Vinogradarstvo i vina svijeta (144479)
Course coordinator
Course description
Modul Vinogradarstvo i vina svijeta upoznaje studente s bogatstvom i raznolikošću vinogradarstva i vinarstva, kao važne gospodarske grane u svijetu kroz podatke o stanju u na globalnoj razini, a zatim kroz pojedinačno izučavanje najvažnijih vinogradarskih zemalja (povijest, okolinski uvjeti, površine i sortiment, te tehnološke posebnosti u proizvodnji grožđa i vina). Poseban naglasak će biti na tradicionalnim i čuvenim regijama pojedinih zemalja, gdje će se predstaviti i njihova najpoznatija, karakteristična vina, opisno i senzorno – kušanjem. Tijekom predavanja i vježbi studenti će se upoznati i s vinskom legislativom najvažnijih zemalja (posebno s EU propisima), a pri tom će se naglasiti kategorije kakvoće i označavanje vina na tržištu.
Studenti će nakon odslušanih predavanja, vježbi, terenske nastave i izrađenog seminara biti upoznati sa specifičnostima vinogradarstva u pojedinim dijelovima svijeta, sa najpoznatijim svjetskim vinima i posebnostima u tehnologiji njihove proizvodnje. Modul će doprinijeti boljem poznavanju i valorizaciji ove proizvodnje, a dopunjuje znanja stečena na drugim modulima na studiju.
Type of course
- Diplomski studij / Hortikultura / Vinogradarstvo i vinarstvo (Elective course, 3 semester, 2 year)
ECTS: 6.00
English language: L3
E-learning: L1
Teaching hours: 60
Lectures: 36
Laboratory exercises: 10
Seminar: 12
Field exercises: 2
Lecturer
Associate teacher for exercises
Grading
Sufficient (2): 60%
Good (3): 71%
Very good (4): 81%
Excellent (5): 91%
General competencies
Kroz ovaj predmet student se osposobljava za razumijevanje raznolikosti i tehnoloških specifičnosti vinogradarstva i vinarstva, kao važne gospodarske grane u svijetu kroz podatke o stanju u ovoj grani na globalnoj razini, a posebno u najvažnijim vinogradarskim zemljama svijeta.
Types of instruction
- Predavanja
Provode se prema unaprijed dogovorenom planu, a izvode se putem ppt prezentacija. Dio predavanja provodit će se interaktivno sa studentima korištenjem metoda grupnog rada, diskusije i prezentacije određene teme. - Vježbe u praktikumu
Kritička evaluacija vina i tehnologije njegove proizvodnje iz različitih vinogradarskih regija svijeta. - Seminari
Cilj ovog rada je pregled vinogradarsko vinarske proizvodnje u određenog vinogradarskog područja u svijetu sa naglaskom na njegove okolinske specifičnosti te sortiment.
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Ustanoviti okolinske uvjete za proizvodnju vina u najznačajnijim vinogradarskim regijama svijeta | Sudjelovanje u raspravama, kolokvij, usmeni ispit. |
Imenovati sorte vinove loze korištene u proizvodnji vina u različitim vinogradarskim regijama | Sudjelovanje u raspravama, kolokvij, seminar. |
Opisati tehnologije proizvodnje vina u pojedinim vinogradarskim regijama svijeta | Sudjelovanje u raspravama, kolokvij, usmeni, seminar. |
Odabrati određene tehnologije iz svjetskih vinogradarskih regija i primijeniti ih u našim proizvodnim uvjetima. | Seminar, usmeni ispit, rasprave. |
Working methods
Teachers' obligations
Prezentacija nastavnog sadržaja, vođenje zadataka iz vježbi, vođenje rasprava vezano uz kritičku analizu vinogradarstva i vinarstva u različitim djelovima svijeta, priprema tema seminarskih radova, pomoć u izradi i prezentaciji seminarskih radova, konzultacije.
Students' obligations
Redovito pohađanje predavanja, aktivno praćenje i sudjalovanje u raspravama, izrada seminarskog rada i predstavljanje istog pred studijskom grupom.
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje i aktivno sudjelovanje u nastavi | Korektivni bodovi | 46 | 46 | 1,5 | ||
Izrada seminara | 33% |
60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
12 | 30 | 1 |
Kolokvij | 33% |
60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
2 | 44 | 1,5 |
Završni usmeni ispit | 34% |
60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
0 | 60 | 2 |
UKUPNO | 100% | - | - | 60 | 180 | 6 |
Evaluation elements | Description | Deadline | Recoupment |
---|---|---|---|
Pohađanje i aktivno sudjelovanje u nastavi | +,0, - na konačnu ocjenu | ||
Izrada seminara | Ukupnu ocjenu čine ocjene pisanog rada (33), prezentacije (33%) i odgovra na postavljena pitanja (33%) |
Weekly class schedule
- Uvod u modul - općenito o modulu, silabus modula, cilj modula, ishodi modula. Važnost poznavanja svjetskog vinogradarstva. Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV). Prikaz pokazatelja proizvodnje vina u svijetu. - P
- Vinogradarstvo i vinarstvo Francuske i Italije. Povijest, statistički pokazatelji, najpoznatije regije, proizvođači, sorte i vina sa opisom tehnoloških posebnosti. - P
- Vinogradarstvo i vinarstvo Španjolske, Njemačke i Portugala. Povijest, statistički pokazatelji, najpoznatije regije, sorte i vina sa opisom tehnoloških posebnosti. - P
- Vinogradarstvo i vinarstvo zemalja srednje i istočne Europe. Povijest, statistički pokazatelji, najpoznatije regije, proizvođači, sorte i vina sa opisom tehnoloških posebnosti. - P
- Vinogradarstvo i vinarstvo zemalja sjeverne, srednje i južne Amerike. Povijest, statistički pokazatelji, najpoznatije regije, proizvođači, sorte i vina sa opisom tehnoloških posebnosti. - P
- Vinogradarstvo i vinarstvo Južnoafričke republike, Australije, Novog Zelanda, . Statistički pokazatelji, najpoznatije regije, proizvođači, sorte i vina sa opisom tehnoloških posebnosti.
- Vinogradarstvo i vinarstvo Azijskih zemalja. Statistički pokazatelji, najpoznatije regije, proizvođači, sorte i vina sa opisom tehnoloških posebnosti.
- Razvoj vinogradarstva i vinarstva u tropskim i suptropskim područjima. Specifičnosti vinogradarstva i vinarstva u tropskim i suptropskim područjima. Prikaz okolinskih uvjeta, tehnološke posebnosti i kvaliteta proizvedenog grožđa i vina.
- Mogućnosti korištenja tehnologija iz svjetskih vinogradarskih regija u proizvodnim uvjetima Hrvatske - V
- Sustavi zaštite kontroliranog podrijetla, kategorizacija kvalitete i označavanje vina u različitim vinogradarskim zemljama – P
- Kritička evaluacija vina iz različitih vinogradarskih regija svijeta - V
- Kritička evaluacija vina iz različitih vinogradarskih regija svijeta - V
- Specifičnosti vinogradarsko vinarske proizvodnje u različitim Vinogradarskim regijama svijeta - S
- Specifičnosti vinogradarsko vinarske proizvodnje u različitim Vinogradarskim regijama svijeta - S
- Posjeta međunarodnom vinskom sajmu, ili posjeta određenoj vinogradarskoj regiji u nekoj od europskih zemalja – T
Obligatory literature
- Johnson, H., & Robinson, J. (2013). The world atlas of wine. London: Mitchell Beazley
- OIV (Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino).- Godišnja izvješća o stanju vinogradarsko vinarske proizvodnje u svijetu
- Robinson, J., Harding, J., Vouillamouz, J. (2012.): Wine Grapes. Penguin Books, London
Recommended literature
- Robinson, J (ed). (2006). The Oxford companion to wine (3th edition), Oxford University Press
Similar course at related universities
- BOKU, Beč: World Wines and Viticulture
- UC Davis, Kalifornia: World Viticulture i Critical Evaluation of Wines of the World