Pomotehnika i kvaliteta ploda (173824)
Course coordinator
Course description
Cilj predmeta je upoznati studente s najznačajnijim pomotehničkim zahvatima u različitim fenofazama voćaka te utvrditi mogućnosti njihovog pozitivnog utjecaj na kemijski sastav, kvalitetu, boju plodova, pojavu fizioloških bolesti te enzimatsku i hormonalnu aktivnost
Type of course
- Poslijediplomski studij / Doktorski studij / Poljoprivredne znanosti (Elective course, 1 semester, 1 year)
ECTS: 6.00
English language: L2
E-learning: L1
Teaching hours: 30
Lectures: 18
Auditory exercises: 8
Seminar: 4
Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading
Sufficient (2): 60 - 70 %
Good (3): 71 - 80 %
Very good (4): 81 - 90 %
Excellent (5): 91 - 100 %
Types of instruction
- Predavanja
- Provjere znanja
- Konzultacije
- Ostali oblici skupnog ili samostalnog učenja
- Laboratorijske vježbe
- Terenske vježbe
- Pokusi na predavanjima
- Seminari
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Razraditi različite tehnologije u voćarstvu koje pospješuju sintezu biljnih hormona i enzima koji upravljaju biokemijskim i fiziološkim procesima u plodu; | Terenska nastava, sudjelovanje u raspravama, seminarski rad, usmeni ispit |
Opisati i izvesti pomotehničke zahvate ovisno o voćnoj vrsti; Prezentirati rezultate istraživanja u formi istraživačkog djel | Terenska nastava, sudjelovanje u raspravama, seminarski rad, usmeni ispit |
Opisati planiranje eksperimenta u nasadu i provesti adekvatna mjerenja sukladno fiziološkim aspektima voćne vrste | Terenska nastava, sudjelovanje u raspravama, seminarski rad, usmeni ispit |
Analizirati mogućnosti primjene pojedinih metoda za određivanje kvalitete plodova ovisno o vrsti i provedenom pomotehničkom zahvatu; | Terenska nastava, sudjelovanje u raspravama, seminarski rad, usmeni ispit |
Analizirati dobivene rezultate i izvesti konkretne zaključke i objašnjenja bazirana na povezivanju stručnog znanja i dobivenih rezultata; | Sudjelovanje u raspravama, seminarski rad, usmeni ispit |
Prezentirati rezultate istraživanja u formi istraživačkog djela. | Seminarski rad, usmeni ispit |
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Ukupno | 10 | 61-70 | Dovoljan (2) | 18 |
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Ukupno | 10 | 61-70 | Dovoljan (2) |
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Usmeni ispit | 10 | |||||
Ukupno | 20 | Dovoljan (2) |
Weekly class schedule
- - Pomotehnički zahvati, rezidba nadzemnog i podzemnog dijela voćke, uloga biljnih hormona kojima se povećava sinteza i aktivnost sa tim postupcima.
- - Pomotehnički zahvati u različitim fenofazama i njihov pozitivni utjecaj na kemijski sastav, kvalitetu, boju plodova, enzimatsku i hormonalnu aktivnost
- - Utjecaj polena na kvalitetu, kemijski sastav i pojavu fizioloških bolesti i enzimatsku aktivnost
- - Otpornost na niske temperature, prorjeđivanje plodova, diferencijacija, rodnost i kvaliteta ovisno o voćnoj vrsti
- - Biokemijske promjene u plodu tijekom razdoblja zrenja, dozrijevanja i starosti ploda
- -Utjecaj biljnih hormona na kvalitetu ploda, te dinamiku biogenih elemenata i morfološke promjene tijekom zrenja i dozrijevanja plodova
- - Intenzitet sinteze i razgradnje organskih spojeva, podjela plodova po intenzitetu disanja
- - Rokovi berbe, te posljedice prerane i prekasne berbe. Usporavanje oksidativnih procesa u plodu, promjena antioksidativne aktivnosti.
- - Fiziološke bolesti uvjetovane lošom pomotehnikom
- - postupci za određivanje vegetativne i generativne aktivnosti voćaka, koeficijenta rodnosti i indeksa alternacije
- - morfologija ploda, makroanatomska građa ploda, podjela plodova
- - kvaliteta ploda
- -- postupci za utvrđivanje optimalnog roka berbe, analize plodova (boja, kiselina, šećeri, antioksidanti)
- - terenski odlazak u nasad i hladnjaču.
- - seminarski rad
Obligatory literature
- Skendrović Babojelić, M., Fruk, G. 2016. Priručnik iz voćarstva – Građa svojstva i analize voćnih plodova, Hrvatska Sveučilišna Naklada, Zagreb.
- Westwood, M.N. (1995) Temperate zone pomology, physiology and culture, Third edition, Timber Press, Portland, Oregon
- Hulme, A.C. (1971) The Biochemistry of Fruits and their Products, Academic Press London and New York
- Pašalić, B. (2006) Berba, pakovanje I skladištenje plodova voćaka, Poljoprivredni fakultet Banja Luka
Recommended literature
- Wills, R., McGlasson, B., Graham, D., Joyce, D. (1998). Postharvest of fruit, vegetables & ornamentals. CAB International, Wallingford, UK
- Greene D.W. (2003) Endogenous Hormones and Bioregulator Use on Apple. Apples Botany, Production and Uses (eds. Ferree D.C. and Warrington I.J.) CABI Publishing