Tehnika u voćarstvu i vinogradarstvu (169444)
Course coordinator
Course description
Predmet „Tehnika u voćarstvu i vinogradarstvu“ obuhvaća suvremenu tehniku koja se koristi prilikom pripreme tla za podizanje višegodišnjih nasada, održavanje tla u nasadu, gnojidbi nasada, opremu za aplikaciju pesticida i berbi plodova voća i grožđa.
Cjelokupni program predmeta omogućava studentima da se upoznaju s najvažnijim strojevima i opremom u voćarskoj i vinogradarskoj proizvodnji. Studenti se upoznaju s teoretskom načinom rada strojeva i njihovih radnih elemenata, te njihovim podešavanjem i korištenjem. Praktična primjena rada strojeva omogućena je u praksi kroz terensku nastavu. Nastava će se provoditi putem predavanja, seminara, auditornih vježbi i putem terenske nastave.
Type of course
- Diplomski studij / Hortikultura / Vinogradarstvo i vinarstvo (Elective course, 3 semester, 2 year)
- Diplomski studij / Poljoprivredna tehnika / Mehanizacija (Elective course, 3 semester, 2 year)
- Diplomski studij / Hortikultura / Voćarstvo (Elective course, 3 semester, 2 year)
ECTS: 6.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 60
Lectures: 35
Auditory exercises: 15
Seminar: 10
Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading
Sufficient (2): 60-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%
General competencies
Cilj predmeta je upoznati studente s najvažnijim strojevima i opremom koji se koriste u voćarskoj i vinogradarskoj proizvodnji. Time će studentima biti omogućeno stjecanje novih znanja u razvoju tehnike i tehnologije prethodno navedenih segmenata u voćarskoj i vinogradarskoj proizvodnji.
Types of instruction
- Predavanja
- Auditorne vježbe
- Seminari
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Procijeniti važnost temeljnih tehničko eksploatacijskih značajki novih generacija strojeva i opreme u voćarskoj i vinogradarskoj proizvodnji | Pitanja iz nastavih cjelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja |
Objasniti utjecaj strojeva i opreme na radni učinak i kvalitetu rada | Pitanja iz nastavih cjelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja |
Odabrati nove tehnologije kojima će se smanjiti potreba za ljudskim radom tijekom berbe i rezidbe plodova u voćarskoj i vinogradarskoj proizvodnji | Pitanja iz nastavih cjelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja |
Odabrati najprikladnije strojeve za održavanje tla u trajnim nasadima | Pitanja iz nastavih cjelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja |
Objasniti načela rada strojeva za aplikaciju pesticide u trajnim nasadima | Pitanja iz nastavih cjelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja |
Odabrati i objasniti prikladne strojeve za berbu voća i grožđa | Pitanja iz nastavih cjelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja |
Objasniti trendove razvoja tehnike u voćarstvu i vinogradarstvu | Pitanja iz nastavih cjelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja |
Working methods
Teachers' obligations
Oblici nastave
Predavanja – nastava se izvodi PPT prezentacijama
Seminari – studentima se zadaje zadatak vezan uz nastavnu tematiku
Vježbe – na vježbama se rješavaju računski zadaci vezani uz nastavnu tematiku te se znanje zadataka ocjenjuje putem parcijalnog ispita.
Ispravljanje parcijalnih ispita.
Usmeno ispitivanje.
Students' obligations
Predavanja – redovno pohađanje nastave (uvjet za potpis)
Seminari – uredno ispunjene obaveze unutar zadanih zadataka (uvjet za potpis)
Vježbe - redovno pohađanje nastave (uvjet za potpis)
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
1.parcijalni ispit | 50% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
30 | 90 | 3 |
2.parcijalni ispit | 50% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
30 | 90 | 3 |
UKUPNO | 100% | 60 | 180 | 6 |
Weekly class schedule
- Tehnika za pripremu tla pri podizanju trajnih nasada
- Strojna sadnja višegodišnjih kultura
- Tehnika za osnovnu obradu tla u nasadima
- Malčeli za održavanje zatravljenih površina u nasadima
- Strojna rezidba u voćnjacima i vinogradima
- Primjena orošivača za aplikaciju pesticida
- Strojevi za organsku i mineralnu gnojidbu voćnjaka i vinograda
- I parcijalni ispit (kolokvij)
- Oprema za zaštitu od kasnoproljetnih mrazeva
- Oprema za zaštitu od ptica, divljači i voluharica
- Tresači za berbu voća sa stabla
- Strojna berba grmolikog voća
- Strojno sortiranje plodova voća
- Linija strojeva za sortiranje i pakiranje voća
- II parcijalni ispit (kolokvij)
Obligatory literature
- Sito, S., Bilandžija, N. (2015): Tehnika u voćarstvu i vinogradarstvu. Interna skripta, Agronomski fakultet u Zagrebu.
- Brčić J., Maceljski M., Novak M., Berčić S., Ploj T., Barčić J., Mirošević N. Mehanizacija u voćarstvu i vinarstvu. Lumen d.o.o., Zagreb, 1995. Sveučilišni udžbenik
Recommended literature
- Miljković, I. (1991): Suvremeno voćarstvo, Znanje, Zagreb (odabrana poglavlja).
- Strauß, E., Novak, R.: Obstbau Praxis, Klosterneburg 1998.
- B. Bell, S. Cousins (1997): Machinery for Horticulture. Farming Press, Ipswich, United Kingdom
Similar course at related universities
- Grundlagen der Agrartechnik II. Fakultät Agrarwissenschaften Universität Hohenheim