Maslinarstvo (144476)
Course coordinator
Course description
Uspješan rad u maslinarstvu zahtijeva temeljito poznavanje agro i elaiotehnike u masliniku. Počevši od odabira prikladnog terena za podizanje maslinika, odabira sorte i razmaka sadnje te primjeni glavnih agro i elaiotehničkih mjera prema godišnjem ciklusu rasta i razvoja masline. Odabir tehnologija uzgoja masline s obzirom na cilj proizvodnje bilo stolnih maslina ili djevičanskih maslinovih ulja. Modulom je obuhvaćena građa iz područja ekoloških uvjeta za uzgoj masline (tlo i klima), sortiment masline, godišnjeg i životnog ciklusa masline. Glavni agro i elaio tehnički zahvati u masliniku: rezidba, regeneracija, pomlađivanje, berba, rokovi berbe prema stupnju zrelosti. Posebno se obrađuje gradivo o utjecaju glavnih agro i elaiotehničkih zahvata na kvalitetu maslinovih ulja. Utvrđuje se potrebno znanje iz problematike kvalitete djevičanskih maslinovog ulja na bazi kemijskih i senzorskih analiza. Praktičnim vježbama stječu se vještine iz područja poznavanja i razlikovanja sorata, rezidbe, pomlađivanja i regeneracije masline te vježbe kušanja ekstra djevičanskih maslinovih ulja različite kvalitete
Polaganje ispita se provodi parcijalnim, pismenim, testovima znanja, izradom i izlaganjem seminarskog rada, te završnim usmenim ispitom.
Type of course
- Diplomski studij / Hortikultura / Vinogradarstvo i vinarstvo (Elective course, 2 semester, 1 year)
- Diplomski studij / Hortikultura / Voćarstvo (Elective course, 2 semester, 1 year)
ECTS: 6.00
English language: L1
Teaching hours: 60
Lectures: 30
Laboratory exercises: 15
Seminar: 5
Field exercises: 10
Lecturer
Associate teacher for exercises
Grading
Sufficient (2): 60-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%
General competencies
Predmet osposobljava studente za primjenu osnovnih tehnologija u maslinarstvu u cilju proizvodnje visokokvalitetnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja te ovladavaju osnovama u vještini primjeni reza na mladim i starim maslinama te regeneraciji i obnovama starijih maslinika. Osposobljeni su za primjenu glavnih agro i elaiotehničkih zahvata u maslinicima. Stječu znanja o odabiru prikladnih lokacija za uzgoj masline te osnove znanja iz područja senzorskih i kemijskih karakteristika djevičanskih maslinovih ulja.
Ova znanja ih osposobljavaju za otkrivanje aktualne znanstvene problematike iz područja maslinarstva i djevičanskih maslinovih ulja te nastavak studija na doktorskom ili specijalističkom studiju.
Types of instruction
- Predavanja
- Laboratorijske vježbe
U sklopu laboratorijskih vježbi izvode se biometričke metode za morfološku karakterizaciju sorata maslina - Kušanje sortnih maslinovih ulja i ulja dobivenih iz plodova različitog stupnja zrelosti iste sorte - prema međunarodnoj metodi IOOC- iz Madrida. Laboratorijske vježbe se provode u skupinama. - Terenske vježbe
U sklopu terenskih vježbi studenti će odraditi vježbe u masliniku fakultetskog pokušališta u Istri ( Vodnjan): rez na rod, razlikovanje sorata, fenologije rasta i razvoja masline. - Seminari
Izradom seminarskog rada se stječu vještine samostalnog prikupljanja literature, pisanja i predstavljanja seminarskog rada pred ostalim studentima, slušačima dotičnog modula, čime se u zajedničkoj raspravi (uz moderiranje nastavnika) upotpunjuju prikupljena znanja zadane tematike. Predviđeno je da u paru ili do petero studenata zajednički sudjeluju u izradi seminarskog rada, a temu seminara studenti predlažu samostalno uvažavajući prijedloge nastavnika.
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
studenti stječu znanje o poznavanju sortimenta introduciranih, autohtonih i novootkrivenih sorata u hrvatskom maslinarstvu. | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
studenti stječu znanje o odabiru terena s prikladnim pedološkim i klimatskim uvjetima za uzgoj masline. | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
studenti stječu znanje o poznavanju tehnologija u maslinarstvu: tradicionalni uzgoj, intenzivni uzgoj i super intenzivni uzgoj. | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
studenti stječu znanje o odabiru i primijeni tehnologija uzgoja masline s ciljem proizvodnje djevičanskih i ekstra djevičanskih maslinovih ulja. | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
studenti stječu znanje o odabiru i primijeni odgovarajućih rezova na maslini: rez na uzgoj, rez na rodnost, rez na pomlađivanje i regeneraciju. | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
studenti stječu znanje o određivanju stupanja dozrelosti prema međunarodnoj službenoj metodi te odabiru prikladng roka berbe maslina. | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
studenti stječu znanje o primijeni najprikladnijeg načina berbe, transporta, čuvanja i prerade maslina s ciljem dobivanja ekstra djevičanskog maslinovog ulja. | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
studenti stječu znanje o valorizaciji kvalitete maslinovog ulja na bazi kemijskih i senzorskih analiza u odnosu na sortu, godinu i lokaciju uzgoja. | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
studenti stječu potrebno znanje za isplanirati podizanje nasada maslina | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
studenti stječu vještinu za kreativan i timski rad u profesionalnom okružju. | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
studenti stječu znanje za objasniti suvremene trendove u maslinarskoj proizvodnji te njihove prednosti i nedostatke | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
Studenti razvijaju vještine učenja za cjeloživotno obrazovanje | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
Working methods
Teachers' obligations
Održavanje predavanja, vježbi i seminara. Pomoć pri izradi seminara.
Students' obligations
Sudjelovanje u nastavi. Izrada seminarskog rada.
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje nastave (PN) - predavanja i vježbe) |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
60 | 60 | 3 | |
Seminarski rad (S) | 10% |
5 bodova 6-7 bodova 8-9 bodova 10 bodova |
Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
5 | 20 | 2 |
Pismeni ispit (P1) | 10% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
20 | 1 | |
Završni usmeni ispit (UI) | 80% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
80 | 2 | |
UKUPNO | 100% | (PN+P+S+UI/5) | 60 | 180 | 6 |
Evaluation elements | Description | Deadline | Recoupment |
---|---|---|---|
Nadoknada putem samostalnog zadatka | Ukoliko je student iz opravdanih razloga izostao s većeg broja sati od dozvoljenog (čl. 12., Pravilnik o studiranju….na AFZ), omogućuje mu se nadoknada putem samostalnog zadatka. | Tijekom ispitnih rokova, a prije usmenog ispita | |
Završni usmeni ispit (UI) | Sastoji se od pet pitanja vezanih uz glavne cjeline gradiva. Ocjenjuje se usvojeno znanje, analitičnost i sposobnost kritičkog razmišljanja | Ispitni rokovi |
Weekly class schedule
- Definicija programa Maslinarstvo. Povijest maslinarstva Sredozemlja i hrvatskog maslinarstva . Stanje maslinarstva u Hrvatskoj i svijetu.P
- Povijest kultivacije masline i njeno proširenje na područje današnje Hrvatske. Značaj proizvodnje maslina i maslinovog ulja u sadašnjosti u svijetu i u našoj zemlji.P
- Ekološki uvjeti za uzgoj masline.P
- Sortiment masline (autohtoni, introducirani).P
- Životni ciklus masline.P
- Praktični dio nastave iz reza masline. TV
- Rez masline s obzirom na sortu. P
- Morfologija habitusa, lista, cvata-cvijeta, ploda maslina kao sortna karakteristika. Sterilitet kod masline. P
- Genetska karakterizacija sorata maslina.P Maslinovo ulje-čimbenici koji utječu na kakvoću LV
- Senzorika ekstra djevičanskih maslinovih ulja -LV.
- Senzorika monosortnih maslinovih ulja-LV
- Senzorske-kemijeske analize ekstra djevičanskih maslinovih ulja LV
- Kemijske analize maslinova ulja-kakvoća ulja -2.dio. LV
- Seminarski rad -tema-maslinarstvo
- Seminarski rad -tema-maslinarstvo
Obligatory literature
- Miljković, I. et al. (2011). Maslina i maslinovo ulje, božji dar u Hrvata = Olive and olive oil a gift from God to the Croats. Zagreb: Mavi.
- Koprivnjak, Olivera (2005) .Maslinovo ulje od masline do stola. Poreč: MIH.
- Gucci ,R., Cantini, C. (2008). Rezidba i uzgojni oblici za suvremeni uzgoj maslina. Rijeka: Uliks .
- Škarica, B. … et al. (1997). Maslina i maslinovo ulje visoke kakvoće u Hrvatskoj. Punat: M. Bonifačić
Recommended literature
- Bulić, S. (1921). Građa za dalmatinsku elajografiju. Šibenik: pokrajinska uprava za Dalmaciju.
- Hugues , C.(1999). Maslinarstvo Istre. Zagreb: Ceres.
- Kiritsakis, Apostolos (Paol) K. (1998). Olive oil from the tree to the table. Trumbul: Food & nutrition press, inc.
Similar course at related universities
- Olive Growing and Oil Technology. Department of Agronomy, University of Córdoba
- Olive Growing & Olive Oil Technology, University of Perugia (Italy)
- Zeytinyağı Üretim Teknolojisi, Abant İzzet Baysal University Ankara