Print

Održivi pristupi upravljanja poljoprivredno-energetskim sustavima (269548)

Course coordinator

Course description

U okviru ovog predmeta, studenti će obrađivati tematske jedinice održivog razvoja u poljoprivredno-prehrambenim i energetskim sustavima. Tijekom kolegija, upoznat će se s osnovnim smjernicama održivog razvoja i Globalnim ciljevima održivog razvoja. Nadalje, bit će razmatrane teme kao što su sigurnost u opskrbi hranom, okolišni čimbenici u proizvodnji hrane, održivi lanci opskrbe hranom, inovativne mogućnosti proizvodnje nutritivno vrijedne hrane u urbanim središtima te problematika gubitka i otpada hrane. Također, studenti će se upoznati s održivim pristupima upravljanja poljoprivredno-energetskim sustavima, te će se obrađivati teme kao što su strategije Europske unije usmjerene na održive poljoprivredno-prehrambene i energetske sustave, UN-ovi globalni ciljevi održivog razvoja, ključni indikatori utjecaja na postojeće poljoprivredno-prehrambene sustave te održive prakse u upravljanju otpadom od hrane.
Ovaj kolegij omogućuje stjecanje znanja potrebnih za razumijevanje, upravljanje i korištenje naprednih i složenih metoda za integriranje različitih aspekata održivog razvoja u poljoprivredno-prehrambene sustave. Studenti će biti osposobljeni za primjenu održivih i otpornih praksi u složenim poljoprivredno-energetskim sustavima kako bi se olakšala njegova sigurna transformacija, osigurao visokokvalitetan prehrambeni lanac s niskim utjecajem na okoliš zdrav za ljude i okoliš, a sve u skladu s načelima održive poljoprivrede. Student će steći znanja i kompetencije koje će ga osposobiti za mogućnosti upravljanja strategijama tvrtki na održiv i otporan način

Type of course

ECTS: 4.00

Teaching hours: 70
Lectures: 36
Auditory exercises: 18
Seminar: 16

Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading

Sufficient (2): 60 - 70 %
Good (3): 71 - 80 %
Very good (4): 81 - 90 %
Excellent (5): 91 - 100 %

Types of instruction

  • Predavanja
  • Provjere znanja
  • Auditorne vježbe
  • Konzultacije
  • Laboratorijske vježbe
  • Vježbe u praktikumu
  • Seminari

Learning outcomes

Learning outcome Evaluation methods
Prezentirati aktualne strategije Europske unije usmjerene na održive poljoprivredno-energetske i prehrambene sustave Pisana provjera znanja
Valorizirati strateške smjernice UN-ovih Globalnih ciljeva održivog razvoja Pisana provjera znanja
Procijeniti ključne indikatore utjecaja na postojeće poljoprivredno-prehrambene sustave Pisana provjera znanja
Podržati održive prakse u upravljanju otpadom od hrane Pisana provjera znanja
Predložiti rješenja i smjernice razvoja održivih i otpornih poljoprivredno-energetskih sustava Prezentacija seminarskog zadatka

Methods of grading

Evaluation elements Maximum points or Share in evaluation Grade rating scale Grade Direct teaching hours Total number of average student workload ECTS
Usvojenost stečenih znanja 14,5
15-16
17-19
20-22
23-25
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)

Weekly class schedule

  1. Uvod u Globalne ciljeve održivog razvoja: povijesni pregled razvoja, opis i specifični ciljevi SDGs (predavanja)
  2. Uvod u Globalne ciljeve održivog razvoja: povijesni pregled razvoja, opis i specifični ciljevi SDGs (predavanja)
  3. Pregled osnovnih smjerova i ciljeva Europskog zelenog plana, Strategije od polja do stola, i FOOD2030 (predavanja)
  4. Sigurnost u opskrbi hrane i globalni trendovi prehrane (predavanja)
  5. Proizvodnja hrane održive za planet i ljude: osnovne strateške smjernice proizvodnje i načina konzumiranja hrane (predavanja)
  6. Okolišni čimbenici u proizvodnji hrane: vodni, ugljični, ekološki i materijalni otisak (predavanja)
  7. Okolišni čimbenici u proizvodnji hrane: vodni, ugljični, ekološki i materijalni otisak (vježbe)
  8. Čimbenici utjecaja na životni ciklus poljoprivredno-prehrambenog proizvoda i održivi lanci opskrbe hranom (predavanja)
  9. Čimbenici utjecaja na životni ciklus poljoprivredno-prehrambenog proizvoda i održivi lanci opskrbe hranom (vježbe)
  10. Inovativne mogućnosti proizvodnje nutritivno vrijedne hrane u urbanim središtima (predavanja)
  11. Gubitak i otpad od hrane (predavanja)
  12. Gubitak i otpad od hrane (vježbe)
  13. Seminarski rad (priprema)
  14. Seminarski rad (priprema)
  15. Seminarski rad (prezentacija)

Obligatory literature

  1. Prasad, M. N. V., & Smol, M. (Eds.). (2023). Sustainable and Circular Management of Resources and Waste Towards a Green Deal. Elsevier. (https://shop.elsevier.com/books/sustainable-and-circular-management-of-resources-and-waste-towards-a-green-deal/prasad/978-0-323-95278-1) Boix-Fayos, C., & de Vente, J. (2023). Challenges and potential pathways towards sustainable agriculture within the European Green Deal. Agricultural Systems, 207, 103634. Beltran, J. P., Berbel, J., Berdaji, I., Bernabeu, R., Fayos, C. B., Ballus, R. C., ... & Vidal, M. C. (2022). The Impact of the European Green Deal from a Sustainable Global Food System Approach. Eur. Food & Feed L. Rev., 17, 2. Fanzo, J., & Davis, C. (2021). Global food systems, diets, and nutrition. Springer International Publishing. Lacy, P., Long, J., & Spindler, W. (2020). The circular economy handbook. London: Palgrave Macmillan UK. Popp, D. (2011). International technology transfer, climate change, and the clean development mechanism. Re

Please sign in to your account

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties. Cookie Policy.