Centar za cjeloživotno obrazovanje

Agronomski fakultet ima dugu tradiciju provođenja edukacije odraslih, najčešće poljoprivrednih proizvođača i stručnjaka koji su završili akademsku naobrazbu. Iako su nastavnici fakulteta sudjelovali u različitim vidovima edukacija, od predavanja i radionica pa do programa kojima se stečene kompetencije upisuju u “radnu knjižicu”, njihovo provođenje nije imalo formalni okvir niti su bili akreditirani od strane Fakulteta. U skladu s međunarodnim tendencijama u obrazovanju i strateškim dokumentima Republike Hrvatske koji sve više prepoznaju važnost cjeloživotnog učenja, godine 2016. donesen je Pravilnik o cjeloživotnom obrazovanju Agronomskog fakulteta. Pravilnik je uredio pitanja ustroja te utvrdio kriterije, mjerila i postupak vrednovanja prijedloga programa i provedbe cjeloživotnog obrazovanja.

Prema Pravilniku, u cjeloživotno obrazovanje ubrajaju se različiti obrazovni programi koji se ne smatraju cjelovitim sveučilišnim studijem (osim specijalističkih) te se temelje na načelima cjeloživotnog učenja. Najčešće su to specijalistički poslijediplomski studiji, studiji s nepunim studentskim opterećenjem, pojedinačni predmeti iz programa prijediplomskih i diplomskih studija koje mogu upisati sveučilišni prvostupnici ili magistri inženjeri, programi stručnog usavršavanja, ljetne i zimske škole, javna predavanja, radionice i drugi oblici prenošenja znanja i informacija.

Na Fakultetu su do danas uz dolje navedene, akreditirani i ostali programi cjeloživotnog obrazovanja:

Također, prvi polaznici su upisali pojedinačne predmete iz prijediplomskih i diplomskih studijskih programa, najčešće iz područja zaštite bilja da bi stekli preduvjete (položen određeni broj ECTS bodova iz tog područja) za pristupanje programima izobrazbe za savjetnika u poljoprivrednoj ljekarni.

Više o programima cjeloživotnog obrazovanja

 

Na temelju članka 23. Statuta Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta, Fakultetsko vijeće Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta je na 7. redovitoj sjednici u akademskoj godini 2021./2022., održanoj 5. travnja 2022. pod točkom 2. dnevnog reda, donijelo Odluku  o osnivanju Centra za cjeloživotno obrazovanje Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta

Cilj Centra za cjeloživotno obrazovanje je planiranje, organiziranje i unapređivanje sustava obrazovanja kreiranjem ponude formalnog i neformalnog obrazovanja iz agronomije za pravne i fizičke osoba na području Republike Hrvatske.

Aktivnosti Centra:

  1. Istraživanje interesa javnosti, tržišta:
  2. Organizacija seminara, ljetnih škola, tematskih izleta za vrtiće i škole, tematskih radionica, tečaja i ostalih oblika predavanja;
  3. Poticanje komunikacije s javnim i privatnim poduzećima, ustanovama, jedinicama lokalne samouprave, udrugama, zadrugama, alumni AF-a u svrhu uspostavljanja suradnje;
  4. Informiranje putem newslettera i web stranica (fakulteta, partnera i dr.)
  5. Promocija na znanstveno stručnim skupovima i sajmovima;
  6. Promocija nastavnika Agronomskog fakulteta;
  7. Prijava projekata vezanih uz tematiku cjeloživotnog obrazovanja.

Kontakt:

prof. dr. sc. Romana Caput-Jogunica
 czo ( at ) agr.hr  

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.