Print

Ihtiologija (26629)

Course coordinator

Course description

Značenje i razvoj proučavanja riba. Evolucija riba. Morfologija, anatomija i fiziologija riba. Razmnožavanje riba. Embrionalni i postembrionalni razvoj. Ihtiogenetika. Klasifikacija riba. Biologija i ekologija riba. Patologija riba i drugih vodenih organizama. Procjena ribljeg stoka (sastav ihtiocenoze, struktura populacije, abundanca, CPUE, dužinsko-maseni odnosi, kondiciono stanje, dob, smrtnost, ihtioprodukcija). Ribarsko gospodarenje. Uzorkovanje riba. Rad s akvarijima. Upotreba ključa za determinaciju riba. Sekcija riba. Postupci pri induciranom mrijestu riba.

Type of course

ECTS: 6.00

English language: L1

E-learning: L1

Teaching hours: 60
Lectures: 28
Laboratory exercises: 8
Practicum: 4
Seminar: 12
Field exercises: 8

Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading

Sufficient (2): 60%
Good (3): 71%
Very good (4): 81%
Excellent (5): 91%

General competencies

Student stječe znanja o biologiji, ekologiji i taksonomiji riba, te o ihtiološkim metodama za samostalan i timski rad u ihtiologiji i ribarstvu.

Types of instruction

  • Predavanja
  • Laboratorijske vježbe
  • Vježbe u praktikumu
  • Terenske vježbe
  • Seminari

Learning outcomes

Learning outcome Evaluation methods
prepoznati pozicije i trendove u zemlji i inozemstvu u području slatkovodnog i morskog gospodarskog i rekreacijskog ribolova, te akvakulture te ih prezentirati u medijima i publicistici Pismeni ispit
Izračunati procjenu ribljeg stoka, te parametre rasta riba, radi optimalnog gospodarenja u otvorenim slatkim vodama i moru, koristeći informacijsko-komunikacijsku tehnologiju u svakodnevnom radu, posebno programe iz ihtiologije Pismeni ispit
Koristiti dostignuta znanja iz anatomije, fiziologije, embriologije, genetike, sistematike i ekologije riba u stjecanju novih spoznaja za ispravno ribarsko gospodarenje i akvaristiku Pismeni ispit
Postaviti istraživanje u području ihtiologije, provesti terenski i laboratorijski rad, proučiti relevantnu literaturu, statistički obraditi podatke, te napisati i poslati rad za objavljivanje u stručnom časopisu Vježbe
Prezentirati rezultate ihtioloških istraživanja, te na temelju njih predložiti optimalno gospodarenje Seminar
Identificirati riblje vrste na temelju ključa za determinaciju i druge relevantne literature Kolokvij
Samostalno organizirati i voditi poslove iz ihtiologije u državnim i javnim institucijama, te provesti ihtiološki dio u izradi ribolovno-gospodarske osnove Pismeni i usmeni ispit

Working methods

Teachers' obligations

Uredno održavanje svih oblika nastave. Određeno vrijeme za konzultacije izvan nastave.

Students' obligations

Redovito polaženje nastave i izvršavanje datih zadataka.

Methods of grading

Evaluation elements Maximum points or Share in evaluation Grade rating scale Grade Direct teaching hours Total number of average student workload ECTS
1. Međuispit: Pismeni 16% 0-59%
60-70%
71-80%
81-90%
91-100%
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
10 30 1
2. Međuispit: Pismeni 16% 0-59%
60-70%
71-80%
81-90%
91-100%
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
10 30 1
3. Međuispit: Pismeni 16% 0-59%
60-70%
71-80%
81-90%
91-100%
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
10 30 1
4. Međuispit: Pismeni 16% 0-59%
60-70%
71-80%
81-90%
91-100%
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
10 30 1
5. Međuispit: Pismeni 16% 0-59%
60-70%
71-80%
81-90%
91-100%
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
10 30 1
Završni ispit: Seminar: Usmeni i pismeni 20% 0-59%
60-70%
71-80%
81-90%
91-100%
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
10 30 1
UKUPNO 100% 1-5 60 180 6
Evaluation elements Description Deadline Recoupment
Završni pismeni ispit Javno izlaganje seminara uz odgovaranje na postavljena pitanja. Rokovi utvrđeni na početku svakog semestra. Rokovi utvrđeni na početku svakog semestra.

Weekly class schedule

  1. Značenje ihtiologije i evolucija riba
  2. Glavne morfološke osobine riba. Anatomija funkcionalnih sustava.
  3. Osnove fiziologije, embriologije i razvoja riba.
  4. Temeljni pojmovi iz genetike riba. Principi klasifikacije riba. Najvažnije bolesti riba.
  5. Ekologija i biologija važnijih vrsta riba.
  6. Metode pribavljanja uzorka riba.
  7. Metode procjene ribljeg stoka. Ribarsko gospodarenje.
  8. Vježbe uzorkovanja riba i početne obrade na terenu.
  9. Vježbe uzorkovanja riba i početne obrade na terenu.
  10. Uporaba ključa za determinaciju. Sekcija riba.
  11. Obrada materijala skupljenog na terenu.
  12. Rad s ribljim preparatima.
  13. Izrada seminara.
  14. Izrada seminara.
  15. Prezentacija seminara.

Obligatory literature

  1. Treer, T., Safner, R., Aničić, I., Lovrinov, M. (1995). Ribarstvo. Zagreb: Globus.
  2. Treer, T. (2012). Ihtiologija II: skripta. Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu .
  3. Vuković, T., Ivanović, B. (1971). Slatkovodne ribe Jugoslavije. Sarajevo: Zemaljski muzej BIH
  4. Jardas, I.(1996). Jadranska ihtiofauna. Zagreb: Školska knjiga.

Recommended literature

  1. Moyle, P. B., Cech,J. J. (2004). Fishes: an introduction to ichthyology. Upper Saddle River: Prentice Hall.
  2. Kottelat, M., Freyhof, J. (2007). Handbook of European Freshwater Fishes. Cornol: Kottelat, Berlin: Freyhof.
  3. Simonović, P. (2010). Uvod u ihtiologiju. Beograd: Biološki fakultet, Univerzitet u Beogradu.
  4. Mrakovčić, M., Brigić, A., Buj, I., Ćaleta, M., Mustafić, P., Zanella, D. (2006). Crvena knjiga slatkovodnih riba Hrvatske. Zagreb: Ministarstvo kulture, Državni zavod za zaštitu prirode.
  5. Jardas,I., Pallaoro, A., Vrgoč, N., Jukić-Peladić, S., Dadić, V. (2008). Crvena knjiga morskih riba Hrvatske. Zagreb: Ministarstvo kulture, Državni zavod za zaštitu prirode.
  6. Dulčić, J., Dragičević, B. (2012). Nove ribe Jadranskog i Sredozemnog mora. Split: IOR, Zagreb: Državni zavod za zaštitu prirode.
  7. Ricker, W. E. ed., (1971). Methods for Assesment of Fish Production in Fresh Waters. Oxford: Blackwell.
  8. Sparre, P., Venema, S. C. (1992). Introduction to tropical fish stock assessment. Part 1: manual. : FAO, Fish Tech. Pap., 306/1. Fome: FAO

Similar course at related universities

  • Ichthyology, Humboldt State University, Berlin, Germany
  • Introduction to Fish Biology, The Arctic University of Norway, Fishery College
  • Ichthyology, University of Kansas, USA
  • Fish Biology, Mendel University in Brno, Czech Republic

Please sign in to your account

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties. Cookie Policy.