Metode vrednovanja hrane za životinje (157136)
Course coordinator
Course description
Vrednovanje hrane za životinje procjenjuje količinsko iskorištenje hranjivih tvari od hrane preko probave do metabolizma i ugradnje u animalne proizvode. Nadalje, procjenjuje utjecaj iskorištenja hrane na ekspresiju gena, zdravlje životinja i ljudi te ekološki otisak. Vrednovanje hrane objedinjuje određene kvantitativne metode fizike, kemije, fiziologije probave i metabolizma koje bitno procjenjuju hranjivost hrane za monogastrične i poligastrične domaće životinje i kućne ljubimce.
Programski dijelovi predmeta obuhvaćaju opća svojstva metoda kao postupaka objektivnog spoznavanja vrijednosti hrane za životinje. Predmet obuhvaća fizikalno-kemijske metode, postupke određivanja probavljivosti, retencije i bilance hranjivih tvari te bioloških pokusa u procjeni energetske i proteinske vrijednosti hrane za monogastrične i poligastrične životinje. Nadalje, predmet obuhvaća određivanje i procjenu utjecaja nepoželjnih i štetnih tvari te poželjnih fitonutrijenata po proizvodnju i zdravlje životinja. Isto tako pruža vještine za pravilno korištenje hranidbenih informacijskih sustava tablica kemijskog sastava i hranjive vrijednosti hrane za životinje. Modeliranje u hranidbi obuhvatit će sustave i modele procjene kinetike probave i metabolizma hranjivi tvari za pojedine grupe životinja koje se koriste u EU i SAD, a na kraju će se studenti upoznati s modelima formulacije i optimiziranja obroka za perad, svinje, preživače, ribe, konje, pse i mačke. Kroz laboratorijske vježbe studenti će provoditi izabrane metode fizikalno-kemijskih analiza i određivanja probavljivosti hranjivih tvari.
Type of course
- Diplomski studij / Hranidba životinja i hrana (Compulsory course, 1 semester, 1 year)
ECTS: 6.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 60
Lectures: 30
Laboratory exercises: 28
Seminar: 2
Lecturer
Associate teacher for exercises
Grading
Sufficient (2): 60%
Good (3): 70%
Very good (4): 80%
Excellent (5): 90%
General competencies
Predmet osposobljava studente za razumijevanje čimbenika u procjeni hranidbene vrijednosti hrane za životinje, kvantificiranje sadržaja hranjivih i nepoželjnih tvari, te primjenu rezultata analiza i procjene probavljivosti pri sastavljanju obroka/smjesa ovisno o energetskim potrebama glavnih skupina domaćih životinja.
Types of instruction
- Predavanja
- Laboratorijske vježbe
fizikalno-kemijske analize hrane za životinje, određivanje probavljivosti u buragu i tankom crijevu (jedna skupina od maksimalno 10 studenata) - Seminari
kritička analiza znanstvenog rada, prezentacija i rasprava
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Procijeniti hranjivost krmiva/obroka | Kolokviji, Seminar, Usmeni |
Razlikovati fizikalne i kemijske analize primjenjive prilikom procjene hrane za životinje | Kolokviji, Usmeni |
Izabrati minimalan broj analiza za valjanju procjenu krmiva | Kolokviji, Usmeni |
Protumačiti rezultate analize hrane za životinje | Kolokviji, Usmeni |
Primijeniti rezultate analize pri sastavljanju obroka | Kolokviji, Usmeni |
Procijeniti opskrbljenost životinje hranjivim tvarima | Kolokviji, Usmeni |
Predvidjeti utjecaj razine proizvodnje životinje na hranidbenu vrijednost krmiva i obroka | Kolokviji, Usmeni |
Predvidjeti ekonomske i ekološke učinke procjene vrijednosti krmiva i obroka u hranidbi životinja | Kolokviji, Usmeni |
Working methods
Teachers' obligations
Redovito održavanje svih oblika nastave i prosljeđivanje svih obavijesti vezanih uz predmet. Dostava svih korištenih pisanih nastavnih materijala. Upute za korištenje nastavnih materijala i pripremu kod laboratorijskih vježbi. Održavanje kolokvija i ispita u propisanim terminima.
Students' obligations
Redovito pohađanje i aktivno sudjelovanje u nastavi i laboratorijskim vježbama. Priprema za laboratorijske vježbe. Izrada seminara i sudjelovanje i raspravi o prezentiranim znanstvenim radovima. Uvjeti za pristupanje ispitu su redovno pohađanje predavanja i vježbi, izrada seminara, te redovno rješavanje svih zadataka s predavanja i laboratorijskih vježbi.
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje nastave | 58 | 58 | 1 | |||
Praktični rad | 15 | 1 | ||||
I Kolokvij | 20% |
0-60 61-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
20 | 1 | |
II Kolokvij | 20% |
0-60 61-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
20 | 1 | |
Seminar | 10% | 2 | 12 | 1 | ||
Usmeni ispit | 50% |
0-60 61-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
25 | 1 | |
UKUPNO | 100% | 60 | 148 | 6 |
Evaluation elements | Description | Deadline | Recoupment |
---|---|---|---|
Pohađanje nastave | Na svakom predavanju studenti se potpisuju | Prije izlaska na usmeni ispit | Dodatni seminarski rad – tema is gradiva predavanja/vježbi dana izostanka |
Praktični rad | Pripremljenost za izvođenje vježbi, samostalni rad studenta; aktivno sudjelovanje u vježbama korigira ocjenu naviše | Prije izlaska na usmeni ispit | |
I Kolokvij | Obuhvaća prvi programski dio predmeta – Fizikalno-kemijske analize hrane za životinje | 7. ili 8. tjedan nastave | |
II Kolokvij | Obuhvaća drugi programski dio predmeta – Probavljivost hranjivih tvari i modeliranje u hranidbi | Zadnji tjedan nastave | |
Seminar | Prezentacija znanstvenog rada i sudjelovanje u raspravi prilikom prezentacije svih studenata | Zadnji tjedan nastave | |
Usmeni ispit | Usmeni ispit se sastoji od pet pitanja kojima se testira razumijevanje i primjena usvojenih teorija i činjenica | Redovni ispitni rok |
Weekly class schedule
- P – Uzorkovanje hrane za životinje za analizu. Fizikalna analiza hrane za životinje L – Priprema laboratorijskog uzorka, provođenje fizikalne analize hrane za životinje (određivanje hektolitarske mase i gustoće žitarica)
- P – Osnovna kemijska analiza. Uvod u instrumentalne analitičke metode L – Provođenje fizikalne analize hrane za životinje (određivanje tvrdoće i lomljivosti žitarica)
- P – Metode analize spojeva dušika i lipida (spojevi dušika – frakcije proteina, slobodne aminokiseline, aminokiselinski profil, NPN, vodotopivi protein, amonijak; masti – masnokiselinski profil, peroksidni, saponifikacijski i jodni broj) L – Provođenje fizikalne analize hrane za životinje (određivanje kapaciteta zadržavanja vode, pH i pufernog kapaciteta)
- P – Metode analize strukturnih i skladišnih ugljikohidrata (detergent vlakna, dijetetska vlakna, škrob i šećer, amiloza/amilopektin) L – Provođenje fizikalne analize hrane za životinje (organoleptička analiza i određivanja veličine čestica voluminoznih krmiva, određivanje boje hrane za životinje)
- P – Metode analize vitamina, antioksidansa i minerala L – Provođenje osnovne kemijske analize hrane za životinje (vlaga, sirovi pepeo, sirovi protein)
- P – Metode analize nepoželjnih tvari (antinutritivne tvari, toksini i sekundarnih metabolita biljaka i mikroorganizama) L – Određivanja kalcija i fosfora u hrani za životinje
- P – Metode određivanja probavljivosti i retencije energije L – Određivanje natrija i kalija u hrani za životinje / kolokvij I
- P – Metode određivanja probavljivosti u dijelovima probavnog trakta. Uzorkovanje krvi i tehnike kanuliranja) L – Provođenje osnovne kemijske analize hrane za životinje (sirove masti i sirova vlakna)
- P – Kinetika razgradnje hranjivih tvari L – Određivanje detergent vlakna u hrani za životinje
- P – Kinetika pasaže L – Određivanje šećera u hrani za životinje
- P – Biološki pokusi [pokusi iskorištenja hranjivih tvari (rast/proizvodnja, konzumacija, konverzija) i odgovora životinje] L – Određivanje škroba u hrani za životinje
- P – Evaluacija hranidbenog statusa životinja. Metode određivanja preferabilnosti L – Određivanje amonijaka u voluminoznim krmivima
- P – Metode procjene energetske vrijednosti hrane za glavne vrste domaćih životinje L – In vitro određivanje ilealne probavljivosti škroba
- P – Sustavi i modeli procjene hranjivosti hrane za glavne vrste domaćih životinja (empirijski, dinamički i mehanistički modeli) L – In vitro određivanje buražne razgradljivosti suhe tvari
- P – Formulacije i optimiziranje obroka pomoću dostupnog računalnog programa S – Kritička analiza znanstvenog rada / kolokvij I / Ispitni rok / Završni ispit (usmeni)
Obligatory literature
- Kljak, K., Duvnjak, M. Fizikalno-kemijske analize hrane za životinje. Zagreb: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
- Serna-Saldivar, S.O.(2012). Cereal grains. Laboratory reference and procedures manual. Boca Raton: CRC press.
- Givens, D.I., Owen, E., Axford, R.F.E., Omed H.M. (2000). Forage evaluation in ruminant nutrition. Wallingford: CABI Publishing
- Moughan, P.J., Hendriks, W.H. (2018). Feed evaluation science. Wageningen: Wageningen Academic Publishers.
- Wiseman, J., Cole, D.J.A. (1990). Feedstuff evaluation. Cambridge: Butterworths.
Recommended literature
- Pond, W. G., Church, D. C., Pond, K. R., Schoknecht, P. A. (2004). Basic Animal Nutrition and Feeding, 5.izdanje, Wiley
- France, J., Kebreab, E. (2008). Mathematical modelling in animal nutrition. Wallingford:CABI Publishing
- AOAC (1990). Official methods of analysis, 15. izdanje, Arlington: AOAC
- McDonald, P., Edwards, R.A., Greenhalgh, J.F.D., Morgan, C.A. (2010). Animal Nutrition, 7. izdanje, Edinburg: Pearson Education Limited
Similar course at related universities
- Advances in Feed Evaluation Science, Wageningen University