Povrćarstvo (120.00 ECTS)
Objective of the Study programme
Cilj diplomskog studija Hortikultura usmjerenje Povrćarstvo je generiranje educiranih, odgovornih stručnjaka sposobnih za rad na različitim poslovima iz domene suvremene proizvodnje povrća. Atraktivan nastavni program te primjena modernih metoda i tehnika poučavanja omogućuju studentima razvoj općih i područno specifičnih kompetencija koje su neophodni instrumenti za aktivno rješavanje mnogih izazova i brzih promjena u suvremenoj proizvodnji povrća koje donose tehnološke inovacije na globalnoj razini, rastuća potražnja tržišta za kvalitetnim povrćem te načela sigurnosti hrane i zaštite okoliša. Integriranjem nastave, istraživanja i prakse studenti su po završetku studija osposobljeni za samostalno upravljanje tehnološkim procesima proizvodnje povrća, gljiva, aromatičnog i ljekovitog bilja u integriranim, ekološkim i hidroponskim sustavima, na otvorenom i u zaštićenom prostoru, uz racionalno i ekonomski opravdano korištenje prirodnih resursa. Također, osposobljeni su za obrazovni rad na srednjim i visokim učilištima, istraživački rad na visokim učilištima i znanstvenim institutima, nastavak znanstvenog usavršavanja na doktorskom studiju iz biotehničkog znanstvenog područja, obavljanje složenih zadataka u savjetodavnim i službama za kontrolu poljoprivrednih proizvoda, državnoj upravi te gospodarskim subjektima za proizvodnju, doradu i promet sjemena, sadnog materijala, svježeg i prerađenog povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja.
Academic title
Magistar/magistra inženjer/inženjerka hortikulture
(mag. ing. agr.)
1 semester, 1 year | |||
---|---|---|---|
ECTS | Compulsory course => Required number of ECTS credits: 30.00 |
@ | Teach. hrs |
6.00 | Principi i perspektive ishrane u hortikulturi (144455) Herak Ćustić, M. |
R2 | 60 (40+10+10) |
6.00 | Biološki i ekološki čimbenici uzgoja povrća (144456) Toth, N. |
R1 | 60 (24+28+8) |
6.00 | Organsko-biološka proizvodnja povrća (144406) Žutić, I. |
R1 | 60 (36+12+12) |
6.00 | Biljna biokemija (64679) Jalšenjak, N. |
R1 | 60 (52+8+0) |
6.00 | Osnove biometrike (144079) Gunjača, J.; Safner, T. |
R1 | 60 (30+18+12) |
2 semester, 1 year | |||
---|---|---|---|
ECTS | Compulsory course => Required number of ECTS credits: 8.00 |
@ | Teach. hrs |
6.00 | Suvremena tehnologija uzgoja povrća (26742) Toth, N. |
R1 | 60 (24+28+8) |
2.00 | Diplomski rad - seminar (160350) Pecina, M. |
R1 | 20 (0+0+20) |
ECTS | Elective course: Group 14472 => Required number of ECTS credits: 18.00 |
@ | Teach. hrs |
6.00 | Suvremena proizvodnja aromatičnog i ljekovitog bilja (144459) Žutić, I. |
R1 | 60 (16+16+28) |
6.00 | Oplemenjivanje vrtlarskih kultura (144320) Bolarić, S. |
R1 | 60 (36+22+2) |
6.00 | Zaštićeni prostori (144006) Benko, B. |
R1 | 60 (28+20+12) |
6.00 | Ishrana bilja u zaštićenim prostorima (144084) Čoga, L. |
R1 | 60 (30+24+6) |
6.00 | Programiranje i projektiranje sustava navodnjavanja (144457) Romić, D. |
R1 | 60 (36+18+6) |
6.00 | Tehnika u uzgoju povrća i ukrasnog bilja (169435) Sito, S. |
R1 | 60 (35+15+10) |
6.00 | Kvaliteta voća, povrća i prerađevina (26271) Dobričević, N. |
R1 | 60 (28+26+6) |
ECTS | Elective course: Group 14473 | @ | Teach. hrs |
3.00 | Rijetka i ugrožena flora Hrvatske (26732) Bogdanović, S. |
R1 | 30 (8+20+2) |
6.00 | Tehnološki postupci obrade hortikulturnih sirovina (86027) Voća, S. |
R1 | 60 (44+12+4) |
6.00 | Molekularna raznolikost i evolucija (26667) Šatović, Z. |
R1 | 60 (40+12+8) |
3.00 | Principi i metode determinacije biljaka (26721) Britvec, M. |
R1 | 30 (8+20+2) |
3.00 | Eksperimentalni dizajn (144088) Gunjača, J. |
R1 | 30 (15+11+4) |
3.00 | Instrumentalne metode kemijske analize (169434) Maslov Bandić, L. |
R1 | 30 (10+20+0) |
6.00 | Oplemenjivanje na otpornost na štetočinje i abiotske stresove (144321) Bolarić, S. |
R1 | 60 (39+20+1) |
3.00 | Biljna genetika (144318) Habuš Jerčić, I. |
R1 | 30 (20+10+0) |
3 semester, 2 year | |||
---|---|---|---|
ECTS | Compulsory course => Required number of ECTS credits: 6.00 |
@ | Teach. hrs |
3.00 | Stručna praksa - Povrćarstvo (226257) |
120 (0+0+0) |
|
3.00 | Stručni projekt - Povrćarstvo (144467) |
30 (0+0+0) |
|
ECTS | Elective course: Group 14474 => Required number of ECTS credits: 12.00 |
@ | Teach. hrs |
6.00 | Fitofarmacija u hortikulturi (144462) Mešić, A. |
R1 | 60 (45+11+4) |
3.00 | Hidroponski uzgoj povrća i cvijeća (144469) Benko, B. |
R1 | 30 (14+14+2) |
3.00 | Agrobiotopi zaštićenih prostora (144460) Benko, B. |
R1 | 30 (14+12+4) |
6.00 | Fiziološki procesi ubranog voća i povrća (144468) Dobričević, N. |
R1 | 60 (20+28+12) |
3.00 | Načela integrirane zaštite bilja (144404) Pajač Živković, I. |
R1 | 30 (18+8+4) |
ECTS | Elective course: Group 14475 | @ | Teach. hrs |
6.00 | Biljna biotehnologija (87430) Kereša, S. |
R1 | 60 (46+8+6) |
3.00 | GIS u ekologiji bilja (144461) Ljubičić, I. |
R1 | 30 (20+8+2) |
6.00 | Korjenasto-gomoljaste kulture (144329) Pospišil, M. |
R1 | 60 (40+10+10) |
6.00 | Proizvodnja i prerada jestivih i ljekovitih gljiva (169414) Širić, I. |
R1 | 60 (40+14+6) |
3.00 | Engleski jezik ll (144579) Miholjančan, T. |
R3 | 30 (15+15+0) |
6.00 | Menadžment malih i srednjih poduzeća u agrobiznisu (144068) Juračak, J. |
R1 | 60 (24+20+16) |
6.00 | Samonikle biljne vrste i uporabna vrijednost (144465) Dujmović Purgar, D. |
R1 | 60 (36+16+8) |
4 semester, 2 year | |||
---|---|---|---|
ECTS | Compulsory course => Required number of ECTS credits: 28.00 |
@ | Teach. hrs |
28.00 | Diplomski rad - Hortikultura/Povrćarstvo (169290) |
0 (0+0+0) |
|
ECTS | Elective course: Group 14476 | @ | Teach. hrs |
3.00 | Proizvodnja sjemena povrća (144470) Žutić, I. |
R1 | 30 (14+14+2) |
3.00 | Štetočinje povrća (157345) Kaliterna, J. |
R1 | 30 (24+6+0) |
3.00 | Primijenjena analiza podataka (144099) Pecina, M. |
R1 | 30 (14+8+8) |
6.00 | Primijenjena analiza prostornih podataka u R-u (169285) Safner, T.; Šalamon, D. |
R1 | 60 (30+26+4) |