Primjena plinske kromatografije u analizi kakvoće meda prije i nakon zagrijavanja

Competition title: Javni natječaj za prikupljanje i odabir projekata primijenjenih istraživanja u pčelarstvu

Funding: Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (sredstva Europske unije za potporu pčelarstvu)

AFZ role: partner

Total value: 315000.00 HRK

Funded amount: 315000.00 HRK

Start date: 2016/01/19

End date: 2016/07/31

Abstract

Med namijenjen tržištu obično prolazi određeni tretman zagrijavanja što može dovesti do promjena u sastavu koje se nastavljaju i tijekom skladištenja, a zavise o primijenjenom tretmanu (trajanje i temperatura) te vrsti meda. Ovim projektom je utvrđen utjecaj zagrijavanja na tipične kemijske profile različitih vrsta meda i na formiranje Maillardovih produkata uporabom instrumentalne tehnike plinske kromatografije sa spektrometrijom masa (GC-MS) kao i potvrđivanje kvalitete i prepoznatljivosti meda na tržištu GC-MS analizom tipičnih aroma meda. Aroma je važan pokazatelj kvalitete te potencijalno novi parametar za razlikovanje različitih vrsta meda. Istraživanjima je obuhvaćen tipični kemijski profili (i/ili biomarkeri botaničkog porijekla meda), a sve u skladu s poticanjem Europske unije za razvoj novih metoda za karakterizaciju meda. Rezultati istraživanja obuhvaćenih projektom diseminirani su u vidu znanstvenih publikacija te priopćenja na znanstvenim i stručnim skupovima.

Leaders

Prof. Igor Jerković, PhD

Associates

Assist. Prof. Saša Prđun, PhD
University of Zagreb Faculty of Agriculture

Assoc. Prof. Lidija Svečnjak, PhD
University of Zagreb Faculty of Agriculture

Prof. Dragan Bubalo, PhD
University of Zagreb Faculty of Agriculture

Please sign in to your account

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties. Cookie Policy.