Menadžment i poduzetništvo u poljoprivredi (26298)
Course coordinator
Course description
Predmet upoznaje studente s pojmovima i razvojem menadžmenta i poduzetništva. Objašnjava primjenu teorije menadžmenta u upravljanju poljoprivrednim gospodarstvom. Uči o prirodi i važnosti poduzetništva općenito i važnosti poduzetništva u poljoprivredi. Izradom poslovnog plana studenti se upoznaju s pokretanjem poduzetničnog pothvata.
Type of course
- Prijediplomski studij / Agrarna ekonomika (Compulsory course, 4 semester, 2 year)
- Diplomski studij / Fitomedicina (Elective course, 2 semester, 1 year)
ECTS: 6.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 60
Lectures: 28
Auditory exercises: 18
Seminar: 14
Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading
Sufficient (2): 61-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%
Conditions for obtaining signature
Nazočnost na nastavi. Odrađene obveze tijekom semestra (predani i prezentiran poslovni plan, ispunjeni zadaci s Merlina-sustava za e-učenje
Description
Ocjenjivanje je provodi putem međuispita ili preko cjelovitog ispita, koji se sastoji od pismenog dijela i usmenog dijela ispita. Izrada poslovnog plana sastavni je dio provjere znanja.
General competencies
Predmet osposobljava za razumijevanje osnovnih funkcija menadžmenta (planiranje, organiziranje, kadrovsko popunjavanje, vođenje, kontroliranje) i njihovoj važnosti za obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Modul upoznaje studente s različitim sustavima gospodarenja poljoprivrednih gospodarstava (stočarstvo, ratarstvo, hortikultura), problemima planiranja i organizacije proizvodnje, ulaganja i financiranja obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva te analize poslovanja. Također, modul upoznaje studente i s važnošću poduzetništva, razvojem poduzetničkih ideja i poduzetničkih osobina kod poljoprivrednika. Studiju slučaja, kao metodi obrazovanja u menadžmentu, daje se u naglasak u primjeni u sklopu pri čemu se koriste slučajevi s hrvatskih gospodarstva kao i strana iskustva.
Types of instruction
- Predavanja
- Auditorne vježbe
Vezane za upravljanje u proizvodnjom te analizom poslovanja u različitim sustavima gospodarenja poljoprivrednih gospodarstava (stočarstvo, ratarstvo, hortikultura). - Seminari
Vezan za poslovno planiranje-poduzetnička ideja i elementi poslovnog plana; Financiranje poduzetničke ideje- izvori financiranja i izračun troška kapitala; Analiza rizika u poslovnom planu- izvori rizika, analiza osjetljivosti.
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Pravilno interpretirati temeljne pojmove menadžmenta i poduzetništva. | Pismeni i usmeni ispit |
Opisati osnovne čimbenike koji utječu na planiranje. | Pismeni i usmeni ispit |
Opisati i interpretirati poslovne planove. | Izrada poslovnog plana-seminarski rad |
Definirati suvremene teorije organizacije. | Pismeni i usmeni ispit |
Definirati i razlikovati značenje i ulogu organizacije. | Pismeni i usmeni ispit |
Razlikovati ciljeve menadžera i organizacija. | Pismeni i usmeni ispit |
Opisati financijski menadžment i menadžment ljudskih potencijala u organizacijama. | Pismeni i usmeni ispit |
Analizirati uspjeh, dileme i izazove organizacija. | Pismeni i usmeni ispit |
Working methods
Teachers' obligations
Nastavnici održavaju nastavu prema objavljenom rasporedu i uz opsežnu pripremu. Studentima su dostupni svi materijali za učenje neposrednog nakon (po potrebi prije) održanog predavanja. Za to se koristi sustav za e-učenje Merlin. Svi nastavni materijali su organizirani i prema nastavnim cjelinama dostupni u Merlinu; forum za komunikaciju sa studentima; kalendar važnijih događanja za kolegij; obavijesti vezane uz kolegij; zadaci za utvrđivanje znanja po pojedinim nastavnim cjelinama; upute za korištenje nastavnih materijala uz zasebne cjeline, predavanja i ocjenjivanje studentskih zadaća, pismenih ispita, provođenje usmenih ispita.
Students' obligations
Nazočnost na predavanjima, vježbama i seminarima je obavezno. Studenti moraju sudjelovati u učenju u okviru predmeta posredstvom sustava za e-učenje. Iza svakog predavanja studenti imaju zadaću u Merlinu koju moraju odraditi do sljedećeg predavanja. Seminari se izvode u obliku poslovnog plana. Studenti pristupaju međuispitu ili cjelovitom ispitu, ako su stekli uvjete za potpis.
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Izrada poslovnog plana | 30% |
0-60% 61-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
14 | 56 | 1 |
Ukupno | 30% | 0-60% nedovoljan (1) 61-70% dovoljan (2) 71-80% dobar (3) 81-90% vrlo dobar (4) >91% odličan (5) | Ocjena se sastoji od cojena poslovnog plana i prezentacije | 14 | 56 | 1 |
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
1. međuispit | 35% |
0-60% 61-70% 71-80% 81-90% 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
1 | 40 | 3 |
2. međuispit | 35% |
0-60% 61-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
1 | 40 | 2 |
Ukupno | 70% | 0-60% nedovoljan (1) 61-70% dovoljan (2) 71-80% dobar (3) 81-90% vrlo dobar (4) >91% odličan (5) | (ocjena 1. međuispita*0,40)+(ocjena 2. međuispit*0,3)= ocjena međuispita | 60 | 180 | 5 |
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Cjeloviti ispit | 70% |
0-60% 61-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
80 | 5 | |
Ukupno | 70% | 0-60% nedovoljan (1) 61-70% dovoljan (2) 71-80% dobar (3) 81-90% vrlo dobar (4) >91% odličan (5) | (Ocjena ispitax0,7)+(ocjena poslovnog planax0,3) = ukupna ocjena | 60 | 180 | 5 |
Evaluation elements | Description | Deadline | Recoupment |
---|---|---|---|
Izrada poslovnog plana | Izrada poslovnog plana-poduzetničkog projekta | Do kraja semestra | Nije moguća |
1. međuispit | Uključuje teme menadžmenta u poljoprivredi i poduzetništvo u poljoprivredi. | Do sredine semestra | Jedan od međuispita moguće je nadoknaditi ili ponoviti na ljetnom ispitnom roku na prvom objavljenom datumu. |
2. međuispit | Uključuje teme funkcije menadžmenta (planiranje, organiziranje, vođenje, kadrovsko popunjavanje i kontrola) i poduzetništva | Do kraja semestra | Jedan od međuispita moguće je nadoknaditi ili ponoviti na ljetnom ispitnom roku na prvom objavljenom datumu. |
Cjeloviti ispit | Pismeni ispit (pristupaju studenti koji nisu položili 1. i 2. međusipit) i usmnei ispit (pristupaju sv studenti) | U redovnim i izvanrednim rokovima |
Weekly class schedule
- Razvoj menadžmenta i poduzetništva; Razvoj znanosti o menadžmentu (povijest menadžmenta i razvoj teorije menadžmenta); Postanak i razvoj poduzetništva.
- Pojam i definicije menadžmenta i farm menadžmenta; Posebnosti poljoprivredne proizvodnje; Procesi u okviru farm menadžmenta; Osnovne funkcije menadžmenta.
- Pojam planiranja i vrste planova; Definiranje ciljeva;Predviđanje; Određivanje strategije; Alokacija resursa; Raspoređivanje zadataka; Procedure.
- Uloga i značenje organizacije; Suvremene teorije o organizaciji; Ciljevi menadžera i organizacija; Razvijanje strukture; Delegiranje; Uspostavljanje odnosa; Efekti organiziranja.
- Vođenja i motiviranje (Iniciranje; Izbor kadrova; Razvoj kadrova; Komuniciranje; Promocija).
- Funkcije upravljanja ljudskim potencijalima; Uporaba motivacijskih tehnika u upravljanju ljudskim potencijalima; Motivacijske tehnike; Donošenje odluka.
- Kontroliranje: Razvoj standarda; Izbor sustava kontrole; Tehnike kontrole; Monitoring; Mjerenje performansi; Unapređenje performansi.
- Pojam poduzeća, poduzetnika i poduzetništva; Poduzetničke funkcije; Oblici poduzetništva; Poduzetništvo, neizvjesnost i rizik; Poslovno odlučivanje.
- Upravljanje promjenama: Menadžment promjena; Poticaji promjena;Vrste promjena; Razlozi otpora; Svladavanje otpora;Ciljevi promjena;Modeli upravljanja promjenom.
- Poslovno planiranje: Elementi poslovnih planova i dizajn.
- Vježbe: Značajke organizacije i upravljanja u stočarskoj proizvodnji.
- Vježbe: Značajke organizacije i upravljanja u području biljne proizvodnje.
- Seminarska nastava (prezentacija radova –studij slučaja).
- Seminarska nastava (prezentacija radova –studij slučaja).
- Seminarska nastava (prezentacija radova –studij slučaja).
Obligatory literature
- Koontz, H., Menadžment, Deseto izdanje, Mate, Zagreb, 1994.
- Par, V.: Menadžment i poduzetništvo u poljoprivredi, interna skripta, 2012., Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
- Certo, S.C. i Trevis Certo, S.: Moderni menadžment, 10. izdanje, MATE, Zagreb, 2008.
- Hisrich, R.D., Peters, M.P. i Shepard, D.A.: Poduzetništvo, 7. izdanje, MATE, Zagreb, 2008.
- Olson, K.D.: Economics of Farm Management in a Global Setting. John Wiley&Sons, Inc. USA, 2011.
Recommended literature
- Bahtijarević-Šiber, F.: Management ljudskih potencijala, Golden Marketing, Zagreb, 1999.
Similar course at related universities
- Innovation Management, Universidad Europea de Madrid.
- Financial Management of Smaller Firms, Harvard Business School.