Print

Funkcionalna vrijednost mediteranskih sirovina i proizvoda (228323)

Course coordinator

Course description

Osposobiti studente za uočavanje i prosuđivanje nutritivne vrijednosti sirovina i proizvoda karakterističnih za mediteransko područje. Također, studenti se osposobljavaju za evaluaciju senzorskih svojstava svježe sirovine kao i specifičnog proizvoda mediteranskog područja, a temeljem stečenih iskustava i znjanja potiču na stvaranje novih ideja.

Type of course

ECTS: 3.00

Teaching hours: 30
Lectures: 26
Seminar: 4

Lecturer
Grading

Sufficient (2): 60-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%

Types of instruction

  • Predavanja
  • Provjere znanja
  • Konzultacije
  • Seminari

Learning outcomes

Learning outcome Evaluation methods
Utvrditi i razlikovati komponente kemijskog sastava sirovina i proizvoda karakterističnih za mediteransko područje Pismeni i usmeni ispit
Prepoznati i razlikovati biološki aktivne spojeve (specijalizirane metabolite) karakteristične za pojedinu sirovinu i proizvod mediteranskog područja Pismeni i usmeni ispit
Vrednovati i diskutirati o spojevima nutritivnog sastava karakterističnih za pojedinu sirovinu i proizvod Seminarski rad
Razlikovati ključne parametre procjene senzorske vrijednosti sirovine i proizvoda te rangirati pojedinu sirovinu i proizvod prema senzorskoj vrijednosti Pismeni i usmeni ispit
Klasificirati i sastaviti pojedine komponente dnevnog obroka s obzirom na postulate pravilne, zdrave prehrane. Pismeni i usmeni ispit

Weekly class schedule

  1. Kemijske komponente sirovina mediteranskog područja (uvod)- pregled, sadržaj i uloga
  2. Spojevi osnovnog kemijskog sastava voća i povrća- ugljikohidrati, klasifikacija, sinteza, uloga, pregled metoda određivanja
  3. Spojevi osnovnog kemijskog sastava voća i povrća- proteini, klasifikacija, sinteza, uloga
  4. Spojevi osnovnog kemijskog sastava voća i povrća- lipidi, klasifikacija, sinteza, uloga
  5. Vitamini - osnovne skupine, uloga, sastav
  6. Minerali- osnovne skupine, uloga, sastav
  7. Postulati pravilne prehrane- odnos energetskih, gradivnih i tvari koje utječu na metabolizam.
  8. Dnevni obrok- osnovne komponente, značaj, uloga hrane
  9. Biološki aktivni spojevi i fitokemikalije- definiranje pojma, pregled, osnovna klasifikacija, uloga
  10. Biološki aktivni spojevi i fitokemikalije- definiranje pojma, pregled, osnovna klasifikacija, uloga
  11. Specijalizirani metaboliti- definiranje pojma, pregled, osnovna klasifikacija, uloga pojedinih spojeva
  12. Senzorska svojstva sirovine i proizvoda- ključni parametri u procjenjivanju senzorskih svojstava pojedinih kategorija mediteranskih sirovina i proizvoda poput svježeg voća i povrća te njihovih prerađevina (sok, džem i sl.)
  13. Senzorska svojstva sirovine i proizvoda- ključni parametri u procjenjivanju senzorskih svojstava pojedinih kategorija mediteranskih sirovina i proizvoda poput svježeg voća i povrća te njihovih prerađevina (sok, džem i sl.)
  14. Seminar- pregled znanstvenih istraživanja relevantnih za područje nutritivne kvalitete sirovina, izrada prezentacije te samostalno izlaganje
  15. Seminar- pregled znanstvenih istraživanja iz područja senzorske kvalitete, izrada prezentacije te samostalno izlaganje

Obligatory literature

  1. Šic Žlabur J., Voća, S., Dobričević, N. (2016). Kvaliteta voća, povrća i prerađevina - priručnik za vježbe. Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Recommended literature

  1. Belitz H.-D., Grosch W. (1999). Food Chemistry (2nd ed.). Springer, New York.

Please sign in to your account

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties. Cookie Policy.