Print

Tehnologija proizvodnje grožđa (144473)

Course coordinator

Course description

Program modula Tehnologija proizvodnje grožđa omogućuje studentima nadogradnju i proširivanje temeljnih znanja o značajka suvremeno koncipirane proizvodnje grožđa, sustavima uzgoja i cjelovitosti tehnološke linije proizvodnje. Uči studente o agrotehničkim i ampelotehničkim mjerama u funkciji postizanja željene kakvoće grožđa. Nadopunjuju se znanja o gnojidbi i ishrani vinove loze, režimu vlage u sustavu tlo- biljka te sustavima uzdržavanja tla. Kroz modul Tehnologija proizvodnje grožđa studenti usvajaju znanja o kontroli vegetativnog i generativnog potencijala loze te uče o praćenju tijeka dozrijevanja i utvrđivanja optimalnog roka branja grožđa, s posebnim naglaskom na postizanje odgovarajuće kakvoće grožđa pri različitim sustavima uzgoja. Ulazi se u problematiku rasta i razvoja ploda loze te režimu promjene sadržaja šećera, kiselina, tvari boje i primarnih aroma u grožđu. Uči se o procesu dozrijevanja rozgve i pripremi loze za period mirovanja. Pozornost se pridodaje i postupcima i pripremama za proizvodnju predikatnih i specijalnih vina.

Type of course

ECTS: 3.00

English language: L1

E-learning: L1

Teaching hours: 30
Lectures: 12
Seminar: 4
Field exercises: 14

Grading

Sufficient (2): 61-70
Good (3): 71-80
Very good (4): 81-90
Excellent (5): 91-100

Conditions for obtaining signature

Redovito pohađanje nastave, seminarski rad

General competencies

Stjecanje temeljnih znanja o postupcima u uzgoju vinove loze u cilju postizanja najbolje kakvoće grožđa, a temeljeno na poznavanju biologije i fiziologije vinove loze

Types of instruction

  • Predavanja
  • Terenske vježbe
    Praktične vježbe na pokušalištu Jazbina
  • Seminari
    Seminarski radovi studenata na zadane teme, odnosno problematiku pojedinih područja tehnologije proizvodnje grožđa

Learning outcomes

Learning outcome Evaluation methods
Opisati ulogu pojedinih agrotehničkih zahvata na proces rasta i razvoja vinove loze Sudjelovanje u raspravama tijekom predavanja, sudjelovanje na vježbama, završni ispit
Definirati i odabrati sustave uzdržavanja tla u vinogradu, ovisno o uvjetima okoline Sudjelovanje u raspravama tijekom predavanja, sudjelovanje na vježbama, završni ispit
Objasniti ulogu gnojidbe u ishrani vinove loze Sudjelovanje u raspravama tijekom predavanja, sudjelovanje na vježbama, završni ispit
Demonstrirati znanje o zahvatima zelenog reza i reza u zrelo i objasniti njihov utjecaj na odvijanje najvažnijih fiziološko biokemijskih procesa u vinovoj lozi Sudjelovanje u raspravama tijekom predavanja, sudjelovanje na vježbama, završni ispit
Izvoditi uvometrijska mjerenja i analize kemijskog sastava mošta Sudjelovanje na vježbama
Pokazati teoretske osnove praćenja fizioloških procesa u grožđu tijekom dozrijevanja i utvrditi optimalan rok berbe Sudjelovanje u raspravama tijekom predavanja, sudjelovanje na vježbama, završni ispit
Pripremiti i prezentirati seminarski rad na određenu temu u suradnji sa ostalim studentima Seminarski rad

Working methods

Teachers' obligations

Održavanje predavanja, vježbi u praktikumu i terenskih vježbi. Izrada nastavnih materijala. Osmišljavanje tema za seminarske radove. Održavanje konzultacija i usmenih ispita.

Students' obligations

Redovito pohađanje i aktivno sudjelovanje na predavanjima, terenskim vježbama i vježbama u praktikumu.

Methods of grading

Evaluation elements Maximum points or Share in evaluation Grade rating scale Grade Direct teaching hours Total number of average student workload ECTS
Usmeni ispit 100% 0-60
61-70
71-80
81-90
91-100
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
0 48 1,6
Seminarski rad 4 16 0,5
Predavanja+vježbe 26 26 0,9
Ukupno 100% 30 90 3

Program modula u cijelosti se izvodi na prostorima VV pokušališta Jazbina. Obzirom na vremenske (ne)prilike, raspored održavanja pojedinih oblika nastave podložan je promjenama i dogovora se sa studentima

Evaluation elements Description Deadline Recoupment
Usmeni ispit Na ispitu se studentima postavlja određen broj pitanja iz različitih dijelova programskog sadržaja. Redovni ispitni rokovi
Seminarski rad Grupe studenata u prvim tjednima nastave dobivaju teme seminarskog rada koje moraju izraditi i prezentirati u dogovorenom terminu. U istom terminu dužni su predati pisani rad. 8. tjedan nastave Iznimno, u slučaju opravdanog razloga student izrađuje samostalno seminarski rad

Weekly class schedule

  1. Agrotehnika rodnih vinograda- P
  2. Agrotehnika rodnih vinograda- P
  3. Agrotehnika rodnih vinograda- T
  4. Agrotehnika i ampelotehnika rodnih vinograda- T
  5. Ampelotehnika rodnih vinograda- P
  6. Ampelotehnika rodnih vinograda; fiziološko biokemijski procesi dozrijevanja vinove loze i grožđa- P
  7. Fiziološko biokemijski procesi dozrijevanja vinove loze i grožđa- P
  8. Ampelotehnika rodnih vinograda- T
  9. Ampelotehnika rodnih vinograda- T
  10. Fiziološko biokemijski procesi dozrijevanja vinove loze i grožđa- T
  11. Fiziološko biokemijski procesi dozrijevanja vinove loze i grožđa- T
  12. Ameplotehnika rodnih vinograda- T
  13. Dinamika dozrijevanja grožđa, određivanje optimalnog roka branja- P
  14. Seminarski radovi-S
  15. Seminarski radovi-S

Obligatory literature

  1. Burić, D.P., (1979): Vinogradarstvo I i II, Radnički univerzitet, R. Ćirpanov, Novi Sad
  2. Licul, R., Premužić, D., (1993): Praktično vinogradarstvo i vinarstvo, Nakladni zavod Znanje, Zagreb
  3. Mirošević, N., (1996): Vinogradarstvo, Nakladni zavod Globus, Zagreb

Recommended literature

  1. Mullins, M.G., Bouquet, A., Williams, L.E., (1996): Biology of the grapevine, Cambridge, University press, USA
  2. Galet P., (2000): General viticulture, Oenoplurimedia, France

Please sign in to your account

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties. Cookie Policy.