Proizvodnja ovčjeg i kozjeg mlijeka (144512)
Course coordinator
Course description
U Hrvatskoj je proizvodnja i prerada ovčjeg i kozjeg mlijeka sve interesantnija. Stoga je važno studente diplomskog studija upoznati s gospodarskom važnošću ovaca i koza u proizvodnji mlijeka; s najučinkovitijim pasminama i genotipovima u proizvodnji mlijeka; s nasljeđivanjem pojedinih osobina mliječnosti i selekcijom za mlijeko; tipovima i oblicima ovčjeg i kozjeg vimena; sa sustavima proizvodnje ovčjeg i kozjeg mlijeka, osobito s intenzivnom proizvodnjom. Obrazložit će im se važnost uzgojno-tehnoloških postupaka s janjadi i jaradi od partusa do odbića i pripusta, te osobito važnost primjene ranog odvajanja i odbića janjadi i jaradi u proizvodnji mlijeka. Posebno će biti obrađena hranidba ovaca i koza za mlijeko po pojedinim fiziološkim fazama, te primjena ranog odbića i hranidba jaradi i janjadi mliječnom zamjenom. Analizirat će se utjecaj genotipa (pasmine) na mliječnost, hranidbe i pojedinih fizioloških čimbenika te važnost i uloga tehnologije (čovjeka) u proizvodnji mlijeka visoke kakvoće. Mliječne farme i oprema na njima, izmuzišta i mužnja ovaca i koza nastavna su jedinica koja će se odraditi na terenu. Stečenim spoznajama student će biti osposobljen za rad u savjetodavnim službama, za voditelja farme te za doktorski studij.
Type of course
- Diplomski studij / Proizvodnja i prerada mlijeka (Compulsory course, 2 semester, 1 year)
- Diplomski studij / Hranidba životinja i hrana (Elective course, 4 semester, 2 year)
ECTS: 6.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 60
Lectures: 40
Laboratory exercises: 10
Seminar: 6
Field exercises: 4
Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading
Sufficient (2): 60-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%
General competencies
Stjecanje saznanja o gospodarskoj važnosti ovaca i koza u proizvodnji mlijeka; s najučinkovitijim pasminama i genotipovima u proizvodnji mlijeka. Student je osposobljen za upravitelja i/ili tehnologa proizvodnje mlijeka, suradnika ili voditelja savjetodavne službe, za rad u srednjoškolskim i visokoškolskim ustanovama te za nastavak obrazovanja na doktorskom studiju.
Types of instruction
- Predavanja
- Laboratorijske vježbe
Laboratorijske vježbe izvode se u grupama do 10 studenata s ciljem stjecanja praktičnih znanja o proizvodnji ovčjeg i kozjeg mlijeka. - Terenske vježbe
U sklopu terenskih vježbi obradit će se nastavna jedinica koja obuhvaća objekte za držanje mliječnih ovaca i koza te opremu u njima, izmuzišta te mužnju. - Seminari
Tematika seminara je vezana za proizvodnju ovčjeg i kozjeg mlijeka. Studenti samostalno izrađuju seminarski rad te ga prezentiraju.
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
odabrati odgovarajuću pasminu (genotip) ovaca i koza za traženu proizvodnju | Sudjelovanje u raspravama, radni zadaci tijekom nastave – seminarski rad, pismeni (parcijalni) ispiti, usmeni ispit |
identificirati i argumentirati kritične faze u uzgojno - tehnološkom procesu proizvodnje ovčjeg i kozjeg mlijeka | Sudjelovanje u raspravama, radni zadaci tijekom nastave – seminarski rad, pismeni (parcijalni) ispiti, usmeni ispit |
izraditi plan hranidbe mliječnih ovaca i koza po pojedinim fiziološkim fazama,formulirati složene probleme optimiranja hranidbe, reprodukcije, selekcije i zdravlja mliječnih ovaca i koza te sugerirati društveno i etički odgovorna rješenja, | Sudjelovanje u raspravama, radni zadaci tijekom nastave – seminarski rad, pismeni (parcijalni) ispiti, usmeni ispit |
organizirati, planirati i voditi proizvodnju ovčjeg i kozjeg mlijeka na farmi, nadzirati sustav kontrole proizvodnje | Sudjelovanje u raspravama, radni zadaci tijekom nastave – seminarski rad, pismeni (parcijalni) ispiti, usmeni ispit |
prezentirati stručne sadržaje na radionicama, seminarima ili stručnim skupovima, | Seminar, sudjelovanje u raspravama tijekom nastave |
argumentirano i nedvosmisleno iznositi zaključke, činjenice i znanja iz područja proizvodnje ovčjeg i kozjeg mlijeka nužnih za cjeloživotno obrazovanje i/ili nastavak obrazovanja na trećoj razini. | Sudjelovanje u raspravama, radni zadaci tijekom nastave – seminarski rad, pismeni (parcijalni) ispiti, usmeni ispit |
Working methods
Teachers' obligations
Redovito održavanje planiranih predavanja i vježbi, laboratorijskih i terenskih. Diseminacija tema seminara, konzultacije i nadzor nad izlaganjem seminarskih radova. Pripremanje nastavnih materijala i ispitne literature, održavanje parcijalnih (pismenih) ispita i završnog (usmenog) ispita.
Students' obligations
Student je obavezan prisustvovati izvođenju vježbi i seminara, dok se prisustvovanje predavanjima preporučuje. Student je obvezan izraditi i prezentirati seminarski rad.
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Pismeni i usmeni ispit | 80% |
<60% 61-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
54 | 150 | 5 |
Izrada i izlaganje seminarskog rada | 20% |
<5 bodova 5 bodova 6-7 bodova 8-9 bodova 10 bodova |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
6 | 30 | 1 |
UKUPNO | 100% | 60 | 180 | 6 |
Weekly class schedule
- Gospodarska važnost proizvodnje ovčjeg i kozjeg mlijeka; P(4) – globalno stanje i trendovi u proizvodnji ovčjeg i kozjeg mlijeka, brojnost i zastupljenost ovaca i koza za proizvodnju mlijeka u svijetu, stanje u mliječnom ovčarstvu i kozarstvu u RH
- Anatomske i fiziološke osobitosti ovaca i koza važne za proizvodnju mlijeka; P(4) - osobitosti mliječne žlijezde ovaca i koza, građa vimena, morfologija i tipovi ovčjeg i kozjeg vimena, prikladnost vimena (strojnoj) mužnji; međupovezanost morfologije vimena, zdravlja vimena i proizvodnje mlijeka
- Anatomske i fiziološke osobitosti ovaca i koza važne za proizvodnju mlijeka; P(2), V(2) – procjena dobi ovaca i koza po zubima, procjena mliječnog/mesnog tipa ovaca i koza na temelju eksterijernih odlika, načini ocjenjivanja vimena ovaca i koza
- Nasljeđivanje i selekcija ovaca i koza za mlijeko; P(4)- osobine važne za proizvodnju mlijeka i njihovo nasljeđivanje, heritabilitet, korelacije između svojstava važnih u proizvodnji mlijeka
- Nasljeđivanje i selekcija ovaca i koza za mlijeko; P(2), V(2) – metode selekcije u mliječnom ovčarstvu i kozarstvu
- Upravljanje reprodukcijom ovaca i koza u proizvodnji mlijeka; P(4) - spolni ciklus i otkrivanje estrusa, organizacija i provedba pripusta u različitim sustavima proizvodnje mlijeka; sinkronizacija estrusa, pravovremeno utvrđivanje gravidnosti ovaca i koza
- Izračuni i planiranje proizvodnje na ovčarskoj/kozarskoj farmi; V(4) - izračuni proizvodnih i reprodukcijskih pokazatelja u stadu (indeks janjenja/jarenja, međujanjidbeni / međujaridbeni razmak, izračuni stope smrtnosti i stope remonta stada, planiranje zimskog i proljetnog janjenja/jarenja i početka laktacije; izračuni proizvodnje mlijeka i korisnih sastojaka mlijeka i dr.)
- Pismeni (parcijalni) ispit I; pojedinačno izlaganje seminarskih radova studenata - S(4).
- Uzgojno-tehnološki postupci s janjadi i jaradi u sustavima proizvodnje mlijeka/kombiniranim proizvodnim sustavima (mlijeko/meso) mlijeka; P(4) – organizacija janjenja/jarenja (zimsko/proljetno janjenje i jarenje), znakovi partusa, označivanje janjadi/jaradi, principi ranog odvajanja mladunčadi, primjena mliječne zamjene, odbiće, tehnologije uzgoja rasplodnog podmlatka
- Upravljanje hranidbom ovaca za mlijeko s obzirom na stupanj intenzivnosti proizvodnje (od ekstenzivnog do intenzivnog) i proizvodni cilj (mlijeko, mlijeko/meso) – P(4)
- Upravljanje hranidbom koza za mlijeko s obzirom na stupanj intenzivnosti proizvodnje i proizvodni cilj (mlijeko, mlijeko/meso) – P(4)
- Sustavi proizvodnje ovčjeg i kozjeg mlijeka u svijetu i u Hrvatskoj; odabir odgovarajuće pasmine (genotipa) ovaca i koza ovisno o proizvodnom sustavu i dominantnim okolišnim uvjetima uzgoja; genetski i okolišni čimbenici proizvodnje i kakvoće ovčjeg i kozjeg mlijeka - P(4)
- Pojedinačno izlaganje seminarskih radova - S(2); sporedni proizvodi i ostale koristi ovaca i koza u proizvodnji mlijeka – P(2)
- Objekti i oprema u uzgoju ovaca i koza za mlijeko – P (2); najčešće bolesti i zaštita zdravlja mliječnih ovaca i koza – P(2)
- Terenske vježbe; V(4) – obilazak mliječnih farmi ovaca i koza prilikom čega će studenti prisustvovati mužnji ovaca/koza, upoznavanje različitih vrsta izmuzišta i opreme na mliječnim farmama
Obligatory literature
- Mioč, B., Pavić, V., Sušić, V. (2007): Ovčarstvo. Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb.
- Mioč, B., Pavić, V. (2002): Kozarstvo. Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb.
Recommended literature
- Pulina, G. (2004): Dairy sheep nutrition. CABI Publishing, Oxfordshire, UK.
- Cannas, A., Pulina G. (2008): Dairy Goats Feeding and Nutrition. CAB International, Oxfordshire, UK.
- Gordon, I. (1997): Controlled reproduction in sheep and goat, CAB International.
- Jančić, S. (1969): Ovčarstvo Autorizirana skripta, Agronomski fakultet Zagreb.
- Fahmy, M. H. (1996): Prolific Sheep, CAB International.
- Mioč, B., Prpić, Z., Barać, Z., Vnučec, I. (2012): Istarska ovca – hrvatska izvorna pasmina. Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza, Zagreb