Povijest
zavod za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju

Zavod je izravni sljedbenik Zoologičkog kabineta, sastavnog dijela Kraljevske šumarske akademije, osnovane 20. listopada 1898. Od 1919. g. Zavod je u sastavu tada osnovanog Gospodarsko-šumarskog fakulteta. U prvom razdoblju njegovi najistaknutiji djelatnici su Antun Korlević i Ervin Rössler. On je ujedno bio osnivač prve znanstvene ustanove u ribarstvu još 1909. g. - Ihtiološke sekcije (Zavoda za istraživanje riba i ribarskih prilika). Godine 1932. dolazi do ujedinjenja s Entomološkim kabinetom, te entomologija prevladava kao područje istraživanja, a najpoznatiji znanstvenik je Željko Kovačević. Njega na predmetu Zoologija 1960. nasljeđuje Lea Schmidt, koja predaje i Pčelarstvo. Katedru Ribarstva 1935. g. preuzima Josip Plančić. Godine 1977. dolazi do ponovnog razdvajanja entomologije (koja pripada današnjem Zavodu za poljoprivrednu zoologiju) i samostalnog razvoja Zavoda. Zavodu se priključuje Katedra za ribarstvo i od tada djeluje pod imenom Odjel za nastavu iz zoologije, pčelarstva i ribarstva u sklopu OOUR-a Instituta za stočarstvo i mljekarstvo. Nakon preustroja Fakulteta 1991. godine Zavod postaje samostalan i djeluje pod imenom Zavod za ribarstvo, pčelarstvo i specijalnu zoologiju, a 2012.godine je preimenovan u današnji naziv.

Glavne aktivnosti Zavoda vezane su za obrazovanje, znanstveno-istraživački rad, razvoj novih tehnologija te proširenje i unaprjeđenje sva četiri područja. Djelatnici Zavoda sudjeluju u nastavnom radu na 9 modula na dodiplomskoj razini (1 i na engleskom jeziku), 12 na diplomskim studijima (2 i na engleskom, a 1 samo na engleskom jeziku), 9 na poslijediplomskim specijalističkim studijima, te na poslijediplomskom doktorskom studiju. Trenutno postoje četiri nacionalna i dva međunarodna znanstvena projekta u ribarstvu, pčelarstvu i lovstvu koje vode znanstvenici sa Zavoda kao glavni istraživači. Osim toga, Zavod je predvodio i provedbu većeg broja tehničkih projekata u ribarstvu, pčelarstvu i lovstvu.

Predstojnici Zavoda od osnutka do danas:

  • Prof. dr. sc. Lea Schmidt (1977.-1982.)
  • Prof. dr. sc. Boris Ržaničanin (1982.-1993.)
  • Prof. dr. sc. Roman Safner (1993.; 2004.-2005.)
  • Prof. dr. sc. Tomislav Treer (1994.-2003.; 2009.-2011.; 2015.-2018.)
  • Prof. dr. sc. Ivica Aničić (2006.-2008.; 2012.-2014.)
  • Prof. dr. sc. Marina Piria (2018.-2019.)
  • Prof. dr. sc. Dragan Bubalo (2019.-danas)

Dosadašnji nastavnici:

Prof.dr.sc. Antun Korlević, prof. dr. sc. Ervin Rössler, prof. dr. sc. Željko Kovačević, prof. dr. sc. Josip Plančić, prof. dr. sc. Lea Schmidt, dr. sc. Zlatko Livojević, prof. dr. sc. Boris Ržaničanin, prof. dr. sc. Stjepan Banožić, prof. dr. sc. Nikola Kezić, prof. dr. sc. Tomislav Treer, prof. dr. sc. Ivica Aničić, prof. dr. sc. Roman Safner

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.