Print

Tehnologija obrade organskog ostatka od voća i povrća (197996)

Course coordinator

Course description

Navedenim modulom definira se pojam organskog ostatka od voća i povrća te mogućnosti primjene istog, kao njegova potencijalna nutritivna vrijednost. Također, pruža se pregled temeljnih zakonitosti i pojmova tehnologijskih procesa kao i mogućnosti primjene suvremenih procesa prilikom dorade organskog ostatka. Definirat će se, opisati i klasificirati osnovni principi kemijskih metoda izolacije pojedinih kemijskih spojeva značajne nutritivne važnosti.

Type of course

ECTS: 5.00

Lecturer
Grading

Sufficient (2): 60-70 %
Good (3): 71-80 %
Very good (4): 81-90 %
Excellent (5): 91-100 %

Types of instruction

  • Predavanja
  • Laboratorijske vježbe
  • Seminari

Learning outcomes

Learning outcome Evaluation methods
Definirati i identificirati pojam organskog ostatka od voća i povrća Kolokvij I.
Prepoznati i klasificirati procese dorade organskog ostatka od voća i povrća Problemski zadatak, Kolokvij I.
Nabrojiti, opisati i klasificirati suvremene tehnike dorade organskog ostatka od voća i povrća Problemski zadatak, Kolokvij I.
Prepoznati, razlikovati i grupirati kemijske spojeve različitih organskih ostataka od voća i povrća Problemski zadatak, Kolokvij II.
Definirati i usporediti tehnike ekstrakcije kemijskih spojeva iz organskog ostatka Kolokvij II.
Planirati i prezentirati tijek proizvodnog procesa organskog ostatka od voća i povrća Problemski zadatak, Kolokvij III.
Utvrditi i argumentirati mogućnosti daljnje primjene izdvojenih kemijskih sastojaka iz organskog ostatka Priprema i prezentacija u trajanju od 15 min, Kolokvij III.

Weekly class schedule

  1. Mogućnosti korištenja organskog ostatka od voća i povrća
  2. Postupci dorade organskog ostatka od voća i povrća
  3. Suvremene tehnike dorade organskog ostatka od voća i povrća
  4. Suvremene tehnike dorade organskog ostatka od voća i povrća
  5. Nutritivni sastav organskog ostatka od voća i povrća
  6. Nutritivni sastav organskog ostatka od voća i povrća
  7. Nutritivni sastav organskog ostatka od voća i povrća
  8. Ekstrakcija kemijskih spojeva iz organskog ostatka
  9. Ekstrakcija kemijskih spojeva iz organskog ostatka
  10. Proizvodni proces
  11. Proizvodni proces
  12. Primjeri dobre prakse
  13. Primjeri dobre prakse
  14. Prezentacija seminara
  15. Prezentacija seminara

Obligatory literature

  1. Kosseva, M.R., Webb, C. (2013). Food Industry Wastes: Assessment and Recuperation of Commodities. Elsevier, UK.
  2. Hui, Y.H., Barta, J., Pilar Cano, M., Gusek, T., Sidhu, S.T., Sinha, N. (2006): Handbook of fruits and fruit products. Blackwell Publishing, Iowa, USA.
  3. Ohlsson, T., Bengtsson, N. (2002): Minimal Processing Technologies in the Food Industry. Woodhead Published Limited, CRC Press, UK.
  4. Lovrić, T. (2003). Procesi u prehrambenoj industriji s osnovama prehrambenog inžinjerstva. HINUS, Zagreb
  5. Šic Žlabur, J., Voća, S., Dobričević, N. (2016). Kvaliteta voća, povrća i prerađevina -priručnik. Agronomski fakultet Sveučilište u Zagrebu

Please sign in to your account

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties. Cookie Policy.