Print

Predikatna, pjenušava i specijalna vina (26399)

Course coordinator

Course description

Program modula Predikatna, pjenušava i specijalna vina omogućuje studentima stjecanje temeljnih znanja o specifičnostima proizvodnje predikatnih, pjenušavih i specijalnih vina. Kroz program modula studenti stječu osnovna znanja o kategorijama predikatnih vina, kemijskim promjenama tijekom perioda dozrijevanja grožđa, posebnostima u kemijskom sastavu mošta, postupcima primarne prerade grožđa za pojedinu kategoriju predikatnog vina, mogućim načinima dozrijevanja, uvjetima čuvanja i punjenja. Slušanjem modula studenti stječu znanja o tehnologiji proizvodnje pjenušavih vina i to od vinograda, posebnosti kemijskog sastava mošta namijenjenog proizvodnji pjenušca do postupaka punjenja i senzornog ocjenjivanja. Uz pregled tehnologije proizvodnje svjetski poznatih vina iz kategorije specijalnih vina, studenti stječu znanja o proizvodnji vina iz kategorije desertnih vina, prošeka, te aromatiziranih, bermeta. Terenske vježbe u vinogradu i podrumu omogućuju studentima kroz praktičan i samostalan rad upoznavanje sa osnovnim tehnološkim postupcima proizvodnje kako predikatnih tako i pjenušavih vina. Polaganje ispita provodi se preko parcijalnih testova znanja i završnog pismenog ispita

Type of course

  • Prijediplomski studij / Hortikultura (Elective course, 5 semester, 3 year)

ECTS: 6.00

English language: L1

E-learning: L1

Teaching hours: 60
Lectures: 30
Field exercises: 30

Lecturer
Associate teacher for exercises
Grading

Sufficient (2): 61-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%

General competencies

Predmet osposobljava za razumijevanje osnovnih kemijskih i tehnoloških procesa neophodnih u proizvodnji predikatnih, pjenušavih i specijalnih vina. Student stječe teorijska i praktična znanja o načinu i razlozima primjeni pojedinog agrotehničkog i ampelotehničkog zahvata u vinogradu i enološkog postupka tijekom proizvodnje te njegovom utjecaju na kakvoću vina pojedine kategorije

Types of instruction

  • Predavanja
  • Terenske vježbe
    obuhvaćaju praktične vježbe u vinogradu i podrumu, a odnose se na pripremu grožđa u vinogradu, postavljanje mreža, berbu i preradu pojedine kategorije predikatnog vina, pripremu i punjenje vina za proizvodnju pjenušaca te degožiranje pjenušaca

Learning outcomes

Learning outcome Evaluation methods
Iskazati definicije pojedinih kategorija predikatnih, pjenušavih i specijalnih vina Test znanja ili završni ispit
Objasniti postupak proizvodnje predikatnih, pjenušavih i specijalnih vina Test znanja ili završni ispit
Razlikovati specifičnosti proizvodnje predikatnih, pjenušavih i specijalnih vina Test znanja ili završni ispit
Isplanirati pojedine faze proizvodnje predikatnih i pjenušavih vina Test znanja ili završni ispit
Opisati osnovne senzorne karakteristike pojedinih predikatnih, pjenušavih i specijalnih vina Aktivno kroz vježbe te pasivno, teorijski, putem testa znanja ili završnog ispita

Working methods

Teachers' obligations

Izvođenje nastave prema nastavnom planu, praćenje rada studenata, ocjenjivanje i vrednovanje rada studenta tijekom semestra i na završnom ispitu, praćenje kvalitete koje osiguravaju izlazne kompetencije, aktivna komunikacija sa studentom tijekom cijelog semestra

Students' obligations

Studenti su obavezni redovito prisustvovati na nastavi, a evidenciju nastave provodi predmetni profesor. Za ostvarivanje prava na potpis, studenti su obavezni tijekom cijelog semestra nazočiti na najmanje 80% predavanja i 80% vježbi. Ukoliko je student izostao sa nastave više od dopuštenog, a bez opravdanog razloga, potpis će mu biti uskraćen te je dužan ponovno upisati predmet u idućoj akademskoj godini. Studenti su obavezni prisustvovati i vježbama, gdje se od njih očekuje aktivan angažman, sudjelovanje u raspravi i rješavanju zadataka

Methods of grading

Evaluation elements Maximum points or Share in evaluation Grade rating scale Grade Direct teaching hours Total number of average student workload ECTS
Test znanja 1 (TZ1) 50% 0-60
61-70
71-80
81-90
91-100
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
2 62 2,3
Test znanja 2(TZ2) 50% 0-60
61-70
71-80
81-90
91-100
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
2 62 2,3
Pohađanje predavanja i vježbi 56 56 1,4
UKUPNO 100% (TZ1x50)+(TZ2x50)/100 60 180 6
Evaluation elements Maximum points or Share in evaluation Grade rating scale Grade Direct teaching hours Total number of average student workload ECTS
Završni ispit (ZI) 100% 0-60
61-70
71-80
81-90
91-100
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
60 180 6
UKUPNO 100% dovoljan( 2) -60% dobar (3)- 75% vrlo dobar (4)- 85% odličan (5) -95% 60 180 6
Evaluation elements Description Deadline Recoupment
Test znanja 1 (TZ1) Tematske jedinice vezane uz vinogradarske postupke i specifičnosti uzgoja grožđa za proizvodnju predikatnih, pjenušavih i specijalnih vina 8. tjedan
Test znanja 2(TZ2) Tematske jedinice vezane uz specifičnosti proizvodnje predikatnih vina te pjenušavih i specijalnih vina od trenutka berbe do punjenja vina u boce 15. tjedan
Završni ispit (ZI) Student koji ne položi testove znanja tijekom semestra pristupa polaganju cjelovitog završnog ispita u previđenim ispitnim rokovima. Završna ocjena rezultat je ocjene koju je student postigao pisanjem završnog testa Ispitni rokovi

Weekly class schedule

  1. Predikatna vina, definicija kakvoće Tehnologija proizvodnje predikatnih vina P Definicija pojedinih kategorija kakvoće prema zakonu o vinu
  2. Tehnologija proizvodnje predikatnih vina P Stupanj zrelosti i način berbe grožđa, plemenita plijesan, specifičnosti fermentacije mošteva, postupci dorade vina i punjenje u boce
  3. Kemijski sastav predikatnih vina Senzorna svojstva predikatnih vina P Promjene kemijskog sastava mošta i vina u odnosu na vina redovne berbe
  4. Pjenušava vina-definicija Proizvodnja i svojstva osnovnog baznog vina Kolokvij I P Sorta, rok berbe, kemijski sastav i senzorna svojstva, sljubljivanje vina, stabilizacija na tartarate i bjelančevine
  5. Tehnologija proizvodnje pjenušavih vina P Klasična metoda, metoda charmat, svojstva kvasaca, primjena hraniva sekundarna fermentacija, filtriranje, stabilizacija, degoržiranje i ekspedicioni liker, punjenje u boce
  6. Kemijski sastav pjenušavih vina Senzorno ocjenjivanje pjenušavih vina Proizvodnja specijalnih vina P Osnovni kemijski sastav, pritisak CO2, oblici CO2, mjerenje pritiska. Opisno ocjenjivanje, brojčano ocjenjivanje
  7. Proizvodnja specijalnih vina Tehnologija proizvodnje likerskih, aromatiziranih i desertnih vina P Podjela i definicija prema zakonu o vinu, tipovi: marsala, sherry, porto, madeira,mistele
  8. Tehnologija proizvodnje likerskih, aromatiziranih i desertnih vina Senzorna svojstva specijalnih vina Priprema grožđa za predikatna vina P T Osnovno vino, kemijski sastav, priprema za dozrijevanje (uguščeni mošt, alkoholizirani mošt, vinski destilat, vinski alkohol), kategorije prema zakonu o vinu, dozrijevanje i starenje specifičnosti proizvodnje bermeta specifičnosti proizvodnje prošeka Postavljanje mreža u vinogardu
  9. Berba grožđa za pojedine kategorije predikata T Rad u vinogradu
  10. Berba grožđa za pojedine kategorije predikata T Rad u vinogradu
  11. Alkoholna fermentacija predikatnih vina T Praćenje razgradnje šećera
  12. Proizvodnja baznog vina za pjenušac T Rad u podrumu
  13. Proizvodnja pjenušaca, sekundarna fermentacija T Rad u podrumu
  14. Proizvodnja pjenušaca, degožiranje T Rad u podrumu
  15. Kolokvij 2

Obligatory literature

  1. Predavanja - PowerPoint prezentacije (Merlin sustav e-učenja)
  2. Preikatna, pjenušava i specijalna vina- interna skripta

Recommended literature

  1. Jackson, R. (2014): "Wine science, Principles and Applications", 4th edition, Academic Press.
  2. Ribereau-Gayon, P., D., Dubourdieu, B., Doneche, A., Lonvaud, A. (2006): "Handbook of Enology-The microbiology of Wine and Vinification, Volume 1", John Wiley & Sons, Ltd., England.
  3. Zoričić, M. (1996): "Podrumarstvo", drugo prošireno izdanje, Nakladni Zavod Globus, Zagreb.
  4. Jackson, R. (2011), editor: Advances in Food and Nutrition Research, Speciality wines, Vol. 63, Burlington: Academic Press

Please sign in to your account

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties. Cookie Policy.