Print

Proizvodni procesi u posliježetvenoj tehnologiji (173841)

Course coordinator

Course description

Educirati studente poslijediplomskog studija o znanjima vezanim uz posliježetvenu tehnologiju kao i uz suzbijanje negativnih procesa koji se mogu javiti.

Type of course

ECTS: 6.00

Teaching hours: 30
Lectures: 10
Auditory exercises: 10
Seminar: 10

Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading

Sufficient (2):
Good (3):
Very good (4):
Excellent (5):

General competencies

Studenti moraju zadovoljiti poznavanje poljoprivrede, prirodnih znanosti i tehnologije i srodnih područja stečenih unutar završenog diplomskog studija.

Types of instruction

  • Predavanja
  • Laboratorijske vježbe
  • Seminari

Learning outcomes

Learning outcome Evaluation methods
Nakon ispita, student/ica će moći: 1. Matematički modelirati postupke sušenja uz primjenu više matematike. 2. Odabrati i primijeniti tehnologije hidrotermičkih dorada. 3. Rješavati probleme tijekom skladištenja i odabrati najnovije tehnologije za što kvalitetnije čuvanje. 4. Izraditi i analizirati idejni projekt postrojenja za doradu i skladištenje različitih poljoprivrednih proizvoda. Praćenje nastave, eksperimentalan rad i prezentacija seminarskog rada.

Weekly class schedule

  1. Termodinamičke promjene stanja zraka okoline.
  2. Higroskopna svojstva zrna i ploda, vezane i slobodne vode u zrnu i plodu, parcijalni tlakovi u zrnu i plodu, izrada krivulja histereze za različite kulture te izračun fenomenoloških koeficjenata.
  3. Nova tehničko-tehnološka rješanja sušara, dijelovi sušara, prijenos mase i energije, potrošnja energije, zaštita okoliša.
  4. Peletiranje, dvostruko peletiranje, ekstrudiranje, tostiranje, uparavanje, ekspandiranje, mikroniziranje i flokiranje.
  5. Sustavi dugotrajnog i kratkotrajnog skladištenja u skladištima i silosima, vrste skladišta i silosa, gubici tijekom skladištenja.
  6. Primjena kompjuterskih sustava koji čine integrirane sustave i implementiranje integriranih sustava u procesu sušenja i skladištenja.
  7. Projektiranje i izrada radnih dijagrama za obiteljska gospodarstva te izrada radnih dijagrama za industrijska postrojenja.

Obligatory literature

  1. Matin, A., Brandić, I., Gubor, M., Pezo, L., Krička, T., Matin, B., Jurišić, V., Antonović, A. (2024). Effect of conduction drying on nutrient and fatty acid profiles: a comparative analysis of hazelnuts and walnuts. Frontiers in sustainable food systems, 8, 1351309.
  2. Matin, A., Majdak, T., Grubor, M., Vuković, J., Krička, T. (2018). Release of water by convective drying from rapeseed at different temperatures. Poljoprivreda, 24(2), 50-56.

Please sign in to your account

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties. Cookie Policy.