; Janjenje, postupci, zootehnički zahvati s janjadi
- Odbiće janjadi, rani, kasni i pašni tov, tov janjadi mlijekom i drugim mliječnim krmivima
- Hranidba ovaca, krmiva za ovce, paša i napasivanje
- Hranidbene potrebe različitih kategorija ovaca po pojedinim fiziološkim i uzgojnim fazama, hranidba janjadi i ovnova
- Transport i priprema janjadi za klanje, postupci pri klanju, klasifikacija trupa, rasjecanje, konfekcija i prerada mesa, kategorizacija mesa, zahtjevi potrošača i kvaliteta mesa
- Međuispit: pismeni; Klanje janjadi - film
Obligatory literature
- B. Mioč, Vesna Pavić, V. Sušić (2007): Ovčarstvo, Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb.
- Boro Mioč (2002): Poglavlje Ovčarstvo u Stočarstvu, urednik Zvonimir Uremović, Agronomski fakultet, Zagreb
- A. Ivanković, D. Filipović, I. Mustać, B. Mioč, Z. Luković, Z. Janječić (2016): Objekti i oprema u stočarstvu. Sveučilište u zagrebu Agronomski fakultet
Recommended literature
- Freer, M. And Dove, H. (2002): Sheep Nutrition. CABI Publishing, Oxon, UK
- Mitić, N. (1987): Ovčarstvo
- Jančić, S. (1969): Ovčarstvo Autorizirana skripta, Agronomski fakultet Zagreb
- Fahmy, M. H. (1996): Prolific Sheep. CAB International, Oxon,UK
- Piper, L., Ruvinski, A. (1997): The genetics of sheep. CAB International, Oxon, UK.
Similar course at related universities
- Tehnologija reje drobnice, Biotehniška fakulteta Ljubljana
- Ovčarstvo i kozarstvo II, Sveučilište u Osijeku
- Tehnologija ovčarske proizvodnje, Univerzitet Beograd