Osnove stočarstva (156986)
Course coordinator
Course description
Ograničavajući čimbenici veće i jeftinije proizvodnje u stočarstvu jesu nezadovoljavajući rezultati plodnosti ženskih životinja, neodgovarajuća hranidba i načini držanja po vrstama životinja i fazama proizvodnje. Preko programskih dijelova modula: govedarstva, svinjogojstva, ovčarstva i kozarstva, peradarstva, kunićarstva i ribarstva, studenti će biti educirani o postupcima postizanja dobre plodnosti plotkinja i načinu proizvodnje kvalitetne krme. Steći će osnovna znanja kako primijeniti u određenoj fazi proizvodnje i određene vrste životinja najučinkovitiji menadžment, uz što niža ulaganja (input) i na taj način postići profitabilnu proizvodnju mlijeka i mesa, jaja i riba. Nastava će se izvoditi putem predavanja i vježbi u praktikumu.
Type of course
- Prijediplomski studij / Agroekologija (Compulsory course, 4 semester, 2 year)
- Prijediplomski studij / Ekološka poljoprivreda (Compulsory course, 4 semester, 2 year)
ECTS: 6.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 60
Lectures: 50
Practicum: 10
Lecturer
- Prof. Boro Mioč, PhD
- Assoc. Prof. Zvonimir Prpić, PhD
- Prof. Zlatko Janječić, PhD
- Assoc. Prof. Nikolina Kelava Ugarković, PhD
- Assoc. Prof. Dubravko Škorput, PhD
Associate teacher for exercises
- Assoc. Prof. Nikolina Kelava Ugarković, PhD
- Assoc. Prof. Dubravko Škorput, PhD
- Asst. Prof. Valentino Držaić, PhD
Grading
Sufficient (2): 60-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%
General competencies
Predmet osposobljava za dobivanje osnovnih znanja o stočarstvu i njegovoj važnosti u poljoprivredi i gospodarstvu svijeta i Hrvatske, znanja o govedarskoj, svinjogojskoj, ovčarskoj, kozarskoj, peradarskoj i kunićarskoj proizvodnji.
Types of instruction
- Predavanja
- Vježbe u praktikumu
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Opisati stanje stočarske proizvodnje u svijetu i u Hrvatskoj. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit |
Prepoznati pojedine vrste i pasmine domaćih životinja te važnost animalnih genetskih izvora. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit |
Navesti proizvodnu namjenu pojedinih vrsta i pasmina domaćih životinja. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit |
Analizirati postojeće stanje i mogućnosti stočarskog sektora. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit |
Prepoznati i usporediti različite proizvodne sustave proizvodnje mesa i mlijeka uz održivo gospodarenje zemljištem. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit |
Upoznati genetsku osnovu životinja i osnovne principe nasljeđivanja. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit |
Working methods
Teachers' obligations
Izložiti predviđeni program predavanja na jednostavan i studentima razumljiv način
Provesti predviđeni program vježbi u praktikumu
Procijeniti u kojoj su mjeri studenti usvojili obrazovne ciljeve te ostvarili ishode učenja modula te prema tome ocijeniti studente koristeći tehnike ispitivanja u obliku postavljenih pitanja kombinacijom pismenog i usmenog ocjenjivanja (ocjene od nedovoljan (1) do odličan (5))
Students' obligations
Pohađati predviđeni program predavanja i usvojiti programom predviđena znanja
Aktivno sudjelovati u raspravi na predavanjima i tijekom izvođena vježbi
Pristupiti polaganju parcijalnih ispita ili završnom pismenom ispitu kao uvjetu za polaganje usmenog završnog ispita
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje predavanja | 50 | 50 | 1,7 | |||
Aktivno sudjelovanje na vježbama (priprema i rad) | 10 | 20 | 0,8 | |||
Test znanja 1. (Pi1) | 14% |
<60 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
0 | 16 | 0,5 |
Test znanja 2. (Pi2) | 14% |
<60 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
0 | 16 | 0,5 |
Test znanja 3. (Pi3) | 14% |
<60 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
0 | 16 | 0,5 |
Test znanja 4. (Pi4) | 14% |
<60 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
0 | 16 | 0,5 |
Test znanja 5 (Pi5) | 14% |
<60 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
0 | 16 | 0,5 |
Završni ispit usmeni (Zi) - uvjet položeni parcijalni testovi znanja (studenti koji ih nisu položili pišu završni pismeni ispit iz cijelog gradiva prije usmenog) | 30% |
<60 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
0 | 30 | 1 |
UKUPNO | 100% | 60 | 180 | 6 |
Weekly class schedule
- Gospodarska važnost stočarstva, organizacija i rasprostranjenost stoke u svijetu
- Pojam pasmine (definicija, važnost u stočarskoj proizvodnji, klasifikacije pasmina)
- Opća i specijalna pasminska svojstva
- Međuispit pismeni, Osnove govedarstva
- Upoznavanje novih tehnologija u sustavima proizvodnje kravljeg mlijeka i mesa
- Mogućnosti unapređenja konkurentnosti govedarske proizvodnje u Hrvatskoj
- Međuispit pismeni, osnove ovčarstva
- Prikaz postupaka u tehnologiji proizvodnje pojedinih ovčjih proizvoda
- Osnove kozarstva
- Prikaz postupaka u tehnologiji proizvodnje pojedinih kozjih proizvoda
- Međuispit pismeni, osnove svinjogojstva
- Tehnološki proces proizvodnje svinjskog mesa
- Međuispit pismeni, osnove peradarstva
- Osnove kunićarstva
- Međuispit pismeni
Obligatory literature
- Uremović Z. (2002). Stočarstvo (M. Uremović, V. Pavić, B. Mioč, S. Mužic, Z. Janječić ), sveučilišni udžbenik, Agronomski fakultet, Zagreb
- Uremović M. I Z. Uremović (1997). Svinjogojstvo, sveučilišni udžbenik, Agronomski fakultet Zagreb
- Mioč B., Pavić, V. (2007): Ovčarstvo, Hrvatska mljekarska udruga Zagreb
- Boro Mioč (2022): Uzgoj koza. Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb.
Recommended literature
- B. Mioč, V. Držaić, I. Širić, A. Kasap (2020): Vuna prošlost, sadašnjost i budućnost. Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zagreb.
- Mužic S. (1999). Proizvodnja kokošjih jaja. Priručnik, Hrvatski zadružni savez, Zagreb
- Whittemore Colin T. (1998). The science and Practice of Pig Production. Second Edition, Cambridge, Great Britain
- Boatsfield G. (1996). Farm Livestock. Ipswich, Great Britain
- Nemanić J., Berić, Ž. (1995). Peradarstvo. Priručnik, Nakladni zavod Globus, Zagreb
- Omrčen S. (1995). Kunićarstvo. Priručnik, Nakladni zavod Globus, Zagreb
Similar course at related universities
- Stočarstvo, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku
- Stočarstvo, Poljoprivredni fakultet, Univerziteta u Beogradu