Pokušalište Šiljakovačka Dubrava

Pokušalište Šiljakovačka Dubrava u Turopolju u sastavu je Zavoda za opće stočarstvo

Pokušalište „Šiljakovačka Dubrava"

Pokušalište „Šiljakovačka Dubrava“ nalazi se u istoimenoj šumi nedaleko Velike Gorice kraj Zagreba. Djeluje od 2001. godine kad je Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva Agronomskom fakultetu povjerilo na korištenje napušteni gater za divlje svinje te ga proglasilo šumom s posebnom namjenom za znanstvena istraživanja. Namjena pokušališta, koje se prostire na ukupno 146,60 ha ograđene šume hrasta lužnjaka i običnog graba, prvenstveno su znanstvena istraživanja autohtone turopoljske pasmine svinja u njezinom prirodnom staništu.

U istraživačkom fokusu tako su područja i teme vezane uz očuvanje tradicijske tehnologije uzgoja svinja u otvorenom ekosustavu biocenoze šume i močvarnih livada, lokalno dostupne izvore krmiva (paša, žirenje…), okolišne utjecaje sustava uzgoja (interakcija svinja - šuma) i dobrobit životinja. Partner u vođenju pokušališta je „Plemenita opčina turopoljska“, koja vodi brigu oko čuvanja, dohrane, evidencije, cijepljenja i liječenja svinja te održavanja ograde i objekata za svinje u gateru. Uz rad pokušališta do sada je bila vezana provedba više MZOS i VIP projekata čiji su rezultati dostupni u znanstveno-stručnoj publicistici. Na pokušalištu su se provodila nova multidisciplinarna istraživanja na turopoljskoj svinji u sklopu međunarodnog projekta TREASURE financiranog od strane Europske unije u sklopu istraživačko-inovacijskog programa Obzor 2020.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.