Tehnologija proizvodnje grožđa (144473)
Course coordinator
Course description
Program modula Tehnologija proizvodnje grožđa omogućuje studentima nadogradnju i proširivanje temeljnih znanja o značajka suvremeno koncipirane proizvodnje grožđa, sustavima uzgoja i cjelovitosti tehnološke linije proizvodnje. Uči studente o agrotehničkim i ampelotehničkim mjerama u funkciji postizanja željene kakvoće grožđa. Nadopunjuju se znanja o gnojidbi i ishrani vinove loze, režimu vlage u sustavu tlo- biljka te sustavima uzdržavanja tla. Kroz modul Tehnologija proizvodnje grožđa studenti usvajaju znanja o kontroli vegetativnog i generativnog potencijala loze te uče o praćenju tijeka dozrijevanja i utvrđivanja optimalnog roka branja grožđa, s posebnim naglaskom na postizanje odgovarajuće kakvoće grožđa pri različitim sustavima uzgoja. Ulazi se u problematiku rasta i razvoja ploda loze te režimu promjene sadržaja šećera, kiselina, tvari boje i primarnih aroma u grožđu. Uči se o procesu dozrijevanja rozgve i pripremi loze za period mirovanja. Pozornost se pridodaje i postupcima i pripremama za proizvodnju predikatnih i specijalnih vina.
Type of course
- Diplomski studij / Hortikultura / Vinogradarstvo i vinarstvo (Compulsory course, 2 semester, 1 year)
ECTS: 3.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 30
Lectures: 12
Seminar: 4
Field exercises: 14
Grading
Sufficient (2): 61-70
Good (3): 71-80
Very good (4): 81-90
Excellent (5): 91-100
Conditions for obtaining signature
Redovito pohađanje nastave, seminarski rad
General competencies
Stjecanje temeljnih znanja o postupcima u uzgoju vinove loze u cilju postizanja najbolje kakvoće grožđa, a temeljeno na poznavanju biologije i fiziologije vinove loze
Types of instruction
- Predavanja
- Terenske vježbe
Praktične vježbe na pokušalištu Jazbina - Seminari
Seminarski radovi studenata na zadane teme, odnosno problematiku pojedinih područja tehnologije proizvodnje grožđa
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Opisati ulogu pojedinih agrotehničkih zahvata na proces rasta i razvoja vinove loze | Sudjelovanje u raspravama tijekom predavanja, sudjelovanje na vježbama, završni ispit |
Definirati i odabrati sustave uzdržavanja tla u vinogradu, ovisno o uvjetima okoline | Sudjelovanje u raspravama tijekom predavanja, sudjelovanje na vježbama, završni ispit |
Objasniti ulogu gnojidbe u ishrani vinove loze | Sudjelovanje u raspravama tijekom predavanja, sudjelovanje na vježbama, završni ispit |
Demonstrirati znanje o zahvatima zelenog reza i reza u zrelo i objasniti njihov utjecaj na odvijanje najvažnijih fiziološko biokemijskih procesa u vinovoj lozi | Sudjelovanje u raspravama tijekom predavanja, sudjelovanje na vježbama, završni ispit |
Izvoditi uvometrijska mjerenja i analize kemijskog sastava mošta | Sudjelovanje na vježbama |
Pokazati teoretske osnove praćenja fizioloških procesa u grožđu tijekom dozrijevanja i utvrditi optimalan rok berbe | Sudjelovanje u raspravama tijekom predavanja, sudjelovanje na vježbama, završni ispit |
Pripremiti i prezentirati seminarski rad na određenu temu u suradnji sa ostalim studentima | Seminarski rad |
Working methods
Teachers' obligations
Održavanje predavanja, vježbi u praktikumu i terenskih vježbi. Izrada nastavnih materijala. Osmišljavanje tema za seminarske radove. Održavanje konzultacija i usmenih ispita.
Students' obligations
Redovito pohađanje i aktivno sudjelovanje na predavanjima, terenskim vježbama i vježbama u praktikumu.
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Usmeni ispit | 100% |
0-60 61-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
0 | 48 | 1,6 |
Seminarski rad | 4 | 16 | 0,5 | |||
Predavanja+vježbe | 26 | 26 | 0,9 | |||
Ukupno | 100% | 30 | 90 | 3 |
Program modula u cijelosti se izvodi na prostorima VV pokušališta Jazbina. Obzirom na vremenske (ne)prilike, raspored održavanja pojedinih oblika nastave podložan je promjenama i dogovora se sa studentima
Evaluation elements | Description | Deadline | Recoupment |
---|---|---|---|
Usmeni ispit | Na ispitu se studentima postavlja određen broj pitanja iz različitih dijelova programskog sadržaja. | Redovni ispitni rokovi | |
Seminarski rad | Grupe studenata u prvim tjednima nastave dobivaju teme seminarskog rada koje moraju izraditi i prezentirati u dogovorenom terminu. U istom terminu dužni su predati pisani rad. | 8. tjedan nastave | Iznimno, u slučaju opravdanog razloga student izrađuje samostalno seminarski rad |
Weekly class schedule
- Agrotehnika rodnih vinograda- P
- Agrotehnika rodnih vinograda- P
- Agrotehnika rodnih vinograda- T
- Agrotehnika i ampelotehnika rodnih vinograda- T
- Ampelotehnika rodnih vinograda- P
- Ampelotehnika rodnih vinograda; fiziološko biokemijski procesi dozrijevanja vinove loze i grožđa- P
- Fiziološko biokemijski procesi dozrijevanja vinove loze i grožđa- P
- Ampelotehnika rodnih vinograda- T
- Ampelotehnika rodnih vinograda- T
- Fiziološko biokemijski procesi dozrijevanja vinove loze i grožđa- T
- Fiziološko biokemijski procesi dozrijevanja vinove loze i grožđa- T
- Ameplotehnika rodnih vinograda- T
- Dinamika dozrijevanja grožđa, određivanje optimalnog roka branja- P
- Seminarski radovi-S
- Seminarski radovi-S
Obligatory literature
- Burić, D.P., (1979): Vinogradarstvo I i II, Radnički univerzitet, R. Ćirpanov, Novi Sad
- Licul, R., Premužić, D., (1993): Praktično vinogradarstvo i vinarstvo, Nakladni zavod Znanje, Zagreb
- Mirošević, N., (1996): Vinogradarstvo, Nakladni zavod Globus, Zagreb
Recommended literature
- Mullins, M.G., Bouquet, A., Williams, L.E., (1996): Biology of the grapevine, Cambridge, University press, USA
- Galet P., (2000): General viticulture, Oenoplurimedia, France