Print

Tehnologija proizvodnje pjenušavih i desertnih vina (228317)

Course coordinator

Course description

Cilj predmeta je studentima omogućiti usvajanje temeljnih znanja o proizvodnji pjenušavih i desertnih vina, kemijskom sastavu pjenušavih i desertnih vina i njihovim specifičnim senzornim svojstvima te ih osposobiti za odabir prikladnog tehnološkog procesa, postupka dorade, dozrijevanja i čuvanja pjenušavih i desertnih vina uvažavajući posebnosti kultivara i proizvodne godine u uvjetima mediteranskog područja.

Type of course

ECTS: 2.00

Teaching hours: 20
Lectures: 14
Laboratory exercises: 6

Lecturer
Associate teacher for exercises
Grading

Sufficient (2):
Good (3):
Very good (4):
Excellent (5):

General competencies

Sadržaj predmeta Tehnologija proizvodnje pjenušavih i desertnih vina objedinjuje suvremene spoznaje o tehnološkim procesima vinarske proizvodnje i njihovom utjecaju na kakvoću pjenušavih i desertnih vina. Kroz sadržaj predmeta studenti usvajaju znanja o razlozima primjene pojedinog tehnološkog procesa proizvodnje uvažavajući specifičnosti kultivara i proizvodne godine te ulozi pojedinog tehnološkog procesa u promjenama fizikalno-kemijskog sastava mošta i vina kao i senzornim karakteristikama istih.

Types of instruction

  • Predavanja
  • Laboratorijske vježbe
  • Vježbe

Learning outcomes

Learning outcome Evaluation methods
1. Kategorizirati različita pjenušava i desertna vina te objasniti njihove specifičnosti uvjetovane mediteranskim uvjetima proizvodnje 2. Objasniti i planirati cijelokupan tehnološki proces proizvodnje ovisno o kultivaru i kategoriji pjenušavog ili desertnog vina koje se želi proizvesti 3. Predložiti način i uvjete dozrijevanja i dorade pjenušavih i desertnih vina temeljem kemijskog sastava i senzornih svojstava vina 4.Prepoznati i objasniti osnovne senzorne karakteristike pjenušavih i desertnih vina obzirom na mediteranske uvjete proizvodnje Usmeni ispit

Working methods

Students' obligations

pohađanje nastave (predavanja i vježbe) i polaganje usmenog ispita

Weekly class schedule

  1. Pjenušava vina-proizvodnja baznog vina
  2. Tehnologija proizvodnje pjenušavog vina
  3. Kemijski sastav i organoleptična svojstva pjenušavog vina
  4. Tehnologija proizvodnje desertnih vina
  5. Kemijski sastav i organoleptična svojstva desertnih vina
  6. Proizvodnja pjenušavih i desertnih vina u svijetu

Obligatory literature

  1. Predavanja i prezentacije
  2. Ribereau-Gayon, P., D., Dubourdieu, B., Doneche, A., Lonvaud: ˝Handbook of enology-The microbiology of Wine and Vinification˝, Volume 1, Paris, 2006.
  3. Jackson, R.: „Wine science“, Academic press, 2000.
  4. Mencarelli, F., Tonutti, P.: "Sweet, Reinforced and Fortified Wines", Wiley, 2013.

Please sign in to your account

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties. Cookie Policy.