Predikatna, pjenušava i specijalna vina (26399)
Course coordinator
Course description
Program modula Predikatna, pjenušava i specijalna vina omogućuje studentima stjecanje temeljnih znanja o specifičnostima proizvodnje predikatnih, pjenušavih i specijalnih vina. Kroz program modula studenti stječu osnovna znanja o kategorijama predikatnih vina, kemijskim promjenama tijekom perioda dozrijevanja grožđa, posebnostima u kemijskom sastavu mošta, postupcima primarne prerade grožđa za pojedinu kategoriju predikatnog vina, mogućim načinima dozrijevanja, uvjetima čuvanja i punjenja. Slušanjem modula studenti stječu znanja o tehnologiji proizvodnje pjenušavih vina i to od vinograda, posebnosti kemijskog sastava mošta namijenjenog proizvodnji pjenušca do postupaka punjenja i senzornog ocjenjivanja. Uz pregled tehnologije proizvodnje svjetski poznatih vina iz kategorije specijalnih vina, studenti stječu znanja o proizvodnji vina iz kategorije desertnih vina, prošeka, te aromatiziranih, bermeta. Terenske vježbe u vinogradu i podrumu omogućuju studentima kroz praktičan i samostalan rad upoznavanje sa osnovnim tehnološkim postupcima proizvodnje kako predikatnih tako i pjenušavih vina. Polaganje ispita provodi se preko parcijalnih testova znanja i završnog pismenog ispita
Type of course
- Prijediplomski studij / Hortikultura (Elective course, 5 semester, 3 year)
ECTS: 6.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 60
Lectures: 30
Field exercises: 30
Lecturer
Associate teacher for exercises
Grading
Sufficient (2): 61-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%
General competencies
Predmet osposobljava za razumijevanje osnovnih kemijskih i tehnoloških procesa neophodnih u proizvodnji predikatnih, pjenušavih i specijalnih vina. Student stječe teorijska i praktična znanja o načinu i razlozima primjeni pojedinog agrotehničkog i ampelotehničkog zahvata u vinogradu i enološkog postupka tijekom proizvodnje te njegovom utjecaju na kakvoću vina pojedine kategorije
Types of instruction
- Predavanja
- Terenske vježbe
obuhvaćaju praktične vježbe u vinogradu i podrumu, a odnose se na pripremu grožđa u vinogradu, postavljanje mreža, berbu i preradu pojedine kategorije predikatnog vina, pripremu i punjenje vina za proizvodnju pjenušaca te degožiranje pjenušaca
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Iskazati definicije pojedinih kategorija predikatnih, pjenušavih i specijalnih vina | Test znanja ili završni ispit |
Objasniti postupak proizvodnje predikatnih, pjenušavih i specijalnih vina | Test znanja ili završni ispit |
Razlikovati specifičnosti proizvodnje predikatnih, pjenušavih i specijalnih vina | Test znanja ili završni ispit |
Isplanirati pojedine faze proizvodnje predikatnih i pjenušavih vina | Test znanja ili završni ispit |
Opisati osnovne senzorne karakteristike pojedinih predikatnih, pjenušavih i specijalnih vina | Aktivno kroz vježbe te pasivno, teorijski, putem testa znanja ili završnog ispita |
Working methods
Teachers' obligations
Izvođenje nastave prema nastavnom planu, praćenje rada studenata, ocjenjivanje i vrednovanje rada studenta tijekom semestra i na završnom ispitu, praćenje kvalitete koje osiguravaju izlazne kompetencije, aktivna komunikacija sa studentom tijekom cijelog semestra
Students' obligations
Studenti su obavezni redovito prisustvovati na nastavi, a evidenciju nastave provodi predmetni profesor. Za ostvarivanje prava na potpis, studenti su obavezni tijekom cijelog semestra nazočiti na najmanje 80% predavanja i 80% vježbi. Ukoliko je student izostao sa nastave više od dopuštenog, a bez opravdanog razloga, potpis će mu biti uskraćen te je dužan ponovno upisati predmet u idućoj akademskoj godini. Studenti su obavezni prisustvovati i vježbama, gdje se od njih očekuje aktivan angažman, sudjelovanje u raspravi i rješavanju zadataka
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Test znanja 1 (TZ1) | 50% |
0-60 61-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
2 | 62 | 2,3 |
Test znanja 2(TZ2) | 50% |
0-60 61-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
2 | 62 | 2,3 |
Pohađanje predavanja i vježbi | 56 | 56 | 1,4 | |||
UKUPNO | 100% | (TZ1x50)+(TZ2x50)/100 | 60 | 180 | 6 |
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Završni ispit (ZI) | 100% |
0-60 61-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
60 | 180 | 6 |
UKUPNO | 100% | dovoljan( 2) -60% dobar (3)- 75% vrlo dobar (4)- 85% odličan (5) -95% | 60 | 180 | 6 |
Evaluation elements | Description | Deadline | Recoupment |
---|---|---|---|
Test znanja 1 (TZ1) | Tematske jedinice vezane uz vinogradarske postupke i specifičnosti uzgoja grožđa za proizvodnju predikatnih, pjenušavih i specijalnih vina | 8. tjedan | |
Test znanja 2(TZ2) | Tematske jedinice vezane uz specifičnosti proizvodnje predikatnih vina te pjenušavih i specijalnih vina od trenutka berbe do punjenja vina u boce | 15. tjedan | |
Završni ispit (ZI) | Student koji ne položi testove znanja tijekom semestra pristupa polaganju cjelovitog završnog ispita u previđenim ispitnim rokovima. Završna ocjena rezultat je ocjene koju je student postigao pisanjem završnog testa | Ispitni rokovi |
Weekly class schedule
- Predikatna vina, definicija kakvoće Tehnologija proizvodnje predikatnih vina P Definicija pojedinih kategorija kakvoće prema zakonu o vinu
- Tehnologija proizvodnje predikatnih vina P Stupanj zrelosti i način berbe grožđa, plemenita plijesan, specifičnosti fermentacije mošteva, postupci dorade vina i punjenje u boce
- Kemijski sastav predikatnih vina Senzorna svojstva predikatnih vina P Promjene kemijskog sastava mošta i vina u odnosu na vina redovne berbe
- Pjenušava vina-definicija Proizvodnja i svojstva osnovnog baznog vina Kolokvij I P Sorta, rok berbe, kemijski sastav i senzorna svojstva, sljubljivanje vina, stabilizacija na tartarate i bjelančevine
- Tehnologija proizvodnje pjenušavih vina P Klasična metoda, metoda charmat, svojstva kvasaca, primjena hraniva sekundarna fermentacija, filtriranje, stabilizacija, degoržiranje i ekspedicioni liker, punjenje u boce
- Kemijski sastav pjenušavih vina Senzorno ocjenjivanje pjenušavih vina Proizvodnja specijalnih vina P Osnovni kemijski sastav, pritisak CO2, oblici CO2, mjerenje pritiska. Opisno ocjenjivanje, brojčano ocjenjivanje
- Proizvodnja specijalnih vina Tehnologija proizvodnje likerskih, aromatiziranih i desertnih vina P Podjela i definicija prema zakonu o vinu, tipovi: marsala, sherry, porto, madeira,mistele
- Tehnologija proizvodnje likerskih, aromatiziranih i desertnih vina Senzorna svojstva specijalnih vina Priprema grožđa za predikatna vina P T Osnovno vino, kemijski sastav, priprema za dozrijevanje (uguščeni mošt, alkoholizirani mošt, vinski destilat, vinski alkohol), kategorije prema zakonu o vinu, dozrijevanje i starenje specifičnosti proizvodnje bermeta specifičnosti proizvodnje prošeka Postavljanje mreža u vinogardu
- Berba grožđa za pojedine kategorije predikata T Rad u vinogradu
- Berba grožđa za pojedine kategorije predikata T Rad u vinogradu
- Alkoholna fermentacija predikatnih vina T Praćenje razgradnje šećera
- Proizvodnja baznog vina za pjenušac T Rad u podrumu
- Proizvodnja pjenušaca, sekundarna fermentacija T Rad u podrumu
- Proizvodnja pjenušaca, degožiranje T Rad u podrumu
- Kolokvij 2
Obligatory literature
- Predavanja - PowerPoint prezentacije (Merlin sustav e-učenja)
- Preikatna, pjenušava i specijalna vina- interna skripta
Recommended literature
- Jackson, R. (2014): "Wine science, Principles and Applications", 4th edition, Academic Press.
- Ribereau-Gayon, P., D., Dubourdieu, B., Doneche, A., Lonvaud, A. (2006): "Handbook of Enology-The microbiology of Wine and Vinification, Volume 1", John Wiley & Sons, Ltd., England.
- Zoričić, M. (1996): "Podrumarstvo", drugo prošireno izdanje, Nakladni Zavod Globus, Zagreb.
- Jackson, R. (2011), editor: Advances in Food and Nutrition Research, Speciality wines, Vol. 63, Burlington: Academic Press