Znanstvena aktivnost

Znanstvena aktivnost

Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet je svojom dugom tradicijom i znanstvenom aktivnošću prepoznat kao vodeća znanstvena institucija u području poljoprivrede. Svojim istraživanjima djelatnici Agronomskog fakulteta ostvaruju vrlo visoke znanstvene i stručne rezultate, posebno kroz svoj doprinos razvoju znanosti u svim granama poljoprivrede. Rezultati rada postignuti kroz opisanu povijest temelj su na kojem i danas počinju i razvijaju se nova istraživanja koja Agronomskom fakultetu kontinuirano osiguravaju vodeću ulogu te međunarodnu prepoznatljivost u području biotehničkih znanosti. Struktura znanstveno-istraživačkog osoblja u Hrvatskoj pokazuje da 79% znanstvenog potencijala dolazi iz znanstveno-nastavnih ustanova, dok institutima pripada 21% ukupnog broja istraživača. Istraživački rad djelatnika imao je značajan utjecaj i na razvoj poljoprivrede kao djelatnosti u Hrvatskoj kroz suradnju s gospodarstvom i prijenos novih saznanja i tehnologija direktno u praksu, odnosno poljoprivrednu proizvodnju.

Glavne istraživačke aktivnosti koje se danas provode usmjerene su na:

  • molekularnu karakterizaciju, selekciju i uzgoj u mikrobiologiji, biljnim i animalnim znanostima
  • održivu poljoprivredu i ekološku proizvodnju, te ekološki prihvatljivu zaštitu bilja od štetočinja
  • zaštitu tla i voda
  • bioraznolikost i očuvanje divljih i domaćih vrsta, varijeteta i pasmina
  • ruralni razvoj, kakvoća i sigurnost hrane
  • hrvatske krajobraze i njihovu implementaciju u zakonodavni sustav
  • introdukciju samoniklih ukrasnih vrsta u hortikulturu
  • obnovljive izvore energije iz poljoprivrede - „Green energy“.

Programi istraživanja u proteklih desetak godina, kao i danas, temelje se na trendovima u konzumaciji hrane u EU i na svim čimbenicima sigurnosti opskrbe hranom (Food security) te zdravstvene ispravnosti hrane (Food safety). Poljoprivreda, okoliš i ruralni razvitak čine prioritetni tematski okvir EU unutar kojeg se odvija i odvijati će se većina istraživanja u budućnosti. Istraživači i timovi Fakulteta uspijevaju postići odlične rezultate i na međunarodnoj razini, što potkrjepljuju projekti iz kategorije Obzor2020, Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja, te međunarodne suradnje na više COST akcija i LIFE+ projekata. 

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.