Utjecaj botaničkog i zemljopisnog podrijetla na fizikalno-kemijska svojstva pčelinje peludi
Competition title: Javni natječaj za prikupljanje i odabir projekata primijenjenih istraživanja u pčelarstvu Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju
Funding: Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (sredstva Europske unije za potporu pčelarstvu)
AFZ role: coordinator
Total value: 284087.25 HRK
Funded amount: 232233.50 HRK
Start date: 2018/12/21
End date: 2019/07/31
Abstract
Utvrđivanjem botaničkog podrijetla pčelinje peludi te njezinog sastava s obzirom na klimatsko-zemljopisne specifičnosti i pašne uvjete pokusnih lokacija (Senj, Otočac, Krapina), dobivene su relevantne informacije primjenjive u suvremenoj pčelarskoj tehnologiji, kao i za potencijalno plasiranje pčelinje peludi kao komercijalnog proizvoda. Uz navedeno, u okviru predloženog projekta provedene su analize fizikalno-kemijskih parametara peludi s ciljem utvrđivanja kemijskog sastava i energetske vrijednosti multiflornih i uniflornih uzoraka pčelinje peludi s različitih klimatsko-zemljopisnih područja (panonsko, gorsko, jadransko). Također, po prvi je puta na uzorcima uniflorne pčelinje peludi s područja Hrvatske utvrđen profil isparljivih spojeva i provedena detaljna kemijska karakterizacija sofisticiranim spektroskopskim analitičkim alatima (infracrvena spektroskopija - FTIR-ATR, plinska kromatografija - masena spektroskopija - GC/MS). Rezultati istraživanja obuhvaćenih projektom diseminirani su u vidu znanstvenih publikacija te priopćenja na znanstvenim i stručnim skupovima.
Leaders
Assist. Prof. Saša Prđun, PhD
University of Zagreb Faculty of Agriculture
Associates
Prof. Dragan Bubalo, PhD
University of Zagreb Faculty of Agriculture
Assoc. Prof. Lidija Svečnjak, PhD
University of Zagreb Faculty of Agriculture