Stručna praksa - Hortikultura (250978)
Course coordinator
Course description
Stručna praksa je obvezni predmet na prijediplomskom studiju i podrazumijeva angažiranost studenata koja je ekvivalentna 4 ECTS boda odnosno 120 radnih sati. U pravilu se provodi tijekom 3 i 4 semestra studija.
Cilj stručne prakse je kroz praktični rad upotpuniti teoretska znanja. Stručna praksa obavlja se na pokušalištima Agronomskog fakulteta Jazbina, Maksimir, Šašinovec i Vodnjan. Praktična rad studenta na pokušalištima obuhvaća sve struke unutar hortikulture u slijedećim udjelima: 24 sata povrćarstvo i aromatično i ljekovito bilje, 24 sata ukrasno bilje, 42 sata vinogradarstvo i vinarstvo i 30 sati voćarstvo.
Type of course
- Prijediplomski studij / Hortikultura (Compulsory course, 6 semester, 3 year)
ECTS: 4.00
Teaching hours: 120
Laboratory exercises: 120
Associate teacher for exercises
- Assoc. Prof. Željko Andabaka, PhD
- Assoc. Prof. Zvjezdana Marković, PhD
- Prof. Marko Karoglan, PhD
- Assoc. Prof. Marin Mihaljević Žulj, PhD
- Assoc. Prof. Darko Preiner, PhD
- Assoc. Prof. Goran Fruk, PhD
- Prof. Martina Skendrović Babojelić, PhD
- Prof. Boris Duralija, PhD
- Assoc. Prof. Sanja Radman, PhD
- Prof. Božidar Benko, PhD
- Assoc. Prof. Vesna Židovec, PhD
Grading
Sufficient (2):
Good (3):
Very good (4):
Excellent (5):
General competencies
Mogućnost primjene znanja u praksi
Prilagodljivost na nove situacije
Sklonost timskom radu
Types of instruction
- Vježbe
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Argumentirati prikladnost i primijeniti tehnike razmnožavanja u hortikulturnoj proizvodnji. | Dnevnik rada studenta na stručnoj praksi. Vrednovanje rada studenta od strane mentora stručne prakse. |
Primijeniti tehnološke zahvate u uzgoju hortikulturnog bilja. | Dnevnik rada studenta na stručnoj praksi. Vrednovanje rada studenta od strane mentora stručne prakse. |
Definirati tehnološku zrelost hortikulturnih vrsta i provesti berbu. | Dnevnik rada studenta na stručnoj praksi. Vrednovanje rada studenta od strane mentora stručne prakse. |
Provesti doradu i/ili preradu različitih hortikulturnih vrsta | Dnevnik rada studenta na stručnoj praksi. Vrednovanje rada studenta od strane mentora stručne prakse. |
Navesti osnovne pokazatelje kakvoće hortikulturnih vrsta i provesti osnovnu analizu sirovine i proizvoda. | Dnevnik rada studenta na stručnoj praksi. Vrednovanje rada studenta od strane mentora stručne prakse. |
Razviti sposobnost komunikacije i suradnje u timskom radu. | Vrednovanje rada studenta od strane mentora stručne prakse. |
Razviti odgovornost prema povjerenom poslu i suradnicima. | Vrednovanje rada studenta od strane mentora stručne prakse. |
Working methods
Teachers' obligations
Nositelj predmeta – voditelj stručne prakse upoznaje studenta sa ciljevima i procedurom prakse te im dodjeljuje mentore na pokušalištima. Po obavljenoj stručnoj praksi na temelju vrednovanja rada studenta od strane mentora donosi završnu ocjenu stručne prakse.
Suradnici na predmeti – mentori stručne prakse – zadaju zadatke i neposredno vode grupu studenata pri provođenju tehnoloških zahvata na pokušalištima. Prihvaćaju dnevnik studenta i ispunjavaju obrazac vrednovanja studenta na stručnoj praksi.
Students' obligations
Student obavlja stručnu praksu u dogovoru s voditeljem i pod neposrednim vodstvom mentora stručne prakse na pokušalištima Agronomskog fakulteta. Obavezan je odraditi praksu iz svih struka hortikulture u definiranim omjerima. Za vrijeme stručne prakse redovito vodi dnevnik u aplikaciji "Burza stručne prakse" koji mora biti prihvaćen i pozitivno ocjenjen od strane mentora na pokušalištima.
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Ukupno | 120 | 3 |
Na temelju dnevnika stručne prakse i vrednovanja studenta od strane mentora stručne prakse na pokušalištima, voditelj stručne prakse donosi završnu ocjenu stručne prakse.
Evaluation elements | Description | Deadline | Recoupment |
---|---|---|---|
Radni učinak studenta za vrijeme stručne prakse | a) Visok radni učinak b) Zadovoljavajući radni učinak c) Slabiji učinak od očekivanja bez opravdanih razloga | ||
Primjena teorije u praktičnom radu za vrijeme stručne prakse | a) Pokazuje izuzetnu vještinu primjene teorije u praktičnom radu b) Prepoznaje teorijski okvir u praktičnom radu c) Ne povezuje teorijski okvir s praktičnim rado | ||
Vještina rješavanja problema studenta za vrijeme stručne prakse | a) Vrlo vješt u rješavanju problema, inovativan i kreativan b) Sposoban je riješiti zadani problem na poznati način c) Ne pokazuje zadovoljavajuće sposobnosti rješavanja problema | ||
Sposobnost donošenje odluka studenta za vrijeme stručne prakse | a) Odluke donosi samostalno, na osnovi temeljite analize (promjenjivih) okolnosti b) Odluke su zadovoljavajuće u poznatim situacijama c) Često donosi pogrešne odluke bez analize situacije | ||
Sposobnost suradnje u timu za vrijeme stručne prakse | a) Radi u skladu s ostalima, pridonosi grupnim odnosima i učinkovitosti b) Odnosi s drugima su skladni u normalnim okolnostima, ali se ne ističe c) Nekomunikativan i povučen do mjere da negativno djeluje na grupu | ||
Komunikacijske vještine studenta za vrijeme stručne prakse | a) Izuzetno jasna, dobro organizirana i uvjerljiva komunikacija, pisana i govorna b) Zadovoljavajuće vještine pisane i govorne komunikacije c) Slabe vještine pisanja i govorne komunikacije | ||
Motiviranost i odgovornost studenta za vrijeme stručne prakse | a) Visok stupanj motiviranosti u radu te kolektivne i društvene odgovornosti b) Zadovoljavajuća motiviranost za rad i odgovornosti prema poslu c) Slabo motiviran, nezainteresiran i bez osjećaja odgovornosti prema poslu |
Weekly class schedule
- Primjena različitih tehnika vegetativnog i generativnog razmnožavanja prikladne u proizvodnji povrća, voća, vinove loze i ukrasnog bilja na pokušalištima Jazbina i Maksimir, 18 sati
- Sudjelovanje u provođenju ključnih tehnoloških zahvata i mjera njege u proizvodnji povrća, voća, grožđa i ukrasnog bilja na pokušalištima Jazbina, Maksimir, Šašinovec i Vodnjan, 63 sata
- Sudjelovanje u praćenju dozrijevanja i berbi hortikulturnih vrsta na pokušalištima Jazbina, Maksimir, Šašinovec i Vodnjan, 17 sati
- Sudjelovanje u procesu primarne prerade grožđa te doradi i klasiranju voća i povrća na pokušalištima Jazbina, Maksimir, Šašinovec i Vodnjan, 12 sati
- Provedba osnovne analize povrća, voća, grožđa, vina i prerađevina od voća i povrća u praktikumima i laboratorijima Odsjeka za hortikulturu, 10 sati