Print

Stručna praksa - Hortikultura (250978)

Course coordinator

Course description

Stručna praksa je obvezni predmet na prijediplomskom studiju i podrazumijeva angažiranost studenata koja je ekvivalentna 4 ECTS boda odnosno 120 radnih sati. U pravilu se provodi tijekom 3 i 4 semestra studija.
Cilj stručne prakse je kroz praktični rad upotpuniti teoretska znanja. Stručna praksa obavlja se na pokušalištima Agronomskog fakulteta Jazbina, Maksimir, Šašinovec i Vodnjan. Praktična rad studenta na pokušalištima obuhvaća sve struke unutar hortikulture u slijedećim udjelima: 24 sata povrćarstvo i aromatično i ljekovito bilje, 24 sata ukrasno bilje, 42 sata vinogradarstvo i vinarstvo i 30 sati voćarstvo.

Type of course

  • Prijediplomski studij / Hortikultura (Compulsory course, 6 semester, 3 year)

General competencies

Mogućnost primjene znanja u praksi
Prilagodljivost na nove situacije
Sklonost timskom radu

Types of instruction

  • Vježbe

Learning outcomes

Learning outcome Evaluation methods
Argumentirati prikladnost i primijeniti tehnike razmnožavanja u hortikulturnoj proizvodnji. Dnevnik rada studenta na stručnoj praksi. Vrednovanje rada studenta od strane mentora stručne prakse.
Primijeniti tehnološke zahvate u uzgoju hortikulturnog bilja. Dnevnik rada studenta na stručnoj praksi. Vrednovanje rada studenta od strane mentora stručne prakse.
Definirati tehnološku zrelost hortikulturnih vrsta i provesti berbu. Dnevnik rada studenta na stručnoj praksi. Vrednovanje rada studenta od strane mentora stručne prakse.
Provesti doradu i/ili preradu različitih hortikulturnih vrsta Dnevnik rada studenta na stručnoj praksi. Vrednovanje rada studenta od strane mentora stručne prakse.
Navesti osnovne pokazatelje kakvoće hortikulturnih vrsta i provesti osnovnu analizu sirovine i proizvoda. Dnevnik rada studenta na stručnoj praksi. Vrednovanje rada studenta od strane mentora stručne prakse.
Razviti sposobnost komunikacije i suradnje u timskom radu. Vrednovanje rada studenta od strane mentora stručne prakse.
Razviti odgovornost prema povjerenom poslu i suradnicima. Vrednovanje rada studenta od strane mentora stručne prakse.

Working methods

Teachers' obligations

Nositelj predmeta – voditelj stručne prakse upoznaje studenta sa ciljevima i procedurom prakse te im dodjeljuje mentore na pokušalištima. Po obavljenoj stručnoj praksi na temelju vrednovanja rada studenta od strane mentora donosi završnu ocjenu stručne prakse.
Suradnici na predmeti – mentori stručne prakse – zadaju zadatke i neposredno vode grupu studenata pri provođenju tehnoloških zahvata na pokušalištima. Prihvaćaju dnevnik studenta i ispunjavaju obrazac vrednovanja studenta na stručnoj praksi.

Students' obligations

Student obavlja stručnu praksu u dogovoru s voditeljem i pod neposrednim vodstvom mentora stručne prakse na pokušalištima Agronomskog fakulteta. Obavezan je odraditi praksu iz svih struka hortikulture u definiranim omjerima. Za vrijeme stručne prakse redovito vodi dnevnik u aplikaciji "Burza stručne prakse" koji mora biti prihvaćen i pozitivno ocjenjen od strane mentora na pokušalištima.

Methods of grading

Evaluation elements Maximum points or Share in evaluation Grade rating scale Grade Direct teaching hours Total number of average student workload ECTS
Ukupno 120 3

Na temelju dnevnika stručne prakse i vrednovanja studenta od strane mentora stručne prakse na pokušalištima, voditelj stručne prakse donosi završnu ocjenu stručne prakse.

Evaluation elements Description Deadline Recoupment
Radni učinak studenta za vrijeme stručne prakse a) Visok radni učinak b) Zadovoljavajući radni učinak c) Slabiji učinak od očekivanja bez opravdanih razloga
Primjena teorije u praktičnom radu za vrijeme stručne prakse a) Pokazuje izuzetnu vještinu primjene teorije u praktičnom radu b) Prepoznaje teorijski okvir u praktičnom radu c) Ne povezuje teorijski okvir s praktičnim rado
Vještina rješavanja problema studenta za vrijeme stručne prakse a) Vrlo vješt u rješavanju problema, inovativan i kreativan b) Sposoban je riješiti zadani problem na poznati način c) Ne pokazuje zadovoljavajuće sposobnosti rješavanja problema
Sposobnost donošenje odluka studenta za vrijeme stručne prakse a) Odluke donosi samostalno, na osnovi temeljite analize (promjenjivih) okolnosti b) Odluke su zadovoljavajuće u poznatim situacijama c) Često donosi pogrešne odluke bez analize situacije
Sposobnost suradnje u timu za vrijeme stručne prakse a) Radi u skladu s ostalima, pridonosi grupnim odnosima i učinkovitosti b) Odnosi s drugima su skladni u normalnim okolnostima, ali se ne ističe c) Nekomunikativan i povučen do mjere da negativno djeluje na grupu
Komunikacijske vještine studenta za vrijeme stručne prakse a) Izuzetno jasna, dobro organizirana i uvjerljiva komunikacija, pisana i govorna b) Zadovoljavajuće vještine pisane i govorne komunikacije c) Slabe vještine pisanja i govorne komunikacije
Motiviranost i odgovornost studenta za vrijeme stručne prakse a) Visok stupanj motiviranosti u radu te kolektivne i društvene odgovornosti b) Zadovoljavajuća motiviranost za rad i odgovornosti prema poslu c) Slabo motiviran, nezainteresiran i bez osjećaja odgovornosti prema poslu

Weekly class schedule

  1. Primjena različitih tehnika vegetativnog i generativnog razmnožavanja prikladne u proizvodnji povrća, voća, vinove loze i ukrasnog bilja na pokušalištima Jazbina i Maksimir, 18 sati
  2. Sudjelovanje u provođenju ključnih tehnoloških zahvata i mjera njege u proizvodnji povrća, voća, grožđa i ukrasnog bilja na pokušalištima Jazbina, Maksimir, Šašinovec i Vodnjan, 63 sata
  3. Sudjelovanje u praćenju dozrijevanja i berbi hortikulturnih vrsta na pokušalištima Jazbina, Maksimir, Šašinovec i Vodnjan, 17 sati
  4. Sudjelovanje u procesu primarne prerade grožđa te doradi i klasiranju voća i povrća na pokušalištima Jazbina, Maksimir, Šašinovec i Vodnjan, 12 sati
  5. Provedba osnovne analize povrća, voća, grožđa, vina i prerađevina od voća i povrća u praktikumima i laboratorijima Odsjeka za hortikulturu, 10 sati

Please sign in to your account

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties. Cookie Policy.