O Fakultetu

Drage čitateljice i dragi čitatelji,

Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu jedan je među prvih pet utemeljenih visokih učilišta na našem Sveučilištu. Tijekom svoje povijesti (2019. proslavili smo svojih prvih 100 godina) prošli smo različita razdoblja, različite odnose državnih vlasti, gospodarske uvjete i društvena uređenja, ali uvijek posvećeni svojoj temeljnoj misiji i cilju – najboljem visokoškolskom obrazovanju i znanstveno-stručnoj djelatnosti za dobrobit Lijepe Naše. Sa stalnom težnjom da potičemo izvrsnost radi ostvarenja te misije.

Agronomski fakultet više od desetljeća zauzima vrlo visoko mjesto u području međunarodne suradnje na Sveučilištu u Zagrebu, što pokazuje da je Fakultet svjestan važnosti svoga djelovanja u međunarodnom okruženju te nastoji razviti postupke i resurse kojima se potiče međunarodna aktivnost. Međunarodna aktivnost jedan je od važnih kriterija pri ocjeni djelatnosti Fakulteta. Maksimalno ću podržavati ostvarivanje dolaznih i odlaznih mobilnosti nastavnika i studenata. Uključivanjem u EU programe razmjene, Erasmus projekte mobilnosti (studijski boravak, stručna praksa, mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja), akademsku mobilnost, Erasmus projekte suradnje, Erasmus projekte podrške reformi politika te uz intenzivniju suradnju u sklopu CEEPUS mreže omogućit će se veća mobilnost studenata i nastavnika.

Organiziranje ljetnih škola za studente iz cijelog svijeta uz suradnju s lokalnom zajednicom i privrednim subjektima, pri čemu bi se provodio praktični dio nastave, dobitna je kombinacija koja pridonosi daljnjoj popularizaciji Agronomskog fakulteta.

Prema Strateškom planu visoku zacrtanu ukupnu znanstvenu i stručnu produkciju koju ostvaruju znanstvenici Agronomskog fakulteta moguće je postići samo predanim radom svih znanstvenih djelatnika. Nagrađivanje znanstvene izvrsnosti u budućem razdoblju podjelom potpora jest smjer u kojem moramo ići.

Agronomskom se fakultetu putem Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) u razdoblju od 2021. do 2027., a koja se temelji na devet ciljeva: „pravedan dohodak za poljoprivrednike; povećanje konkurentnosti; ponovna uspostava ravnoteže snaga u prehrambenom lancu, borba protiv klimatskih promjena; briga za okoliš; očuvanje krajolika i biološke raznolikosti; potpora generacijskoj obnovi; dinamična ruralna područja i zaštita kvalitete hrane i zdravlja“ pruža velika šansa za prijavu znanstvenih i stručnih projekata. Iako je svih devet ciljeva važno, mislim da bi Agronomski fakultet sa svojom znanstvenom izvrsnošću osobito dobro mogao odgovoriti na ovih pet potencijalnih doprinosa poljoprivrednog sektora ublažavanju emisija stakleničkih plinova, i to primjerima dobre prakse: smanjenjem izravne emisije stakleničkih plinova upotrebom tehnologija za ublažavanje ili odgovarajućim poljoprivrednim praksama; osiguranjem skladištenja ugljika akumulacijom organskog ugljika u tlu, primjenom raznih oblika konzervacijske obrade tla; održivom proizvodnjom biomase, uključujući pošumljavanje, za bioenergane, bez ugrožavanja sigurnosti hrane; smanjenjem intenziteta fosilnih goriva u poljoprivrednoj proizvodnji (energetika i agrokemikalije) i smanjenjem gubitaka i otpada (kružno gospodarenje) u poljoprivrednoj proizvodnji.

ZPP Europske unije u narednom razdoblju od 2021. do 2027., kao i Europski zeleni plan (2020. – 2050.), s ciljem postizanja klimatske neutralnosti poticat će veća ulaganja u istraživanje i inovacije te poljoprivrednicima i ruralnim zajednicama omogućiti da ostvare korist od tih ulaganja. Stoga je ključno izraditi snažne sustave znanja i inovacija u poljoprivredi i srodnim znanostima kako bi se potaknulo pokretanje i razvoj inovativnih projekata. Ovdje se primarno misli na digitalnu poljoprivredu. Istraživanja u vezi s navedenom temom ZPP, putem primjera dobre prakse, u čemu znanstvenici Agronomskog fakulteta imaju neprocjenjivo dugogodišnje terensko iskustvo, doprinijelo bi pomoći u razvoju hrvatske poljoprivrede, ali i povećanju znanstvene izvrsnosti u objavljenim radovima na temelju provedenih istraživanja.  

Uz sve navedeno u ožujku 2020. zadesio nas je potres pa narednih godina moramo obnoviti 4 paviljona, a još uvijek živimo u vremenu pandemije Covid-19. Unatoč svemu, mi imamo svoj smjer prema izvrsnosti i njega slijedimo.

I na kraju, Agronomski fakultet kao sastavnicu Sveučilišta u Zagrebu krajem ovog desetljeća vidim kao prepoznatljivu nastavnu i znanstveno-istraživačku instituciju na području poljoprivrede i srodnih znanosti u srednjoj Europi. Agronomski fakultet krajem desetljeća vidim kao Instituciju koja izvodi inovativne studijske programe i programe cjeloživotnog obrazovanja koje pohađaju studenti iz cijelog svijeta te je partner hrvatskog i međunarodnog gospodarstva.

Prof. dr. sc. Ivica Kisić
dekan

 

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.