Hibridno sušenje i valorizacija biljnog prehrambenog otpada i nusproizvoda
Acronym: HYDRYBY
Competition title: Istraživački projekti
Funding: Croatian science foundation
AFZ role: partner
Total value: HRK 965,000.00
Funded amount: HRK 965,000.00
Contract No: IP-2019-04-9750
Start date: 2020/01/01
End date: 2023/12/31
Abstract
Sušenje je jedan od najstarijih procesa konzerviranja hrane. Dostupne su brojne tehnike sušenja različitih sirovina kako bi se dobili proizvodi visoke kvalitete i produljenog roka trajanja. U prehrambenoj industriji, konvekcijsko sušenje u struji vrućeg zraka i dalje je jedna je od najčešćih tehnoloških operacija za dobivanje suhog proizvoda. Međutim, konvekcijsko sušenje ima određene nedostatke i ograničenja u pogledu kvalitete proizvoda i energetske učinkovitosti. U novije vrijeme, navedena ograničenja mogu se svesti na najmanju moguću mjeru uvođenjem kombinacije inovativnih netoplinskih tehnologija i hibridnog sušenja. Ultrazvučna predobrada i predobrada visokim tlakovima mogu dovesti do pozitivnih fizikalno-kemijskih promjena, kao i poboljšati prijenos mase. Hibridno sušenje predstavlja kombinirani postupak sušenja koji koristi više tehnika sušenja, a može djelovati sinergijski te rezultirati kraćim vremenom sušenja i manjom potrošnjom energije uz zadržavanje kvalitativnih svojstava sušenog materijala. Cilj ovog projekta je istražiti utjecaj inovativnih tehnologija predobrade (ultrazvuk, visoki tlakovi) na učinkovitost sušenja, fizikalno-kemijska i nutritivna svojstva nedovoljno iskorištenog otpada avokada i nusproizvoda bundeve u definiranim uvjetima sušenja u hibridnoj kondukcijsko-vakuumskoj sušari i hibridnoj mikrovalno-konvekcijskoj sušari. Tijekom proizvodnje i skladištenja posebno su važna sorpcijska svojstva osušenog materijala te će stoga biti razvijeni različiti kinetički modeli koji će se koristiti za odabir odgovarajućih uvjeta skladištenja i pakiranja i na taj način optimirati zadržavanje poželjnih svojstava boje, teksture, hranjivih tvari i bioloških aktivnih spojeva, kao i uvjete sušenja i rehidratacije osušenog materijala.
Associates
Prof. Sandra Voća, PhD
University of Zagreb Faculty of Agriculture
Assoc. Prof. Kristina Kljak, PhD
University of Zagreb Faculty of Agriculture
Assoc. Prof. Jana Šic Žlabur, PhD
University of Zagreb Faculty of Agriculture