Primjena plinske kromatografije u analizi kakvoće meda prije i nakon zagrijavanja
Competition title: Javni natječaj za prikupljanje i odabir projekata primijenjenih istraživanja u pčelarstvu
Funding: Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (sredstva Europske unije za potporu pčelarstvu)
AFZ role: partner
Total value: HRK 315,000.00
Funded amount: HRK 315,000.00
Start date: 2016/01/19
End date: 2016/07/31
Abstract
Med namijenjen tržištu obično prolazi određeni tretman zagrijavanja što može dovesti do promjena u sastavu koje se nastavljaju i tijekom skladištenja, a zavise o primijenjenom tretmanu (trajanje i temperatura) te vrsti meda. Ovim projektom je utvrđen utjecaj zagrijavanja na tipične kemijske profile različitih vrsta meda i na formiranje Maillardovih produkata uporabom instrumentalne tehnike plinske kromatografije sa spektrometrijom masa (GC-MS) kao i potvrđivanje kvalitete i prepoznatljivosti meda na tržištu GC-MS analizom tipičnih aroma meda. Aroma je važan pokazatelj kvalitete te potencijalno novi parametar za razlikovanje različitih vrsta meda. Istraživanjima je obuhvaćen tipični kemijski profili (i/ili biomarkeri botaničkog porijekla meda), a sve u skladu s poticanjem Europske unije za razvoj novih metoda za karakterizaciju meda. Rezultati istraživanja obuhvaćenih projektom diseminirani su u vidu znanstvenih publikacija te priopćenja na znanstvenim i stručnim skupovima.
Leaders
Prof. Igor Jerković, PhD
Associates
Asst. Prof. Saša Prđun, PhD
University of Zagreb Faculty of Agriculture
Assoc. Prof. Lidija Svečnjak, PhD
University of Zagreb Faculty of Agriculture
Prof. Dragan Bubalo, PhD
University of Zagreb Faculty of Agriculture