Ekološko maslinarstvo (144412)
Course coordinator
Course description
Uspješan rad u ekološkom maslinarstvu zahtijeva temeljito poznavanje agro- i elaiotehnike u masliniku. Počevši od odabira prikladnog terena za podizanje ekološkog maslinika, odabira sorte, razmaka sadnje te primjeni glavnih agro- i elaiotehničkih mjera prema godišnjem ciklusu rasta i razvoja masline. S obzirom na specifičnosti pojedinih agro- i elaiotehničkih zahvata koje je potrebno primijeniti u ekološkoj proizvodnji masline posebno je dat akcenat na stjecanje znanja iz ishrane i zaštite masline, te poznavanje pravilnika za prelazak na ekološku proizvodnju i podizanje novih ekoloških maslinika.
Stječu se vještine u odabiru lokacija za podizanje ekološkog maslinika s obzirom na prikladnost pedo-klimatskih uvjeta i vještine u primjeni tehnologija za proizvodnju ekoloških djevičanskih maslinovih ulja.
Praktičnim vježbama stječu se vještine iz područja poznavanja i razlikovanja sorata te odabiru prikladnog roka berbe kod tehnologija proizvodnje ekoloških ekstra djevičanskih ulja i njihove valorizacije organoleptičkom metodom ( IOOC).
Polaganje ispita provodi se usmenim putem uz prethodnu provjeru znanja pismenim testom, evidencijom o izlaganju seminarskog rada i urednosti pohađanja nastave.
Type of course
- Diplomski studij / Hortikultura / Vinogradarstvo i vinarstvo (Elective course, 3 semester, 2 year)
- Diplomski studij / Hortikultura / Voćarstvo (Elective course, 3 semester, 2 year)
- Diplomski studij / Ekološka poljoprivreda i agroturizam (Elective course, 3 semester, 2 year)
ECTS: 6.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 60
Lectures: 36
Laboratory exercises: 8
Seminar: 8
Field exercises: 8
Lecturer
- Prof. Đani Benčić, PhD
- Prof. Ivica Kisić, PhD
- Assoc. Prof. Ivana Pajač Živković, PhD
- Prof. Lepomir Čoga, PhD
Associate teacher for exercises
Grading
Sufficient (2): 60-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81--90%
Excellent (5): 91-100%
General competencies
Predmet osposobljava studente za primjenu osnovnih tehnologija u ekološkom maslinarstvu u cilju proizvodnje visokokvalitetnog ekološkog ekstra djevičanskog maslinovog ulja te ovladavaju osnovama u vještini primjeni reza na mladim i starim maslinama te specifičnostima u obavljanju gnojidbe i zaštite ekoloških maslinika.
Stječu znanja o odabiru prikladnih lokacija za podizanje ekološkog maslinika masline te osnove znanja iz područja senzorskih i kemijskih karakteristika ekoloških djevičanskih maslinovih ulja.
Ova znanja studente osposobljavaju u otkrivanju aktualne stručne i znanstvene problematike iz područja ekološkog maslinarstva i ekoloških djevičanskih maslinovih ulja za nastavak studija na doktorskom ili specijalističkom studiju.
Types of instruction
- Predavanja
- Laboratorijske vježbe
U sklopu laboratorijskih vježbi izvode se Praktične vježbe senzorskih analiza maslinovih ulja. - Terenske vježbe
U sklopu terenskih vježbi studenti će odraditi vježbe u Ekološkim maslinicima ( OPG -) i na fakultetskom pokušalištu „Kolekcija udomaćenih sorata maslina „ u Vodnjanu. - Seminari
Izradom seminarskog rada stječu se vještine samostalnog prikupljanja literature, pisanja i predstavljanja seminarskog rada pred ostalim studentima, slušačima dotičnog modula, čime se u zajedničkoj raspravi (uz moderiranje nastavnika) upotpunjuju prikupljena znanja zadane tematike. Predviđeno je da u paru ili do petero studenata zajednički sudjeluju u izradi seminarskog rada, a temu seminara studenti predlažu samostalno uvažavajući prijedloge nastavnika.
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
studenti stječu znanje o odabiru povoljnih lokacija i sorata za podizanje ekološkog maslinika na mediteranskom dijelu Hrvatske | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
studenti stječu znanje o odabiru i primijeni odgovarajućih agro i elaiotehničkih zahvata sukladno Zakonu o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
studenti stječu znanje o poznavanju ishrane masline u uvjetima ekološke proizvodnje | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
studenti stječu znanje o novim spoznajama i metodama iz područja ishrane bilja, koje su primjenjiva u očuvanju agro-ekosustava. | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
studenti stječu znanje o poznavanju graničnih vrijednosti za teške metale u tlu (esencijalne i neesencijalne), kritički osvrt na njih i usporedba sa međunarodnim graničnim vrijednostima | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
studenti stječu znanje o poznavanju zaštite masline u uvjetima ekološke proizvodnje | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
studenti stječu znanje o poznavanju sredstava za zaštitu bilja u maslinarstvu, od konvencionalne preko integrirane do ekološke proizvodnje | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
studenti stječu znanje o procijeni populacije štetnika u masliniku, identifiikaciji bolesti i procijeni jačine infekcije bolestima te pragovima tolerancije. | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
studenti stječu znanje o poznavanju standarda i smjernica u ekološkoj poljoprivredi, zakone i pravilnike u RH u ekološkom uzgoju bilja i stoke. | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
studenti stječu znanje o poznavanju terminologije u ekološkoj poljoprivredi | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
studenti stječu znanje o odabiru stupanja dozrelosti ploda masline prema međunarodnoj službenoj metodi te odabiru prikladnog roka berbe u cilju dobivanja najkvalitetnijih ekoloških ekstra djevičanskih maslinovih ulja | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
studenti stječu znanje o primijeni najprikladnijeg načina berbe, transporta, čuvanja i prerade ploda masline s ciljem dobivanja ekološkog ekstra djevičanskog maslinovog ulja | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
studenti stječu znanje o valorizaciji kvalitete ekološkog maslinovog ulja na bazi kemijskih i senzorskih analiza | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
studenti stječu znanje za razvoj vještine učenja za cjeloživotno obrazovanje | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
Working methods
Teachers' obligations
Održavanje predavanja, vježbi i seminara. Pomoć pri izradi seminara.
Students' obligations
Sudjelovanje u nastavi. Izrada seminarskog rada.
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Prisustvo na nastavi | 48 | 48 | 1,5 | |||
Seminar | 10% |
60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) |
8 | 24 | 0,8 |
Pismeni ispit (P1) | 15% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
1 | 20 | 0,7 |
Pismeni ispit (P2) | 20% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
1 | 23 | 0,8 |
Pismeni ispit (P3) | 15% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
1 | 20 | 0,7 |
Pismeni ispit (P4) | 40% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
1 | 45 | 1,5 |
UKUPNO | 100% | (PN+P+S+UI/5) | 60 | 180 | 6 |
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Završni usmeni ispit (UI) -student polaže UI ukoliko želi višu ocjenu ili nije položio parcijalne ispite tijekom semestra | 90% |
60 - 70% 71 - 80% 81 - 90% 91 - 100% |
Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
Evaluation elements | Description | Deadline | Recoupment |
---|---|---|---|
Pismeni ispit (P3) | Ispit, programski obuhvaća nastavne jedinice 8. i 9. tjedna nastave. Ispit je pismeni putem kolokvija. | 15. tjedan | |
Pismeni ispit (P4) | Ispit, programski obuhvaća nastavne jedinice 1., 9. 10., 11., 12., 13., i 14. tjedna nastave. Ispit je pismeni putem kolokvija. | 15. tjedan | |
Nadoknada putem samostalnog zadatka | Ukoliko je student iz opravdanih razloga izostao s većeg broja sati od dozvoljenog (čl. 12., Pravilnik o studiranju….na AFZ), omogućuje mu se nadoknada putem samostalnog zadatka. | Tijekom ispitnih rokova, a prije usmenog ispita | |
Završni usmeni ispit (UI) | Nositelj predmeta daje konačnu ocjenu u koju ulazi prosjek ocjena ispita P1, P2, P3, i P4. Student polaže UI ukoliko želi višu ocjenu ili nije položio parcijalne ispite tijekom semestra Ocjenjuje se usvojeno znanje, analitičnost i sposobnost kritičkog razmišljanja | Ispitni rokovi |
Weekly class schedule
- Definicija programa Ekološkog maslinarstvo. Povijest maslinarstva Sredozemlja i hrvatskog maslinarstva. P
- Komparativne prednosti i nedostaci podizanja ekoloških maslinika u Hrvatskoj u odnosu na razvijene zemlje na Mediteranu i u svijetu. P
- Berba plodova, morfologija sorata -autohtonih i introduciranih, pojava bolesti i štetnika, -nasad u Vodnjanu.TV
- Kratki pregled primjene sredstava za zaštitu bilja u maslinarstvu, od konvencionalne preko integrirane do ekološke proizvodnje.P
- Štetnici maslina -1.dio. P
- Štetnici maslina-2 dio.P
- Terminologija u ekološkoj poljoprivredi. Definicija ekološke poljoprivrede. Smjerovi (škole) ekološke poljoprivrede; Međunarodne organizacije i institucije ekološke poljoprivrede. P
- Površine u ekološkoj poljoprivredi u Europi, svijetu i RH. Standardi i smjernice u ekološkoj poljoprivredi. Zakon i pravilnici u RH u ekološkom uzgoju bilja. P
- Utjecaj različitih agrokemijskih sredstava (mineralna gnojiva, zaštitna sredstva, organski materijali…) na onečišćenje tla i podzemnih voda u maslinicima. Utjecaj tla i sorti na primanje, translokaciju i akumulaciju teških metala i dušika u plodu maslina i maslinovom ulju.P
- Granične vrijednosti za teške metale (esencijalne i neesencijalne), kritički osvrt na njih i usporedba sa međunarodnim graničnim vrijednostima. P
- Senzorika maslinova ulja LV
- Senzorika maslinova ulja (monosortna ulja)- 2 dio. LV
- Seminarski radovi – studenti odabiru teme u konzultaciji i odobrenje nastavnika- polaznici modula, sami, u manjim grupama, obrađuju pojedino područje, temu ili cjelinu vezanu uz eko-poljoprivredu. Pripremljeni rad iznose na predavanju, koji služi kao temeljni materijal za raspravu. Ocjena seminara uključena je u ocjenu modula. S
- Seminarski radovi – studenti odabiru teme u konzultaciji i odobrenje nastavnika- polaznici modula, sami, u manjim grupama, obrađuju pojedino područje, temu ili cjelinu vezanu uz eko-poljoprivredu. Pripremljeni rad iznose na predavanju, koji služi kao temeljni materijal za raspravu. Ocjena seminara uključena je u ocjenu modula. S
- Seminarski radovi – studenti odabiru teme u konzultaciji i odobrenje nastavnika- polaznici modula, sami, u manjim grupama, obrađuju pojedino područje, temu ili cjelinu vezanu uz eko-poljoprivredu. Pripremljeni rad iznose na predavanju, koji služi kao temeljni materijal za raspravu. Ocjena seminara uključena je u ocjenu modula. S
Obligatory literature
- Lampkin, N. (1994). Organic Farming. Farming Press. p. 715.
- Hamilton, N. (2007). Grow Organic: fruit and vegetables fresh from your garden. London: New Holland.
- Grewell, J. B., Danly, L. L. M., Landry, C. J. (2003). Ecological agrarian: agriculture's first evolution in 10000 years. Purdue University Press.
- Gucci ,R., Cantini, C. (2008). Rezidba i uzgojni oblici za suvremeni uzgoj maslina. Rijeka: Uliks .
- Koprivnjak, Olivera (2006). Djevičansko maslinovo ulje od masline do stola. Poreč : MIH d.o.o.
- Miljković, I. …et al. (2011). Maslina i maslinovo: ulje božji dar u Hrvata = Olive and olive oil a gift from God to the Croats. Zagreb : Mavi : Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo.
Recommended literature
- Krišković, P. (1987). Osnove biološkog voćarstva. Rijeka: Tisak..
- Krišković, P. (1989). Bioagrikultura. Zagreb: Mladost .
- Steffen, R. (1999). Organic farming: methods and markets: an introduce to ecological agriculture. Rodale Press.
- Fiorino, P. (2007). Olea : trattato di olivicoltura . Bologna: Edagricola.
- Bakarić, P. (2002.) Sorte maslina Dubrovačkog primorja. Dubrovnik: vlast. nakl. , ISBN 953-98233-0-8
- Bulić, S. (1921). Građa za dalmatinsku elajografiju. Šibenik: Pokrajinska uprava za Dalmaciju.
- Hugues, C. (1999). Maslinarstvo Istre. Zagreb: Ceres.
- Kiritsakis, Apostolos ( Paol) K. (1998). Olive oil from the tree to the table. Trumbull, Connecticut : Food & nutrition press.
- Škarica, B. … et al.(1997). Maslina i maslinovo ulje visoke kakvoće u Hrvatskoj. Punat: Bonifačić.