Tehnologija vina (144471)
Course coordinator
Course description
Program modula Tehnologija vina omogućuje studentima nadogradnju i proširivanje temeljnih znanja o pojedinim tehnološkim procesima vinarske proizvodnje i njihovom utjecaju na kakvoću vina. Kroz program modula Tehnologija vina studenti usvajaju znanja o prikladnosti pojedinog tehnološkog procesa proizvodnje s obzirom na specifičnosti kultivara i proizvodne godine te ulozi pojedinog tehnološkog procesa u promjenama fizikalno-kemijskog sastava mošta i vina. Kroz auditorne i terenske vježbe studenti stječu praktična znanja vezana uz procese filtracije i dorade te korištenje enološke opreme u vinarskoj proizvodnji.
Provjeravanje ishoda učenja
Type of course
- Diplomski studij / Hortikultura / Vinogradarstvo i vinarstvo (Compulsory course, 1 semester, 1 year)
ECTS: 3.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 30
Lectures: 20
Field exercises: 10
Lecturer
- Prof. Ana Jeromel, PhD
- Assoc. Prof. Ana-Marija Jagatić Korenika, PhD
- Assoc. Prof. Marin Mihaljević Žulj, PhD
Associate teacher for exercises
Grading
Sufficient (2): 61-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%
General competencies
Predmet osposobljava za razumijevanje različitih tehnoloških procesa primjenjivih u vinarskoj proizvodnji te omogućava rješavanje problema donošenjem samostalnih zaključaka temeljenih na stečenim teorijskim i praktičnim znanjima.
Types of instruction
- Predavanja
- Terenske vježbe
obuhvaćaju vježbe(u podrumu) vezane uz postupak dorade i stabilizacije vina
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Isplanirati i analizirati cijelokupan tehnološki proces proizvodnje zavisno od kultivara i tipa vina koji se želi proizvesti. | Završni ispit |
Identificirati razloge primjene enoloških sredstva dozvoljenih u procesu proizvodnje vina. | Završni ispit |
Preporučiti i objasniti tehnologiju proizvodnje za bijela, roze i crna vina, zavisno od uvjeta proizvodnje i specifičnosti proizvodne godine. | Završni ispit |
Odabrati i prezentirati prikladan tehnološki proces dorade vina, zavisno od njegovog kemijskog sastava i organoleptičnih svojstava. | Završni ispit |
Argumentirati mišljenje o prednostima/nedostacima primjene pojedinog tehnološkog procesa na kemijski sastav i organoleptična svojstva vina. | Završni ispit |
Demonstrirati rad pojedinih strojeva vezanih uz tehnologiju proizvodnje vina. | Aktivno kroz vježbe te pasivno, teorijski, putem završnog ispita |
Working methods
Teachers' obligations
Informirati studente o nastavnom planu predmeta, obvezama koje trebaju ispuniti, načinu oblikovanja ocjene i kriterijima ocjenjivanja. Redovito održavanje svih oblika nastave utvrđenih nastavnim planom. Održavanje konzultacija, pisanih testova znanja i završnih ispita. Priprema nastavnih i ispitnih materijala.
Students' obligations
Redovito pohađanje nastave (predavanja, vježbe) predviđene nastavnim planom. Aktivno sudjelovanje na vježbama na pokušalištu i terenu. Za ostvarivanje prava na potpis, studenti su obavezni tijekom cijelog semestra nazočiti na najmanje 80% predavanja i 80% vježbi. Ukoliko je student izostao sa nastave više od dopuštenog, a bez opravdanog razloga, potpis će mu biti uskraćen te je dužan ponovno upisati predmet u idućoj akademskoj godini. Studenti su obavezni prisustvovati i vježbama, gdje se od njih očekuje aktivan angažman, sudjelovanje u raspravi i rješavanju zadataka
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Završni ispit | 100% |
0-60 61-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
60 | 2 | |
Pohađanje predavanja i vježbi | 30 | 30 | 1 | |||
UKUPNO | 100% | 30 | 90 | 3 |
Weekly class schedule
- Biološko otkiseljavanje vina P Maloalkoholna i malolaktična fermentacija
- Malolaktična fermentacija P Vrijeme inokulacije, uloga bakterije, promijene u kemijskom sastavu, utjecaj na aromu
- Primjena enzima u vinarstvu P Pektolitički, proteaze, B-glikozidaze, glukanaze
- Mogućnosti ekstrakcije i kvaliteta vina P Fizikalne, kemijske i biološki čimbenici ekstrakcije spojeva iz grožđa, mošta, vina
- Karbonska maceracija P Tehnologija proizvodnje u atmosferi zasićenoj CO2
- Maceracija grožđa P Hladna, klasična, produžena, termovinifikacija
- Tehnologija sur lie P Proizvodnja vina držanjem na talogu
- Tehnološke mogućnosti korekcije kemijskog sastava mošta i vina P Korekcija alkohola, pH, sadržaja šećera
- Inertni plinovi u vinarstvu P Uloga dušika, ugljičnog dioksida, argona
- Barrique u vinarstvu P Vrste barriquea, način paljenja, utjecaj na vino
- Kemijske i fizikalne metode provjere stabilnosti vina A Test na tartaratnu stabilnost (kalijeve i kalcijeve soli),bentotest, konduktometrija
- Nefelometrija A Određivanje stupnja bistroće
- Flotacija, Mikrooksidacija A Utjecaj na sastav mošta, načini primjene, aparati
- Filtracija vina T Primjena naplavne i pločaste filtracije
- Stablizacija vina T Pokazna vježba u podrumu
Obligatory literature
- Predavanja i PowerPoint prezentacije ( Merlin sustav e-učenja)
Recommended literature
- Radovanović, V. (1986). Tehnologija vina. Beograd: IRO „Građevinska knjiga“.
- R. Jackson, R. (2000). Wine science. Academic press.
- Riberau-Gayon, P., Dubourdieu, D., Doneche, B., Lonvaud, A. eds. (2006). Handbook of enology.
- Vol. 1: The Microbiology of Wine and Vinification. -2nd ed., J. Wiley & Sons.
- Riberau-Gayon, P., Dubourdieu, D., Doneche, B., Lonvaud, A. eds. (2006). Handbook of enology.
- Vol. 2: Chemistry of Wine, Stabilization and Treatments. -2nd ed., Wiley & Sons.
- Margalit , Y. (2013).Concepts in wine technology. The wine appreciation guild Ltd.
Similar course at related universities
- Tehnologija vina, Poljoprivredni fakultet u Osijeku