Zaštita voćaka i vinove loze od štetočinja (144008)
Course coordinator
Course description
Modul razmatra najvažnije štetnike, bolesti i korove po pojedinim voćnim vrstama i štetočinje vinove loze. Organiziran je u tri dijela: entomološki, fitopatološki i herbološki. Namijenjen je studentima koji su stekli osnovna znanja iz entomologije, fitopatologije i herbologije i imaju temeljno znanje o uzgoju pojedinih kultura. Studenti će biti upoznati s načinima prepoznavanja štetnika na osnovu oštećenja pojedinih biljnih organa, načinu praćenja štetnika, procjeni populacije, štetnosti i načinu determinacije. Bit će dat prikaz najvažnijih bolesti po kulturama, determinacija uzročnika bolesti, uvjeta za infekciju i mogućnosti suzbijanja bolesti. Poseban značaj će biti dat na prevenciju pojave štetočinja. Studenti će biti upoznati s načinima zaštite, prije svega ekološki prihvatljive zaštite. Razmatrati će se i antagonisti štetočinja i njihova uloga u ekosustavu voćnjaka i vinograda.
Nakon završene pojedine nastavne cjeline studentima se omogućuje parcijalno polaganje pismenim putem. Studenti koji redovito prate nastavu i aktivno sudjeluju u nastavi i uče tijekom nastave mogu prijaviti ispit u ljetnom roku, kada je na usmenom ispitu presudna prosječna ocjena iz sva tri dijela. Za studente koji nisu uspjeli položiti parcijalne ispite organizira se pismeni ispit iz dijela fitopatologije i herbologije, dok se entomološki dio usmeno polaže.
Type of course
- Prijediplomski studij / Hortikultura (Elective course, 6 semester, 3 year)
ECTS: 6.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 60
Lectures: 38
Laboratory exercises: 6
Seminar: 6
Field exercises: 10
Lecturer
- Assoc. Prof. Ivana Pajač Živković, PhD
- Assoc. Prof. Joško Kaliterna, PhD
- Prof. Darko Vončina, PhD
- Prof. Maja Šćepanović, PhD
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading
Sufficient (2): 60-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%
Conditions for obtaining signature
Student mora pohađati predavanja (dozvoljeno 20% izostanka), sudjelovati na terenskim i laboratorijskim vježbama te seminarima.
General competencies
Predmet osposobljava studente za rad na poljoprivrednim gospodarstvima koja se bave voćarskom i vinogradarskom proizvodnjom.
Types of instruction
- Predavanja
- Laboratorijske vježbe
- Terenske vježbe
- Seminari
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Identificirati ključne štetne organizme voćaka i vinove loze | Set pitanja unutar pisanog ispita i usmenog ispita. |
Prepoznati štetne organizme voćaka i vinove loze prema izgledu oštećenja | Set pitanja unutar pisanog ispita i usmenog ispita. |
Sistematizirati ključne štetne organizme po vrstama voćaka i na vinovoj lozi | Set pitanja unutar pisanog ispita i usmenog ispita. |
Odabrati ekološki najpovoljniji način suzbijanja štetnih organizama u voćarskoj i vinogradarskoj proizvodnji | Set pitanja unutar pisanog ispita i usmenog ispita. |
Working methods
Teachers' obligations
Predavanja
Predmetni nastavnici predavanje organiziraju kao power point prezentacije s osiguranim vremenom za interaktivnu nastavu. Predavanja nastavnih jedinica koje obuhvaća predmet moraju biti organizirana prema satnici i održati se unutar 15 tjedana izravne nastave. Predmetna je nastava organizirana u tri cjeline: entomološki dio, fitopatološki dio i herbološki dio.
Seminarske radove studenata organizira i provodi nastavnik na predmetu u cilju dopune i proširenja znanja iz cjelokupnog područja. Teme seminarskih radova nastavnik mora dodijeliti studentima na početku semestra i osigurati im minimalno 8 tjedana za pripremu. Nastavnik organizira usmenu prezentaciju seminarskih radova i zajedno sudjeluje u raspravi. Vježbe koje studenti prolaze ne ocjenjuju se posebno, nego se evidentira njihovo zalaganje na vježbama.
Students' obligations
Preporučuje se prisutnost na predavanjima, uz moguće izostanke od 30%. Vježbe i seminari su obavezni dio nastave. Obveza svakog studenta je izrada seminarskog rada i prezentacija u power point-u nakon čega se razvija rasprava između studenata i nastavnika. Studenti, slušači seminarskog rada zajedno s nastavnikom ocjenjuju zalaganje, prezentaciju i obranu seminarskog rada.
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Pismeni ispit iz entomološkog dijela (štetnici voćaka i vinove loze). | 33,3% |
0-59% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
27 | 70 | 2,3 |
Pismeni ispit iz fitopatološkog dijela | 33,3% |
0-59% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
23 | 70 | 2,3 |
Pismeni ispit herbološki dio | 33,3% |
0-59% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
10 | 40 | 1,4 |
UKUPNO | 100% | 0 - 59 60 - 70 71 - 80 81 - 90 91 - 100 | nedovoljan (1) dovoljan (2) dobar (3) vrlo dobar (4) odličan (5) | 60 | 180 | 6 |
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Pismeni ispit iz nepoloženog parcijalnog dijela ispita. | 100% |
0 - 59 60 -70 71 - 80 81 - 90 91 - 100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
60 | 180 | 6 |
Ukupno | 100% | 1-5 | nedovoljan (1) dovoljan (2) dobar (3) vrlo dobar (4) odličan (5) | 60 | 180 | 6 |
Evaluation elements | Description | Deadline | Recoupment |
---|---|---|---|
Pismeni ispit iz entomološkog dijela (štetnici voćaka i vinove loze). | Student u pisanom obliku polaže parcijalni ispit iz dijela odslušanog gradiva i vježbi. | Student polaže ispit u 7. tjednu nastave | Nema |
Pismeni ispit iz fitopatološkog dijela | Student polaže pisani parcijalni ispit iz odslušanog gradiva i obavljenih vježbi. | Parcijalni ispit se polaže u 13 tom tjednu nastave. | Nema |
Pismeni ispit herbološki dio | Student nakon odslušanog predmeta polaže parcijalni ispit iz dijela herbologije. | 15-ti tjedan nastave | Nema |
Pismeni ispit iz nepoloženog parcijalnog dijela ispita. | Studenti koji nisu položili parcijalni dio ispita polažu ispite. | Polaganje ispita u redovitim ispitnim rokovima. | Student može tri puta izači na ispit nakon čega polaže pred komisijom. |
Weekly class schedule
- Entomologija: Uvodno predavanje i predložena literatura; Metode procjene populacija štetnika voćaka i vinove loze; Štetnici koji napadaju više vrsta voćaka i vinovu lozu. Način praćenja i suzbijanja.P
- Entomologija: Štetnici jezgrastog voća, praćenje, određivanje rokova suzbijanja P
- Entomologija: Štetnici koštičavog voća, praćenje i suzbijanje; Štetnici jagodastog voća, praćenje i suzbijanje P
- Entomologija: Štetnici vinove loze, praćenje i suzbijanje; Štetnici masline i agruma, praćenje i suzbijanje. P
- Fitopatologija: Uzročnici bolesti vinove loze; Kompleks venuća P
- Fitopatologija: Uzročnici bolesti jabuke; Uzročnici bolesti kruške i dunje. P
- Fitopatologija: Uzročnici bolesti breskve; Uzročnici bolesti šljive.P
- Fitopatologija: Monilinije koštićavih voćaka; bolesti trešnje i višnje; Bolesti jagoda i bolesti korijena P
- Fitopatologija: Prepoznavanje simptoma bolesti i njihova determinacija V
- Fitopatologija: Prepoznavanje simptoma bolesti i njihova determinacija V
- Entomologija i Fitopatologija: seminarski radovi.S
- Herbologija: Sastav korovne flore u višegodišnjim nasadima. Korovna flora s gledišta sezonske dinamike nicanja, s gledišta životnog ciklusa i botaničke pripadnosti. Čimbenici koji utječu na sastav korovne flore. Kompeticijski odnosi kulture i korova i štete od korova u mladom i u etabliranom nasadu. P
- Herbologija: Suzbijanje korova u odnosu na način održavanja tla u višegodišnjim nasadima (mladim i etabliranim). Prednosti i nedostaci kulturalnih mjera borbe protiv korova (obrada tla, zatravljivanje i druge nekemijske mjere). Osnove kemijskog suzbijanja korova (u odnosu na način primjene, vrijeme primjene i način djelovanja herbicida) u mladim i etabliranim nasadima. Noviji pristupi kemijskom suzbijanju korova. P
- Herbologija: Seminarski radovi S
- Entomologija, Fitopatologija, Herbologija: Terenska nastava V
Obligatory literature
- Ciglar, I. (1998). Integrirana zaštita voćaka i vinograda, Zrinski d. d. Čakovec.
- Cvjetković, B. (2010). Mikoze, pseudomikoze voćaka i vinove loze, Zrinski d. d. Čakovec.
- Igrc Barčić, J., Maceljski, M. (2001). Ekološki prihvatljiva zaštita bilja od štetnika, Zrinski d. d. Čakovec.
- Maceljski, M. (2002). Poljoprivredna entomologija, Zrinski d. d. Čakovec.
- Maceljski, M., Cvjetković, B., Ostojić, Z., Barić, B. (2006). Štetočinje vinove loze, Zrinski d. d. Čakovec.
Recommended literature
- Cavalloro, R., Robinson D.W. (1987). Weed Control on Vine and Soft Fruits. A.A. Balkema, Rotterdam.
- Rode, F. (1996). Pflanzenschutz im integrierten Obstbau, Ulmer - Gmbh.
Similar course at related universities
- Integrierten Pflanzenschutz im Obst und Weinbau, BOKU