Odabrana poglavlja iz enokemije (173811)
Course coordinator
Course description
Sadržajem cilj predmeta je izdvojiti pojedine grupe kemijskih spojeva, dati naglasak na pojedine spojeve koji svojom specifičnošću imaju značajan utjecaj na senzorna svojstva vina, identificirati biokemijske procese i razloge njihovog nastajanja te kritički ocijeniti njihovu ulogu u formiranju kakvoće vina. Temeljem stečenoga znanja ocijeniti opravdanost primjene pojedinog tehnološkog procesa na promjene u kemijskom sastavu mošta i vina te kreirati nova saznanja u teorijskom i primijenjenom istraživanju
Type of course
- Poslijediplomski studij / Doktorski studij / Poljoprivredne znanosti (Elective course, 1 semester, 1 year)
ECTS: 6.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 30
Lectures: 15
Auditory exercises: 5
Seminar: 10
Lecturer
Associate teacher for exercises
- Sanja Radeka, PhD
Grading
Sufficient (2): 61-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%
General competencies
Predmet osposobljava za razumijevanje različitosti kemijskog sastava vina te daje naglasak na definiranju uloge pojedinih biokemijskih promjena tijekom proizvodnje vina na kemijski sastav mošta i vina. Stečena znanja omogućavaju rješavanje problema i kreiranja novih saznanja donošenjem samostalnih zaključaka temeljenih na teorijskim i praktičnim znanjima.
Types of instruction
- Predavanja
- Auditorne vježbe
- Seminari
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Povezati različite biokemijske procese koji potiču sintezu/razgradnju pojedinih kemijskih spojeva u moštu i vinu; Utvrditi i vrednovati ulogu pojedinog kemijskog spoja u formiranju kakvoće vina; Opisati planiranje pokusa te opravdati primjenu adekvatna metoda analize sukladno postavljenoj hipotezi i cilju istraživanja;; Analizirati dobivene rezultate i izvesti konkretne zaključke i objašnjenja bazirana na povezivanju stručnog znanja i dobivenih rezultata; Prezentirati rezultate istraživanja u formi istraživačkog djela. | Test znanja ili usmeni ispit |
Working methods
Teachers' obligations
Izvođenje nastave prema nastavnom planu, praćenje rada studenata, ocjenjivanje i vrednovanje rada studenta tijekom studija i na završnom ispitu, praćenje kvalitete koje osiguravaju izlazne kompetencije, omogućava kontaktiranje sa studentima.
Students' obligations
Polaženje nastave, izrada i prezentacija seminarskog rada, demonstracija vještine
Weekly class schedule
- Detaljna analiza osnovnih grupa te pojedinačni predstavnici hlapivih i nehlapivih kemijskih spojeva zastupljenih u grožđu, moštu i vinu ( 5 sati). Biokemizam njihovog nastajanja te čimbenici koji utječu na stvorene koncentracije kao i mogućnosti njihovog variranja primjenom pojedinih tehnoloških postupaka ( 5 sati). Uloga pojedinačnih kemijskih spojeva koji svojom prisutnošću mogu značajno modificirati mirisna i okusna svojstva vina i to u pozitivnom i negativnom smislu kao i mogućnosti definiranja negativnih kemijskih promjena uzrokovanih kemijskim ili mikorbiološkim procesima (5 sati).
- Tijekom 5 sati vježbi usvajaju se nove spoznaje o primjeni instrumentalnih metoda pri analizi pojedinih spojeva kao i mogućnosti njihove detekcije putem apsolutnih i usporednih senzornih metoda.
- Prezentiranje seminarskih radova
- -
- -
- -
- -
- -
- -
- -
- -
- -
- -
- -
- -
Obligatory literature
- Y. Margalit: „Wine chemistry“, The wine appreciation guild ltd, 1997
- R.J. Clarke, J. Bakker: Wine, flavour chemistry, Blackwell Publishing, 2004
- M. V. Moreno-Arribas, M. C. Polo: "Wine chemistry and biochemistry", Springer, 2009
- R.S. Jackson “Wine Science”, Academic Press,2000
Recommended literature
- P. Ribereau-Gayon i sur. "Handbook of enology, vol.1, 2, Willey &Sons, 1999
Similar course at related universities
- -