Funkcionalna vrijednost mediteranskih sirovina i proizvoda (228323)
Course coordinator
Course description
Osposobiti studente za uočavanje i prosuđivanje nutritivne vrijednosti sirovina i proizvoda karakterističnih za mediteransko područje. Također, studenti se osposobljavaju za evaluaciju senzorskih svojstava svježe sirovine kao i specifičnog proizvoda mediteranskog područja, a temeljem stečenih iskustava i znjanja potiču na stvaranje novih ideja.
Type of course
- Diplomski studij / Mediteranska poljoprivreda (Elective course, 3 semester, 2 year)
ECTS: 3.00
Teaching hours: 30
Lectures: 26
Seminar: 4
Lecturer
Grading
Sufficient (2): 60-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%
Types of instruction
- Predavanja
- Provjere znanja
- Konzultacije
- Seminari
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Utvrditi i razlikovati komponente kemijskog sastava sirovina i proizvoda karakterističnih za mediteransko područje | Pismeni i usmeni ispit |
Prepoznati i razlikovati biološki aktivne spojeve (specijalizirane metabolite) karakteristične za pojedinu sirovinu i proizvod mediteranskog područja | Pismeni i usmeni ispit |
Vrednovati i diskutirati o spojevima nutritivnog sastava karakterističnih za pojedinu sirovinu i proizvod | Seminarski rad |
Razlikovati ključne parametre procjene senzorske vrijednosti sirovine i proizvoda te rangirati pojedinu sirovinu i proizvod prema senzorskoj vrijednosti | Pismeni i usmeni ispit |
Klasificirati i sastaviti pojedine komponente dnevnog obroka s obzirom na postulate pravilne, zdrave prehrane. | Pismeni i usmeni ispit |
Weekly class schedule
- Kemijske komponente sirovina mediteranskog područja (uvod)- pregled, sadržaj i uloga
- Spojevi osnovnog kemijskog sastava voća i povrća- ugljikohidrati, klasifikacija, sinteza, uloga, pregled metoda određivanja
- Spojevi osnovnog kemijskog sastava voća i povrća- proteini, klasifikacija, sinteza, uloga
- Spojevi osnovnog kemijskog sastava voća i povrća- lipidi, klasifikacija, sinteza, uloga
- Vitamini - osnovne skupine, uloga, sastav
- Minerali- osnovne skupine, uloga, sastav
- Postulati pravilne prehrane- odnos energetskih, gradivnih i tvari koje utječu na metabolizam.
- Dnevni obrok- osnovne komponente, značaj, uloga hrane
- Biološki aktivni spojevi i fitokemikalije- definiranje pojma, pregled, osnovna klasifikacija, uloga
- Biološki aktivni spojevi i fitokemikalije- definiranje pojma, pregled, osnovna klasifikacija, uloga
- Specijalizirani metaboliti- definiranje pojma, pregled, osnovna klasifikacija, uloga pojedinih spojeva
- Senzorska svojstva sirovine i proizvoda- ključni parametri u procjenjivanju senzorskih svojstava pojedinih kategorija mediteranskih sirovina i proizvoda poput svježeg voća i povrća te njihovih prerađevina (sok, džem i sl.)
- Senzorska svojstva sirovine i proizvoda- ključni parametri u procjenjivanju senzorskih svojstava pojedinih kategorija mediteranskih sirovina i proizvoda poput svježeg voća i povrća te njihovih prerađevina (sok, džem i sl.)
- Seminar- pregled znanstvenih istraživanja relevantnih za područje nutritivne kvalitete sirovina, izrada prezentacije te samostalno izlaganje
- Seminar- pregled znanstvenih istraživanja iz područja senzorske kvalitete, izrada prezentacije te samostalno izlaganje
Obligatory literature
- Šic Žlabur J., Voća, S., Dobričević, N. (2016). Kvaliteta voća, povrća i prerađevina - priručnik za vježbe. Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Recommended literature
- Belitz H.-D., Grosch W. (1999). Food Chemistry (2nd ed.). Springer, New York.