Oplemenjivanje vrtlarskih kultura (144320)
Course coordinator
Course description
Principi i metode oplemenjivanja bilja u uvjetima organske poljoprivredne proizvodnje i usporedba s konvencionalnim oplemenjivanjem bilja. Stjecanje znanja o ciljevima oplemenjivanja vrtlarskih kultura, oplemenjivačkoj germplazmi, metodama oplemenjivačkog razvoja kultivara u uvjetima konvencionalne i organske poljoprivredne proizvodnje, ispitivanju u mikro- i makro-pokusima (uz analizu i interpretaciju rezultata ispitivanja) te postupku sortnog priznavanja i širenja novih kultivara u proizvodnji, o primjeni suvremenih biotehnoloških metoda u oplemenjivanju vrtlarskih kultura, te analiza podataka dobivenih na bazi suvremenih biotehnoloških metoda i interpretacija, o načinu izbora sortimenta i njihovoj preporuci za različite agroekološke uvjete konvencionalne i ekološke proizvodnje.
Type of course
- Diplomski studij / Biljne znanosti (Elective course, 2 semester, 1 year)
- Diplomski studij / Hortikultura / Voćarstvo (Elective course, 2 semester, 1 year)
- Diplomski studij / Hortikultura / Povrćarstvo (Elective course, 2 semester, 1 year)
ECTS: 6.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 60
Lectures: 36
Practicum: 16
Seminar: 2
Field exercises: 6
Lecturer
- Prof. Snježana Bolarić, PhD
- Prof. Hrvoje Šarčević, PhD
- Prof. Snježana Kereša, PhD
- Assoc. Prof. Aleš Vokurka, PhD
Associate teacher for exercises
Grading
Sufficient (2): 60-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%
Conditions for obtaining signature
Redovno pohađanje nastave.
General competencies
Modul osposobljava studenta za razumijevanje važnosti kreiranja novih i poboljšanja već postojećih kultivara za suvremenu i organsku proizvodnju vrtlarskih kultura.
Student dobiva neophodna teorijska i praktična znanja o principima i metodama oplemenjivanja vrtlarskih kultura koji su temelj za razumijevanje i primjenu istih u agronomskoj struci. Ta znanja omogućuju mu rad u tvrtkama koje se bave vrtlarskom proizvodnjom i proizvodnjom povrća, oplemenjivačko-sjemenarskim institucijama u cilju izbora novih kultivara za određenu proizvodnju, zaposlenje kao biljni oplemenjvač, zaposlenje u vladinim i nevladinim institucijama u području poljoprivredne proizvodnje i nastavak poslijediplomskog studija
Types of instruction
- Predavanja
Predavanja se odvijaju u 15 tjedana po 4 školska sata. Predavanja su podijeljena u dva ciklusa nakon kojih su provjere znanja. - Provjere znanja
Dva parcijalna ispita, završni (cjeloviti) ispit i cjeloviti ispit u ispitnim rokovma - Konzultacije
Termin konzultacija objavljuje se na prvim predavanjima u dogovoru sa studentima - Vježbe u praktikumu
U okviru 16 sati vježbi u praktikumu studenti će praktično naučiti kako statistički analizirati selekcije kroz svojstva prikupljena u preliminarnim i komparativnim poljskim pokusima i kako interpretirati rezultate analiza. Kroz praktične primjere naučit će primijeniti neku od suvremenih oplemenjivačkih metoda u oplemenjivanju, provesti analize i interpretirati dobivene rezultate. - Terenske vježbe
U okviru 6 sati terenskih vježbi studenti će praktično na primjerima naučiti izvoditi tehnike ručnog križanja, naučit će kako prikupiti podatke o morfološkim svojstvima pomoću deskriptora za određenu povrtnu kulturu, te kako prikupiti podatke o agronomskim svojstvima. Također će biti organizirana posjeta oplemenjivačko-sjemenarskoj instituciji u kojoj će studenti imati priliku upoznati se s njenom organizacijom, radom i ulogom u gospodarstvu. - Seminari
Studenti će kroz izradu i prezentaciju zadane teme seminarskog rada primijeniti svoje znanje stečeno slušanjem ovog modula i razumijevanje vezano uz primjenu oplemenjivačkih metoda u oplemenjivanju vrtlarskih kultura.
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Prepoznati važnost uloge oplemenjivanja bilja u vrtlarskoj proizvodnji i objasniti važnost izbora oplemenjivačkih metoda uključujući i suvremene biotehnološke metode u konvencionalnoj i organskoj poljoprivrednoj proizvodnji. Prepoznati probleme koji se pojavljuju u današnjem agroekološkom sustavu, a koje je moguće riješiti oplemenjivanjem. | Parcijalni ispit, završni ispit |
Nabrojiti važna svojstva na koja se vrši oplemenjivanje i metode oplemenjivanja u razvoju novih kultivara kod pojedinih vrtlarskih kultura i objasniti načine nasljeđivanja svojstava. | Parcijalni ispit, završni ispit |
Identificirati ciljeve oplemenjivanja vrtlarskih kultura za konvencionalnu i organsku poljoprivredu, način izbora roditelja i metodu oplemenjivanja s obzirom na postavljene ciljeve oplemenjivanja. | Parcijalni ispit, završni ispit |
Iskazati definicije i objasniti ulogu suvremenih oplemenjivačkih metoda kao što su in vitro kultura, molekularni DNA-markeri, transfer gena i metoda haploida koje se koriste u oplemenjivačkom razvoju novog kultivara za konvencionalnu i organsku poljoprivrednu proizvodnju (osim transfera gena), Identificirati razloge primjene suvremenih oplemenjivačkih metoda u postupku oplemenjivanja bilja. | Parcijalni ispit, završni ispit |
Grupirati vrtlarske kulture s obzirom na način razmnožavanja i objasniti njihovo porijeklo, floralne karakteristike i biologiju cvatnje. | Parcijalni ispit, završni ispit |
Objasniti važnosti očuvanja i korištenja biljnih genetskih izvora u oplemenjivanju vrtlarskih kultura. | Parcijalni ispit, završni ispit |
Odabrati adekvatne tehnike ručnog križanja (emaskulacije i hibridizacije) za pojedinu vrtlarsku kulturu, te isplanirati tijek izvođenja ručnog križanja odabranih roditelja s ciljem stvaranja početne oplemenjivačke populacije i odabrati adekvatnu metodu oplemenjivanja za razvoj novih kultivara za uvjete konvencionalne i organske poljoprivredne proizvodnje i opisati postupak priznavanja i zaštite kultivara. | Parcijalni ispit, završni ispit |
Ustanoviti važnost adaptabilnosti kultivara, stabilnosti uroda i osiguranja hrane u različitim okolišnim uvjetima uzgoja. | Parcijalni ispit, završni ispit |
U poljskim pokusima na više lokacija i kroz više godina usporediti selekcije sa standardnim komercijalnim kultivarima, rangirati ih te izdvojiti najbolje s ciljem njihovog slanja na sortno priznavanje. | Parcijalni ispit, završni ispit |
U poljskim pokusima usporediti i rangirati novostvorene s postojećim kultivarima s ciljem njihove prezentacije poljoprivrednim proizvođačima i izdvajanja i preporuke najboljih novostvorenih kultivara željenih svojstava. Najbolje kultivare integrirati u proizvodnju s ciljem unapređenja konvencionalne ili organske poljoprivredne proizvodnje. ustanoviti važnost uloga nacionalnih i međunarodnih istraživačkih centara i uloge interdisciplinarnog rada. | Parcijalni ispit, završni ispit |
Ustanoviti važnost uloga nacionalnih i međunarodnih istraživačkih centara i uloge interdisciplinarnog rada. | Parcijalni ispit, završni ispit |
Working methods
Teachers' obligations
Redovno izvoditi nastavu. Pratiti prisustvo studenata na nastavi. Održavati konzultacije sa studentima prema potrebi studenata. Organizirati testove znanja tijekom semestra i cjelovite ispite u redovitim ispitnim rokovima. Svi nastavni materijali su organizirani i prema nastavnim cjelinama dostupni u MOODLE sustavu.
Students' obligations
Uredno pohađati nastavu (predavanja, vježbe u praktikumu, terenske vježbe i seminar). Studenti imaju obavezu da se u roku prva dva tjedna prijave u sustav za e-učenje Moodle u okviru kojeg mogu koristiti prezentacije sa predavanja i ostale materijale. Izraditi i prezentirati seminarski rad. Polagati parcijalne ispite znanja tijekom semestra ili cjelovit ispit u redovitim ispitnim rokovima.
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje nastave | 56 | 56 | 1,8 | |||
Parcijalni ispit 1 (PI1) | 55% |
0-59% 60 - 70% 71 - 80% 81 - 90% 91 - 100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
1 | 60 | 2 |
Parcijalni ispit 2 (PI2) | 35% |
0 - 59% 60 - 70% 71 - 80% 81 - 90% 91 - 100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
1 | 60 | 2 |
Seminar (S) | 10% |
0 - 59% 60 - 70% 71 - 80% 81 - 90% 91 - 100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
2 | 4 | 0,2 |
UKUPNO | 100% | Ostvareni postotak=[PI1(%)×0,55]+[PI2(%)×0,35]+[S(%)×0,1]. Na temelju ostvarenog postotka dodjeljuje se ocjena prema sljedećoj skali: 0-59% = nedovoljan (1); 60-70% = dovoljan (2); 71-80% = dobar (3); 81-90% = vrlo dobar (4); 91-100% = izvrstan (5) | 60 | 180 | 6 |
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje nastave | 56 | 56 | 1,8 | |||
Ispit (Isp) | 90% |
0 - 59% 60 - 70% 71 - 80% 81 - 90% 91 - 100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
2 | 120 | 4 |
Seminar (S) | 10% |
0 - 59% 60 - 70% 71 - 80% 81 - 90% 91 - 100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
2 | 4 | 0,2 |
Ukupno | 100% | Ostvareni postotak=[Isp(%)×0,9]+[S(%)×0,1]. Na temelju ostvarenog postotka dodjeljuje se konačna ocjena prema sljedećoj skali: 0-59% = nedovoljan (1); 60-70% = dovoljan (2); 71-80% = dobar (3); 81-90% = vrlo dobar (4); 91-100% = izvrstan (5) | 60 | 180 | 6 |
Evaluation elements | Description | Deadline | Recoupment |
---|---|---|---|
Parcijalni ispit 1 (PI1) | Sadrži gradivo od prvog do sedmog tjedna nastave (uključivo sa sedmim tjednom). | 9. tjedan | |
Parcijalni ispit 2 (PI2) | Sadrži gradivo od osmog tjedna do kraja semestra. Drugom parcijalnom ispitu imaju pravo pristupiti samo studenti koji su položili prvi parcijalni ispit. | 14. tjedan | |
Ispit (Isp) | Obuhvaća cjelovito gradivo. Ukoliko je student pristupio prvom parcijalnom ispitu, a nije ga položio tada ima pravo izaći na ispit u 14. tjednu nastave i polagati ispit koji obuhvaća cjelovito gradivo. Studenti koji uopće nisu pristupili prvom parcijalnom ispitu ili koji nisu položili ispit putem parcijalnih ispita imaju pravo pristupiti polaganju cjelovitog ispita u redovitim ispitnim rokovima. | 14. tjedan i u redovitim ispitnim rokovima. |
Weekly class schedule
- Oplemenjivanje vrtlarskih kultura iz porodica Brassicaceae i Chenopodiaceae
- Oplemenjivanje vrtlarskih kultura iz porodica Asteraceae i Liliaceae
- Oplemenjivanje vrtlarskih kultura iz porodica Solanaceae
- Oplemenjivanje vrtlarskih kultura iz porodice Poaceae i Fabaceae (I dio)
- Oplemenjivanje vrtlarskih kultura iz porodice Fabaceae (II dio), Cucurbitaceae i Apiaceae
- Primjena suvremenih biotehnoloških metoda u oplemenjivanju vrtlarskih kultura - transfer gena i in vitro kultura
- Primjena suvremenih biotehnoloških metoda u oplemenjivanju vrtlarskih kultura - razvoj haploida, molekularni markeri DNA
- Organsko oplemenjivanje bilja-metode
- Organsko oplemenjivanje bilja - razlike između organskog i konvencionalnog oplemenjivanja bilja/ Prvi parcijalni ispit
- Vježbe u praktikumu - procjena svojstava selekcija u poljskim pokusima, analiza podataka i interpretacija rezultata
- Vježbe u praktikumu - primjena molekularnih markera DNA na primjeru vrtlarskih kultura
- Vježbe u praktikumu - analiza molekularnih podataka
- Vježbe u praktikumu - interpretacija rezultata molekularnih analiza
- Seminarski rad S - izradom seminara studenti će primijeniti stećena znanja o oplemenjivanju vrtlarskih kultura. Izlaganje i ocjena seminarskih radova / Drugi parcijalni ispit/ Završni ispit
- Terenske vježbe - ručne tehnike emaskulacije i hibridizacije; posjeta oplemenjivačkoj intituciji gdje će studenti biti upoznati s oplemenjivačkim radom i vidjeti oplemenjivanje bilja u interdisciplinarnom kontekstu
Obligatory literature
- Prohens, J., Nuez, F. (2008). Vegetables I: Asteraceae, Brassicaceae, Chenopodicaceae, and Cucurbitaceae. Springer.
- Prohens, J., Nuez, F. (2008). Vegetables II: Fabaceae, Liliaceae, Solanaceae, and Umbelliferae. Springer.
- Lammerts van Bueren, E. T., Myers, J.R. (2012). Organic Crop Breeding. Wiley-Blackwell.
- Bassett , M. J.(1986). Breeding vegetable crops. Westport: AVI Publishing company, INC.
- Wats, L. (1980). Flower and Vegetable Plant Breeding. Gover Books.
- Weising, K., Nybom, H., Wolf,K.,Kahl, G.(2005). DNA fingerprinting in plants: principles, methods and applications. -2nd ed., CRC Press, Taylor and Francis Group.
- Lozan,J.L., Kausch , H. (1998). Angewandte Statistik für Natur-wissenschaftler: -2. Aufl. Berlin: P. Parey.
Similar course at related universities
- Spezielle Pflanzenzüchtung, Georg-August University of Goettingen
- Breeding of Tropical, Ornamental, and Vegetable Plants, University of Hohenheim
- Pflanzenzüchtung für Garten- und Obstbau, BOKU