Studenti s invaliditetom

Agronomski fakultet u Zagrebu kontinuirano radi na osiguravanju uvjeta kojima se omogućava stjecanje znanja studenata s invaliditetom usporedivim sa znanjem njihovih kolega. Kroz različite informacijske, tehničke, informatičke, socijalne i pravne aktivnosti, studentima s invaliditetom se osigurava integracija u sustav visokoškolskog obrazovanja. Ovdje možete pronaći sve korisne informacije bitne za studente s invaliditetom Agronomskog fakulteta u Zagrebu

Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu (www.unizg.hr/uredssi),  koordinator za SSI i administrativna osoba u Studentskoj referadi Agronomskog fakulteta pružaju stručnu podršku studentima koji zbog invaliditeta, kroničnih bolesti, bolesti ili oštećenja vida i sluha, motoričkih poremećaja psihičkih bolesti te teškoća u učenju (disleksija, disgrafija, ADHD) kao i ostalih zdravstvenih teškoća nisu u mogućnosti redovito ispunjavati obveze u nastavnom procesu na Fakultetu.

Podrška studentima na Agronomskom fakultetu

Koordinator za studente s invaliditetom na Fakultetu
prof. dr. sc. Romana Caput-Jogunica
IV. paviljon, prizemlje
tel.: +385 1 239 3709 (u vrijeme konzultacija iz TZK)
e-mail: rcaput ( at ) agr.hr

Studentska referada
Lovorka Kovačić, prof.
V. paviljon, prizemlje
tel.: +385 1 239 4094
e-mail: lkovacic ( at ) agr.hr

 Vodič za studente s invaliditetom i ostalim većim zdravstvenim teškoćama

Studenti na prvoj godini studija trebaju se na početku ak. godine javiti izv. prof. dr. sc. Romani Caput-Jogunica, koordinatorici za SSI na Agronomskom fakultetu putem e-pošte: rcaput ( at ) agr.hr.  
Studenti s invaliditetom na višim godinama studija javljaju se koordinatoru za SSI i/ili voditelju studija tijekom cijelog studija kad je im je potrebna pomoć u nastavnom procesu.
Prema Postupniku donošenja preporuke za prilagodbu nastavnog procesa i polaganja ispita koju izdaje Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu, student pokreće postupak za izradu Preporuke, temeljem medicinske dokumentacije i mišljenja liječnika Fakulteta.

Preuzmi i pročitaj postupnik donošenja preporuke za prilagodbu nastavnog procesa:
http://www.unizg.hr/studiji-i-studiranje/podrska-studentima/podrska-studentima-s-invaliditetom/vrsnjacka-potpora/

U Preporuci za prilagodbu nastavnog procesa i polaganja ispita navedeni su posebni uvjeti studiranja i polaganja ispita. Student u suradnji s koordinatorom za SSI i voditeljem studija dostavlja nastavnicima Preporuku putem e-pošte s molbom da se osiguraju posebni uvjeti u nastavi ili na ispitnom roku sukladno posebnostima predmeta. Preporuka o posebnim uvjetima studiranja je dokument na osnovu kojeg student ostvaruje prilagodbu nastavnog procesa tijekom cijelog studija.

Sveučilišni kolegij Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom – izborni predmet

Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom je sveučilišni kolegij dostupan za upis svim studentima koji su upisani na bilo koju sastavnicu (fakultet/akademiju) Sveučilišta na prijediplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini studija više…
http://www.unizg.hr/studiji-i-studiranje/podrska-studentima/podrska-studentima-s-invaliditetom/vrsnjacka-potpora/

Podrška studentima na Sveučilištu u Zagrebu
Ured za studente s invaliditetom
ADRESA: Studentski dom „Stjepan Radić“, Jarunska 2, Zagreb, prizemlje 12. paviljona.
Zbog obavljanja pojedinih aktivnosti na drugim lokacijama Sveučilišta u Zagrebu mole se studenti da dolazak prethodno najave na mail adresu:  uredssi@unizg.hr
ili na broj telefona +385 1 456 4405

Više o radu ureda za ssi sveučilišta u Zagrebu:
http://www.unizg.hr/studiji-i-studiranje/podrska-studentima/ured-za-studente/

Prava studenata s invaliditetom

 • Prednost pri upisu na studij (Sporazum o poticajnim mjerama za upis u ustanove visokog obrazovanja, 2007., MOBMS, MZO, Rektorski zbor);
 • Pravo na prilagodbu ispitne tehnologije na ispitima državne mature;
 • Prednost pri ostvarivanju prava na smještaj u studentske domove (odluka MZO za svaku godinu);
 • Potpora u troškovima prijevoza od strane MZO;
 • Stipendije za SSI (državna stipendije, u okviru međunarodne razmjene studenata, Grad Zagreb i zaklade).

Dokumenti:

 • Ustav Republike Hrvatske (čl. 57. ističe da država posvećuje posebnu skrb zaštiti osoba s invaliditetom i njihovu uključivanju u društveni život)
 • UN-ova Konvencija o pravima osoba s invaliditetom (čl. 24. Konvencije jamči se osobama s invaliditetom pravo na obrazovanje bez diskriminacije i na osnovi jednakih mogućnosti, odnosno na ravnopravnoj osnovi s drugima)
 • Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (čl. 77. jamči ravnopravnost svih pristupnika prilikom postupka odabira pristupnika za upis na visoka učilišta, a u čl. 88. svim studentima osigurava pravo na kvalitetan studij i obrazovni proces kako je to predviđeno studijskim programom)
 • Zakon o suzbijanju diskriminacije (Tijelo nadležno za suzbijanje diskriminacije po osnovi invaliditeta je Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom www.posi.hr)
 • Nacionalna strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. (naglašava nužnost osiguravanja uvjeta za povećanje dostupnosti kvalitetnog obrazovanja mladima s invaliditetom).
 • Sveučilišta u Republici Hrvatskoj su u svoje statute unijela ustavne odredbe o zabrani diskriminacije na bilo kojoj osnovi te odredbu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju o pravu studenata na kvalitetan studij, što svakako uključuje i studente s invaliditetom.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.