Proizvodnja i prerada jestivih i ljekovitih gljiva (169414)
Course coordinator
Course description
U svijetu je zbog sve veće potrošnje početkom XX stoljeća došlo do intenzivne proizvodnje tvz. industrijskih gljiva. Njihova namjena nije bila zamjeniti samonikle šumske gljive, već da budu dostupne što većemo broju potrošača. Da bi se udovoljilo sve većoj potošnji gljiva, danas gotovo svaka zemlja ima proizvodnju plemenite pečurke (Agaricus bisporus), bukovače (Pleurotus ostreatus) i neki drugih jestvih, ali i ljekovitih gljiva primjerice Ganoderma lucidum. U svijetu se danas proizvode milijarde tona različitih gljiva, koje se velikim dijelom prerađuju, konzerviraju ili koriste kao sastojak u industriji prerade mesa, sirarstvu i u proizvodnji raznih gotovih jela. Gljive su nezaobilazne i u farmaceutskoj industriji, jer od ukupno proizvedenih antibiotika, antivirusnih i antikancerogenih tvari, droga itd. na gljive otpada veliki postotak. Usprkos usvojenim tehnologijama u proizvodnji određenih vrsta gljiva, postoji stalna težnja mikrobiologa da paletu proizvodnje gljiva prošire i na najskupocjenije i najtraženije vrste kao što su tartufi, smrčci i vrganji. U tom smislu potrebno je upoznati studente sa tehnologijom proizvodnje i prerade brojnih vrsta gljiva za koji postoji izuzetno velika potrežnja na tržištu. Stoga za temeljito poznavanje proizvodnje i prerade jestivih i ljekovitih gljiva studenti moraju upoznati sa tehnologijom uzgoja i prerade jestivih i ljekovitih gljiva te kritički verednovati tehnološka rješenja u proizvodnji gljiva.
Type of course
- Diplomski studij / Ekološka poljoprivreda i agroturizam (Elective course, 3 semester, 2 year)
- Diplomski studij / Hortikultura / Povrćarstvo (Elective course, 3 semester, 2 year)
ECTS: 6.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 60
Lectures: 40
Laboratory exercises: 6
Seminar: 6
Field exercises: 8
Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading
Sufficient (2): 60-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%
General competencies
Predmet osposobljava za razumijevanje tehnoloških procesa u proizvodnji i preradi gljiva. Studenti dobivaju neophodna teorijska i praktična znanja te vještine za organizaciju, provedbu i nadzor procesa uzgoja ili prerade gljiva uz stjecanje temeljnih znanja za neograničeno istraživanje.
Types of instruction
- Predavanja
- Laboratorijske vježbe
Metodologija proizvodnje kultura i micelija te upoznavanje studenata sa procesom prerade gljiva - Terenske vježbe
Terenske vježbe izvode se u grupama u cilju stjecanja znanja iz proizvodnje gljiva - Seminari
Seminar vezan za proizvodnju i preradu gljiva. Skupine (2-3) studenta samostalno izrađuju i prezentiraju seminare
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Iskazati gospodarsku važnost proizvodnje gljiva u svijetu i Hrvatskoj | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja, usmeni ispit |
Analizirati prikladnost vrste gljive i tehnologije uzgoja s obzirom na čimbenike okoliša i zahtjeve tržišta | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja, usmeni ispit |
Preporučiti najučinkovitije suvremene tehnologije uzgoja gljiva uz odabir prikladne opreme i tehnike | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, terensko ispitivanje, usmeni ispit |
Kritički vrednovati tehnološka rješenja u proizvodnji gljiva | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja, usmeni ispit |
Valorizirati i organizirati proizvodnju komposta, micelija i gljiva | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, projektna ideja, usmeni ispit |
Prepoznati najvažnije štetočinje u uzgoju gljiva te preporučiti toksikološki, ekološki i ekonomski optimalan način suzbijanja | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja, usmeni ispit |
Utvrditi kakvoću, hranidbenu, funkcionalnu i ljekovitu vrijednost ubranih gljiva | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja, usmeni ispit |
Iskazati osnovne metode praćenja sljedivosti i kontrole kvalitete proizvoda | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja, usmeni ispit |
Prezentirati rezultate znanstveno-istraživačkog i stručnog rada iz područja gljivarstva | Seminarski rad |
Working methods
Teachers' obligations
Organizirati i provoditi predavanja, vježbe i seminare. Pripremiti literaturne izvore za učenje Organizirati i provoditi radne zadatke, pripremu i obranu seminarskih radova, testove znanja
Students' obligations
Redovito pohađanje predavanja i vježbi
Izvršavanje radnih zadataka
Izrada i obrana seminarskog rada
Polaganje testova znanja i usmenog ispita
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje nastave | 52 | 52 | 1,8 | |||
Seminarski rad | 20 |
0-60 61-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
6 | 36 | 1,2 |
Test znanja 1 | 40 |
0-60 61-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
1 | 46 | 1,5 |
Test znanja 2 | 40 |
0-60 61-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
1 | 46 | 1,5 |
Završni ispit | - | |||||
UKUPNO | 100% | [(Sx20)+(T1x40)+(T2x40)/100 | 60 | 180 | 6 |
Evaluation elements | Description | Deadline | Recoupment |
---|---|---|---|
Pohađanje nastave (predavanja i vježbe) | Evidencija nazočnosti studenata. Izostanci su dozvoljeni sukladno Pravilniku o studiranju Agronomskog fakulteta | ||
Seminarski rad - priprema prezentacije | Ocjenjuje se sadržaj rada, timski rad, analiza problema i zaključivanje te prezentacijske sposobnosti. Pisani dio rada 50%, izvedba prezentacije 50%. | 14. i 15. tjedan | |
Test znanja 1 | Obuhvaća prvi programski dio predmeta: Morfologije, fiziologije, metabolizma, gospodarske važnosti gljiva. | 7. tjedan | - |
Test znanja 1 | Obuhvaća drugi programski dio predmeta: tehnologija proizvodnje i prerade gljiva. | 15. tjedan | - |
Završni ispit* | Obuhvaća ispitne cjeline predmeta (test znanja 1 i test znanja 2) iz kojih student nema pozitivnu ocjenu. | Ispitni rokovi |
Weekly class schedule
- Gospodarska važnost proizvodnje i prerade gljiva
- Prikaz i opis gljiva pogodnih za proizvodnju
- Fiziologija i metabolizam gljiva obzirom na način ishrane
- Proizvodnja komposta kultura i micelija gljiva
- Tehnologija proizvodnje plemenite pečurke Agaricus bisporus i bukovače Pleurotus ostreatus
- Tehnološki postupci u proizvodnji gljiva shii-take i slamnatice
- Tehnologija proizvodnje baršunaste panjevčice, zečarke i jablanovače
- Tehnologija proizvodnje smrčka, hrastove sjajnice i resastog igličara
- Terenska nastava
- Uzgoj mikoriznih gljiva
- Minaralna svojstva jestivih i ljekovitih gljiva
- Prerada jestivih i ljekovitih gljiva
- Proizvodi od ljekovitih gljiva - kontrola kvalitete proizvoda
- Terenska nastava
- Seminarski radovi
Obligatory literature
- Predavanja i PowerPoint prezentacije (Merlin sustav e-učenje)
- Novak B. (1997): Uzgoj jestivih i ljekovitih gljiva. Hrvatsko agronomsko društvo, Zagreb
- Zjalić S., Reverberi M., Ricelli A., Fabbri A., Fanelli C. (2008). Medicinal Mushrooms. Science Publishers, Str. 299-339.
- Stamets P. (2000). Growing Gourmet and Medicinal Mushrooms. Third Edition. Crow Publishing Group, New York
Recommended literature
- Božac R. (2003): Gljive, morfologija, sistematika, toksikologija. Školska knjiga, Zagreb
- Kavanagh K. (2005). Fungy biology and applications. John Wiley & Sons Ltd., The Atrium, Southern Gate, Chichester
Similar course at related universities
- Gojenje gob, Biotehniška fakulteta v Ljubljani
- Biotehnologija višjih gliv, Biotehniška fakluteta v Ljubljani
- Gojenje gob, Agronomski fakulteti v Mariboru