Proizvodnja stolnog grožđa (169440)
Course coordinator
Course description
Modul daje temeljna znanja o stanju i perspektivi proizvodnje stolnog grožđa u svijetu i Hrvatskoj, s osnovnim gospodarskim značajkama i ekološkim uvjetima proizvodnje. Uči studente o temeljnim principima projektiranja i podizanja vinograda stolnog grožđa, s izborom odgovarajućih kultivara, podloga i sustava uzgoja. U dijelu modula koji obrađuje specifičnosti agrotehnike i ampelotehnike u proizvodnji stolnoga grožđa, posebice se objašnjava značaj navodnjavanja vinograda. Opisuju se biološke i tehnološke karakteristike različitih stolnih kultivara i kriteriji izbora za proizvodnju.Tumači se selekcija i stvaranje novih kultivara stolnog grožđa. U sadržaju modula obrađuje se tema utvrđivanja opimalnog roka berbe, branje i sortiranje grožđa, ambalaža, način pakiranja te privremeno i dugoročno čuvanje i skladištenje stolnog grožđa.
Type of course
- Diplomski studij / Hortikultura / Vinogradarstvo i vinarstvo (Elective course, 2 semester, 1 year)
ECTS: 3.00
English language: L2
E-learning: L1
Teaching hours: 30
Lectures: 15
Seminar: 1
Field exercises: 14
Lecturer
Associate teacher for exercises
Grading
Sufficient (2): 61-70
Good (3): 71-80
Very good (4): 81-90
Excellent (5): 91-100
Conditions for obtaining signature
Redovito pohađanje nastave, seminarski rad
General competencies
Modul daje stručno znanje i djelovanje u proizvodnji stolnog grožđa
Types of instruction
- Predavanja
- Terenske vježbe
Praktične vježbe u vinogradu na pokušalištu Jazbina vezane za različite ampelotehničke zahvate i projektiranje vinograda - Seminari
Grupa studenata samostalno izrađuje i prezentira rad iz različitih tema vezanim za proizvodnju stolnog grožđa, a služi kao nadopuna znanju sa predavanja.
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Iskazati temeljno znanje o značajkama proizvodnje stolnog grožđa te stanju i perspektivi proizvodnje u svijetu i Hrvatskoj. | Završni ispit |
Isplanirati postupak projektiranja i podizanja vinograda stolnog grožđa te sadnje i njege mladog vinograda. | Završni ispit, praktične vježbe, sudjelovanje u raspravama tijekom terenske nastave |
Objasniti osnovu odabira različitih sustava uzgoja i navesti karakteristike pojedinog ampelotehničkog zahvata u rodnom vinogradu | Završni ispit, sudjelovanje u raspravama tijekom terenske nastave |
Definirati osnovne značajke različitih sustava uzdržavanja tla u vinogradu te navesti sustave i učinke navodnjavanje vinograda stolnog grožđa | Završni ispit, sudjelovanje u raspravama tijekom terenske nastave |
Opisati karakteriste pojedinih stolnih kultivara, navesti područja uzgoja i značaj pojedinih kultivara u svijetu. | Završni ispit, aktivno sudjelovanje u vježbama u praktikumu |
Utvrditi optimalni rok berbe te objasniti tehnologiju branja, pakiranja i čuvanja stolnog grožđa | Završni ispit, sudjelovanje u raspravama tijekom terenske nastave |
Pripremiti i prezentirati seminarski rad na određenu temu u suradnji sa ostalim studentima | Seminarski rad |
Working methods
Teachers' obligations
Održavanje predavanja, vježbi u praktikumu i terenskih vježbi. Izrada nastavnih materijala. Osmišljavanje tema za seminarske radove. Održavanje konzultacija i usmenih ispita.
Students' obligations
Redovito pohađanje i aktivno sudjelovanje na predavanjima, terenskim vježbama i vježbama u praktikumu.
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Seminarski rad | 1 | 16 | 0,5 | |||
Usmeni ispit | 100% |
0-60 61-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
0 | 45 | 1,5 |
Predavanja+vježbe | 29 | 29 | 1 | |||
Ukupno | 100 | 30 | 90 | 3 |
Evaluation elements | Description | Deadline | Recoupment |
---|---|---|---|
Seminarski rad | Grupe studenata u prvim tjednima nastave dobivaju teme seminarskog rada koje moraju izraditi i prezentirati u dogovorenom terminu. U istom terminu dužni su predati pisani rad. | 8. tjedan nastave | Iznimno, u slučaju opravdanog razloga student izrađuje samostalno seminarski rad |
Usmeni ispit | Na ispitu se studentima postavlja određen broj pitanja iz različitih dijelova programskog sadržaja. | ispitni rokovi |
Weekly class schedule
- Značajke proizvodnje stolnog grožđa, stanje i perspektiva u svijetu i Hrvatskoj, P
- Projektiranje i podizanje vinograda stolnog grožđa, P
- Sustavi uzgoja stolnog grožđa, P
- Rezidba vinograda u zrelo, T
- Sustavi uzdržavanja tla i navodnjavanje vinograda, P
- Kultivari stolnog grožđa, P
- Projektiranje vinograda stolnog grožđa, T
- Projektiranje i podizanje vinograda stolnog grožđa, P; Seminarski radovi, S
- Sustavi uzgoja i ampelotehnika, P
- Ampelotehnika- zeleni rez, T
- Kultivari stolnog grožđa, T
- Ampelotehnika- zeleni rez, T
- Kultivari stolnog grožđa, T
- Kultivari stolnog grožđa, berba, pakiranje i čuvanje, P
- Berba, pakiranje i čuvanje stolnog grožđa, T
Obligatory literature
- Karoglan, M., Osrečak, M., Andabaka, Ž., Brodski, A. (2017). Proizvodnja stolnog grožđa- skripta, Agronomski fakultet u Zagrebu
- Fazinić N., Fazinić M., (1990): Stolno grožđe, Poljoprivredni kombinat-Zadar, Zadar
- Mirošević, N., (1996): Vinogradarstvo, Nakladni zavod Globus, Zagreb
- Fazinić N., (1971): Suvremeno vinogradarstvo, Institut za HZZV