Razvoj metodologije za dokazivanje zemljopisnog porijekla i konvencionalnog/ekološkog uzgoja krumpira
Acronym: EcoPGO
Competition title: IP 2024-05
Funding: Croatian science foundation
AFZ role: coordinator
Total value: €199,580.50
Funded amount: €199,580.50
Contract No: IP-2024-05-5900
Start date: 2024/12/10
End date: 2027/12/09
Abstract
U sve izraženijim uvjetima globalizacije tržišta, zemljopisno porijeklo poljoprivrednih proizvoda te način njihova uzgoja postaju ključni čimbenici koji utječu na odabir kupaca, vođenih interesom prema specifičnim osobinama regionalnih proizvoda, povjerenjem u sigurnost i kvalitetu lokalnih proizvoda te brigom o ekološkoj održivosti proizvodnje. Za razliku od analitičkih postupaka kojima se provjerava kvaliteta i zdravstvena ispravnost poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, koji su relativno jednostavni i dobro definirani, postupci za utvrđivanje zemljopisnog porijekla te načina uzgoja poljoprivrednih proizvoda znatno su kompleksniji te do danas nije razvijena jedinstvena analitička metodologija koja bi bila univerzalno primjenjiva za njihovo određivanje. Razlog tome je činjenica da uobičajeni fizikalno-kemijski parametri najčešće nisu dostatni za diferenciranje zemljopisnog porijekla, već ih je nužno kombinirati sa specifičnim organoleptičkim i (bio)kemijskim parametrima te parametrima specifično vezanim uz lokaciju. Prilikom provjere konvencionalnog/ekološkog načina uzgoja poljoprivrednih proizvoda, problem predstavlja uporaba sintetskih organskih i mineralnih gnojiva, koju je, za razliku od uporabe pesticida, analitički teško dokazati. U sklopu projekta razvit će se analitička metodologija utvrđivanja zemljopisnog porijekla te konvencionalnog/ekološkog uzgoja krumpira, kao modelnog poljoprivrednog proizvoda koji se uzgaja na cijelom geografskom području Rep. Hrvatske. Kao osnova za definiranje metodologije, projektom će se utvrditi minimalni skup fizikalno-kemijskih parametara koji omogućuje statistički relevantnu predikciju geografske lokacije uzgoja te provjeru načina uzgoja. Ciljani parametri obuhvaćaju omjere stabilnih izotopa 1H/2H, 12C/13C, 14N/15N i 16O/18O, sadržaj metala, analitički profil niskomolekulskih organskih i amino kiselina, sadržaj mono- i disaharida te morfološke značajke škrobnih granula, sadržaj amiloze i stupanj fosforilacije škroba.
Leaders
Prof. Milan Poljak, PhD
University of Zagreb Faculty of Agriculture
Associates
Assoc. Prof. Boris Lazarević, PhD
University of Zagreb Faculty of Agriculture
Assoc. Prof. Ante Biško, PhD
University of Zagreb Faculty of Agriculture
Sanja Slunjski, PhD
University of Zagreb Faculty of Agriculture
Biljana Radeljević, MSc.
University of Zagreb Faculty of Agriculture
Assoc. Prof. Nataša Mikulec, PhD
University of Zagreb Faculty of Agriculture