Dan očaranosti biljkama 2022.

Pod pokroviteljstvom Europske organizacije za biljne znanosti (EPSO) 18. svibnja proglašen je međunarodnim Danom očaranosti biljkama (Fascination of Plants Day). Njegovo obilježavanje u svijetu započelo je 2012. godine, a Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet uključio se aktivno u inicijativu od samog početka kao organizator za Republiku Hrvatsku. S tom tradicijom nastavljamo i u 2022. godini.

Cilj ove inicijative je što je moguće više ljudi očarati biljkama i ukazati im na važnost biljnih znanosti za poljoprivredu i održivi uzgoj hrane, kao i za hortikulturu, šumarstvo te uzgoj neprehrambenih proizvoda od biljnih sirovina kao što su papir, vlakna, kemikalije, energija i lijekovi. Uloga biljaka u očuvanju okoliša također je ključna.

Svi su dobrodošli u uključivanje inicijativi!

Pozivamo sve, od škola do proizvođača, da se uključe i doprinesu ovoj inicijativi. Pozivamo, također, medije, znanstvenike i političare da razmotre najnovija, najsuvremenija istraživanja i postignuća biljnih znanost te da istraže nove načine primjene koje znanosti o biljkama mogu ponuditi. Pozivamo i sve vas da organizirate očaravajuću, s biljkama povezanu aktivnost i javite nam se. Kako biste prijavili aktivnost slobodno se javite nacionalnoj koordinatorici za Republiku Hrvatsku prof.dr.sc. Vesni Židovec putem mail adrese vzidovec@agr.hr ili Facebook  stranice.

Biljke su očaravajuće.

Od jedne male sjemenke posijane u tlo, mogu se razviti različiti zeleni životi - od sitnih zeljastih biljaka do golemih stabala, od prekrasnog cvijeta do nezamjenjivog usjeva koji treba svim životinjama i ljudima da prežive na ovom planetu. Biljni biolozi procjenjuju da se ukupan broj biljnih vrsta ugrubo kreće oko 250,000. Na krilima ove koordinirane aktivnosti, nadamo se ponovno zasijati mnogo virtualnih i trajno klijajućih sjemenki u kolektivnu svijest europske i svjetske publike o važnosti znanosti o bilju za društvo i okoliš, sada i u budućnosti.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.