Povrćarstvo (120.00 ECTS)
Objective of the Study programme
Cilj diplomskog studija Hortikultura usmjerenje Povrćarstvo je generiranje educiranih, odgovornih stručnjaka sposobnih za rad na različitim poslovima iz domene suvremene proizvodnje povrća. Atraktivan nastavni program te primjena modernih metoda i tehnika poučavanja omogućuju studentima razvoj općih i područno specifičnih kompetencija koje su neophodni instrumenti za aktivno rješavanje mnogih izazova i brzih promjena u suvremenoj proizvodnji povrća koje donose tehnološke inovacije na globalnoj razini, rastuća potražnja tržišta za kvalitetnim povrćem te načela sigurnosti hrane i zaštite okoliša. Integriranjem nastave, istraživanja i prakse studenti su po završetku studija osposobljeni za samostalno upravljanje tehnološkim procesima proizvodnje povrća, gljiva, aromatičnog i ljekovitog bilja u integriranim, ekološkim i hidroponskim sustavima, na otvorenom i u zaštićenom prostoru, uz racionalno i ekonomski opravdano korištenje prirodnih resursa. Također, osposobljeni su za obrazovni rad na srednjim i visokim učilištima, istraživački rad na visokim učilištima i znanstvenim institutima, nastavak znanstvenog usavršavanja na doktorskom studiju iz biotehničkog znanstvenog područja, obavljanje složenih zadataka u savjetodavnim i službama za kontrolu poljoprivrednih proizvoda, državnoj upravi te gospodarskim subjektima za proizvodnju, doradu i promet sjemena, sadnog materijala, svježeg i prerađenog povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja.
Academic title
Magistar/magistra inženjer/inženjerka hortikulture
(mag. ing. agr.)
1 semester, 1 year | |||
---|---|---|---|
ECTS | Compulsory course => Required number of ECTS credits: 30.00 |
@ | Teach. hrs |
6.00 | Biljna biokemija (64679) Jalšenjak, N. |
R1 | 60 (52+8+0) |
6.00 | Biološki i ekološki čimbenici uzgoja povrća (144456) Toth, N. |
R1 | 60 (24+28+8) |
6.00 | Organsko-biološka proizvodnja povrća (269027) Radman, S. |
R1 | 60 (36+12+12) |
6.00 | Osnove biometrike (144079) Gunjača, J.; Safner, T. |
R1 | 60 (30+18+12) |
6.00 | Principi i perspektive ishrane u hortikulturi (144455) Petek, M. |
R2 | 60 (40+10+10) |
2 semester, 1 year | |||
---|---|---|---|
ECTS | Compulsory course => Required number of ECTS credits: 8.00 |
@ | Teach. hrs |
2.00 | Diplomski rad - seminar (160350) Habuš Jerčić, I. |
R1 | 20 (0+0+20) |
6.00 | Suvremena tehnologija uzgoja povrća (26742) Toth, N. |
R1 | 60 (24+28+8) |
ECTS | Elective course: Group 14472 => Required number of ECTS credits: 18.00 |
@ | Teach. hrs |
6.00 | Ishrana bilja u zaštićenim prostorima (144084) Čoga, L. |
R1 | 60 (30+24+6) |
6.00 | Kvaliteta voća, povrća i prerađevina (26271) Šic Žlabur, J. |
R1 | 60 (28+26+6) |
6.00 | Oplemenjivanje vrtlarskih kultura (144320) Bolarić, S. |
R1 | 60 (36+22+2) |
6.00 | Programiranje i projektiranje sustava navodnjavanja (144457) Ondrašek, G. |
R1 | 60 (36+18+6) |
6.00 | Suvremena proizvodnja aromatičnog i ljekovitog bilja (144459) Radman, S. |
R1 | 60 (16+16+28) |
6.00 | Tehnika u uzgoju povrća i ukrasnog bilja (169435) Sito, S. |
R1 | 60 (35+15+10) |
6.00 | Zaštićeni prostori (144006) Benko, B. |
R1 | 60 (28+20+12) |
ECTS | Elective course: Group 14473 | @ | Teach. hrs |
3.00 | Biljna genetika (144318) Habuš Jerčić, I. |
R1 | 30 (20+10+0) |
3.00 | Eksperimentalni dizajn (144088) Gunjača, J. |
R1 | 30 (15+11+4) |
3.00 | Instrumentalne metode kemijske analize (169434) Maslov Bandić, L. |
R1 | 30 (10+20+0) |
6.00 | Molekularna raznolikost i evolucija (26667) Šatović, Z. |
R1 | 60 (40+12+8) |
6.00 | Oplemenjivanje na otpornost na štetočinje i abiotske stresove (144321) Bolarić, S. |
R1 | 60 (39+20+1) |
3.00 | Principi i metode determinacije biljaka (26721) Britvec, M. |
R1 | 30 (8+20+2) |
3.00 | Rijetka i ugrožena flora Hrvatske (26732) Bogdanović, S. |
R1 | 30 (8+20+2) |
6.00 | Tehnološki postupci obrade hortikulturnih sirovina (86027) Voća, S. |
R1 | 60 (44+12+4) |
3 semester, 2 year | |||
---|---|---|---|
ECTS | Compulsory course => Required number of ECTS credits: 6.00 |
@ | Teach. hrs |
4.00 | Stručna praksa - Povrćarstvo (251015) Fabek Uher, S. |
120 (0+120+0) |
|
2.00 | Stručni projekt - Povrćarstvo (251016) Fabek Uher, S. |
30 (0+0+30) |
|
ECTS | Elective course: Group 14474 => Required number of ECTS credits: 12.00 |
@ | Teach. hrs |
3.00 | Agrobiotopi zaštićenih prostora (144460) Benko, B. |
R1 | 30 (14+12+4) |
6.00 | Fitofarmacija u hortikulturi (144462) Mešić, A. |
R1 | 60 (45+11+4) |
6.00 | Fiziološki procesi ubranog voća i povrća (144468) Šic Žlabur, J. |
R1 | 60 (20+28+12) |
3.00 | Hidroponski uzgoj povrća i cvijeća (144469) Benko, B. |
R1 | 30 (14+14+2) |
3.00 | Načela integrirane zaštite bilja (144404) Pajač Živković, I. |
R1 | 30 (18+8+4) |
ECTS | Elective course: Group 14475 | @ | Teach. hrs |
6.00 | Biljna biotehnologija (87430) Kereša, S. |
R1 | 60 (46+8+6) |
3.00 | GIS u ekologiji bilja (144461) Ljubičić, I. |
R1 | 30 (20+8+2) |
6.00 | Korjenasto-gomoljaste kulture (144329) Pospišil, M. |
R1 | 60 (40+10+10) |
6.00 | Menadžment malih i srednjih poduzeća u agrobiznisu (144068) Juračak, J. |
R1 | 60 (24+20+16) |
6.00 | Proizvodnja i prerada jestivih i ljekovitih gljiva (169414) Širić, I. |
R1 | 60 (40+14+6) |
6.00 | Samonikle biljne vrste i uporabna vrijednost (144465) Dujmović Purgar, D. |
R1 | 60 (36+16+8) |
4 semester, 2 year | |||
---|---|---|---|
ECTS | Compulsory course => Required number of ECTS credits: 28.00 |
@ | Teach. hrs |
28.00 | Diplomski rad - Hortikultura/Povrćarstvo (169290) |
0 (0+0+0) |
|
ECTS | Elective course: Group 14476 | @ | Teach. hrs |
6.00 | Primijenjena analiza prostornih podataka u R-u (169285) Safner, T.; Šalamon, D. |
R1 | 60 (30+26+4) |
3.00 | Proizvodnja sjemena povrća (144470) Radman, S. |
R1 | 30 (14+14+2) |
3.00 | Štetočinje povrća (157345) Kaliterna, J. |
R1 | 30 (24+6+0) |