Tehnologija obrade organskog ostatka od voća i povrća (269565)
Course coordinator
Course description
Navedenim modulom definira se pojam organskog ostatka od voća i povrća te mogućnosti primjene istog, kao njegova potencijalna nutritivna vrijednost. Također, pruža se pregled temeljnih zakonitosti i pojmova tehnologijskih procesa kao i mogućnosti primjene suvremenih procesa prilikom dorade organskog ostatka. Definirat će se, opisati i klasificirati osnovni principi kemijskih metoda izolacije pojedinih kemijskih spojeva značajne nutritivne važnosti.
Type of course
- Diplomski studij / Obnovljivi izvori energije u poljoprivredi (Compulsory course, 3 semester, 2 year)
ECTS: 4.00
Teaching hours: 60
Lectures: 38
Laboratory exercises: 18
Seminar: 4
Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading
Sufficient (2): 60-70 %
Good (3): 71-80 %
Very good (4): 81-90 %
Excellent (5): 91-100 %
Types of instruction
- Predavanja
- Laboratorijske vježbe
- Seminari
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Definirati i identificirati pojam organskog ostatka od voća i povrća | Kolokvij I. |
Prepoznati i klasificirati procese dorade organskog ostatka od voća i povrća | Problemski zadatak, Kolokvij I. |
Nabrojiti, opisati i klasificirati suvremene tehnike dorade organskog ostatka od voća i povrća | Problemski zadatak, Kolokvij I. |
Prepoznati, razlikovati i grupirati kemijske spojeve različitih organskih ostataka od voća i povrća | Problemski zadatak, Kolokvij II. |
Definirati i usporediti tehnike ekstrakcije kemijskih spojeva iz organskog ostatka | Kolokvij II. |
Planirati i prezentirati tijek proizvodnog procesa organskog ostatka od voća i povrća | Problemski zadatak, Kolokvij III. |
Utvrditi i argumentirati mogućnosti daljnje primjene izdvojenih kemijskih sastojaka iz organskog ostatka | Priprema i prezentacija u trajanju od 15 min, Kolokvij III. |
Weekly class schedule
- Mogućnosti korištenja organskog ostatka od voća i povrća
- Postupci dorade organskog ostatka od voća i povrća
- Suvremene tehnike dorade organskog ostatka od voća i povrća
- Suvremene tehnike dorade organskog ostatka od voća i povrća
- Nutritivni sastav organskog ostatka od voća i povrća
- Nutritivni sastav organskog ostatka od voća i povrća
- Nutritivni sastav organskog ostatka od voća i povrća
- Ekstrakcija kemijskih spojeva iz organskog ostatka
- Ekstrakcija kemijskih spojeva iz organskog ostatka
- Proizvodni proces
- Proizvodni proces
- Primjeri dobre prakse
- Primjeri dobre prakse
- Prezentacija seminara
- Prezentacija seminara
Obligatory literature
- Kosseva, M.R., Webb, C. (2013). Food Industry Wastes: Assessment and Recuperation of Commodities. Elsevier, UK.
- Hui, Y.H., Barta, J., Pilar Cano, M., Gusek, T., Sidhu, S.T., Sinha, N. (2006): Handbook of fruits and fruit products. Blackwell Publishing, Iowa, USA.
- Ohlsson, T., Bengtsson, N. (2002): Minimal Processing Technologies in the Food Industry. Woodhead Published Limited, CRC Press, UK.
- Lovrić, T. (2003). Procesi u prehrambenoj industriji s osnovama prehrambenog inžinjerstva. HINUS, Zagreb
- Šic Žlabur, J., Voća, S., Dobričević, N. (2016). Kvaliteta voća, povrća i prerađevina -priručnik. Agronomski fakultet Sveučilište u Zagrebu