Print

Dorada i prerada mediteranskih voćnih, povrtnih i ljekovitih vrsta (269512)

Course coordinator

Course description

Predmet osposobljava studente za doradu i preradu mediteranskih voćnih, povrtnih i ljekovitih vrsta. Student stječe znanja o boljem iskorištavanju sirovine, slijedivosti i kvaliteti od sirovine do proizvoda. Tijekom izvođenja nastave na ovom predmetu, obrađuju se sirovine mediteranskog područja voćne, povrtne i vrste ljekovitog bilja, fizikalno kemijske karakteristike voćnih i povrtnih vrsta kao i ljekovitog bilja mediteranskog područja), tehnološki postupci dorade i prerade ( minimalno procesiranje, sušenje, hlađenje i smrzavanje, termički procesi ukuhavanja i pasterizacije, proizvodnja sokova), manipulacija gotovim proizvodima (ambalažiranje, transport, skladištenje), te zbrinjavanje organskog ostatka nakon prerađivačkog procesa.

Type of course

ECTS: 3.00

Teaching hours: 70
Lectures: 60
Seminar: 10

Lecturer
Associate teacher for seminars
Grading

Sufficient (2): 60 -70 %
Good (3): 71 - 80 %
Very good (4): 81 - 90 %
Excellent (5): 91 - 100 %

General competencies

Predmet osposobljava za razumijevanje vođenja procesa za doradu i preradu mediteranskih voćnih, povrtnih i ljekovitih vrsta. Studenti dobivaju neophodna teorijska i praktična znanja o procesima obrade hortikulturnih sirovina koji su temelj za razumijevanje i primjenu u proizvodnji proizvoda.

Types of instruction

  • Predavanja
  • Konzultacije
  • Seminari

Learning outcomes

Learning outcome Evaluation methods
Prepoznati tehnološke procese dorade i prerade voćnih vrsta s glavnim ciljem očuvanja nutritivne kvalitete konačnog proizvoda. pismeni ispit
Uočiti i objasniti promjene koje se događaju tijekom primjene tehnoloških procesa u doradi i preradi voćnih vrsta. pismeni ispit
Izabrati i primijeniti tehnološki procesa u doradi i preradi voćnih vrsta te javno iskazivati mišljenja i stavove. pismeni ispit
Isplanirati slijed pojedinih aktivnosti u procesu primjene metoda u doradi i preradi voćnih vrsta. pismeni ispit
Interpretirati sadržaj stručne i znanstvene literature te prikupiti, obraditi i interpretirati podatke o tehnološkim procesima u doradi i preradi voćnih vrsta Mediterana. pismeni ispit

Working methods

Teachers' obligations

Svi nastavni materijali su organizirani i prema nastavnim cjelinama dostupni u Merlin sustavu; kalendar važnijih događanja za kolegij; obavijesti vezane uz kolegij; predavanja i ocjenivanje studentskih kolokvija, pismenih ispita. Nastavnik predaje gradivo predviđeno sadržajem predmeta, provjerava naučeno gradivo i vrednuje usvojeno znanje i stečene vještine kroz seminarske radove i pismeni ispit.

Students' obligations

Prisustvovanje predavanjima i seminarima je obavezno, te studenti moraju sudjelovati u učenju u okviru predmeta posredstvom sustava za e-učenje. Studenti se na početku nastave trebaju obavezno prijaviti u sustav za e-učenje Merlin u okviru kojeg mogu koristiti prezentacije sa predavanja, obavijesti i ostale materijale. Uvjeti za pristupanje ispitu su redovno pohađanje predavanja. Student je obavezan prisustvovati svim oblicima izvođenja nastave, predavanja, seminarski radovi prema Pravilniku o studiranju na Agronomskom fakultetu.

Weekly class schedule

  1. Osnovni pregled voćnih vrsta koje se uzgajaju u mediteranskoj Hrvatskoj te njihov fizikalno kemijski sastav
  2. Osnovni pregled povrtnih vrsta koje se uzgajaju u mediteranskoj Hrvatskoj te njihov fizikalno kemijski sastav
  3. Osnovni pregled vrsta ljekovitog bilja koje se uzgajaju u mediteranskoj Hrvatskoj te njihov fizikalno kemijski sastav
  4. Primjena procesa sušenja u doradi i preradi voćnih i povrtnih vrsta kao i ljekovitog bilja
  5. Definiranje metode kao i osnovni principi djelovanja minimalnog procesiranja hrane
  6. Metode i oprema u procesima hlađenja i smrzavanja voćnih i povrtnih vrsta kao i ljekovitog bilja
  7. Metode termičke obrade voćnih i povrtnih vrsta kao i ljekovitog bilja u svrhu dorade i prerade kao i pripadajuća oprema
  8. Mogućnosti proizvodnje sokova, načini prerade sirovine u sok kao i kemijska analiza kvalitete gotovih sokova
  9. Primjena i vrsta ambalaže u procesima dorade i prerade voćnih i povrtnih vrsta kao i ljekovitog bilja
  10. Uloga transporta pri procesima prerade voćnih i povrtnih vrsta kao i ljekovitog bilja
  11. Mogućnosti i uvjeti skladištenja u postupcima dorade i prerade voćnih i povrtnih vrsta kao i ljekovitog bilja
  12. Zbrinjavanje organskog ostatka nakon procesa prerade voćne i povrtne sirovine kao i ljekovitog bilja.
  13. Seminar
  14. Seminar
  15. Seminar

Obligatory literature

  1. Herceg, Z. (2011): Procesi u prehrambenoj industriji, Prehrambeno-procesno inženjerstvo 1. Plejada, Zagreb
  2. Hui, Y.H., Barta, J., Pilar Cano, M., Gusek, T., Sidhu, S.T., Sinha, N. (2006): Handbook of fruits and fruit products. Blackwell Publishing, Iowa, USA.
  3. Lovrić, T. (2003): Procesi u prehrambenoj industriji s osnovama prehrambenog inženjerstva. Hinus, Zagreb
  4. Šic Žlabur, J.; Voća, S.; Dobričević, N. (2016): Kvaliteta voća, povrća i prerađevina - priručnik za vježbe, Web stranica Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb

Please sign in to your account

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties. Cookie Policy.