O nama
zavod za melioracije

Zavod za melioracije utemeljen je 1922. godine pod nazivom Zavod za vodno gospodarstvo. Pod vodstvom predstojnika Zavoda prof. ing. Viktora Setinskog (više od dvadest godina) bio je objedinjen nastavni i znanstveni rad iz vodnog gospodarstva u poljoprivredi i šumarstvu. U 1946/47. godini vršitelj dužnosti predstojnika Zavoda bio je prof. ing. M. Đurašin s Tehničkog fakulteta. Nakon njegove smrti dužnost predstojnika, također u svojstvu honorarnog nastavnika obnašao je do 1952. godine prof. dr. Ante Franković. Tada se vodno gospodarstvo i šumarstvo odvajaju u poseban kabinet za uređenje bujica. U Zavodu ostaju agronomski predmeti i Zavod mijenja naziv u Zavod za melioracije, koji i danas postoji. Vodstvo Zavoda preuzima tadašnji asistent, a kasnije prof. dr. Vladimir Verner. Kao nastavna i znanstvena jedinica Zavod nastavlja razvijati djelatnost iz poljoprivrednih melioracija i poljoprivrednog graditeljstva. Odlaskom prof. dr. Vernera u mirovinu 1975. godine, za predstojnika Zavoda imenovan je prof. dr. Dane Šikić. Nedugo nakon toga, u ak. god. 1977/78, dolazi do integracije Fakulteta i samostalnih poljoprivrednih instituta u Zagrebu. Pri ovoj integraciji dio Zavoda za melioracije, koji se odnosi na problematiku poljoprivrednog graditeljstva, prelazi u sastav novo utemeljenog fakultetskog instituta-Institut za mehanizaciju, tehnologiju i graditeljstvo u poljoprivredi. Preostali dio Zavoda za melioracije nastavlja nastavnu i znanstvenu djelatnost u području poljoprivrednih melioracija te je sastavni dio fakultetskog Instituta za agroekologiju. Pri tome je za predstojnika Zavoda imenovan prof. dr. sc. Frane Tomić. Zahvaljujući dobrom kadrovskom stanju (14 članova, od toga 3 doktora znanosti i 7 diplomiranih inženjera) i relativno dobro opremljenom laboratoriju, Zavod je u to vrijeme razvio i afirmirao poljoprivredne melioracije kao znanstvenu disciplinu. Budući da prof. F. Tomić postaje dekan Fakulteta (1981-1983), na mjestu predstojnika Zavoda zamjenjuje ga prof. dr. sc. Ivo Marinčić. Pod vodstvom prof. Marinčića nastavlja se uspješan nastavni i znanstveni rad Zavoda, a posebno je uspješna stručna suradnja s praksom. Godine 1986. na dužnost predstojnika Zavoda ponovo se vraća prof. dr. Frane Tomić. Nakon uspješnog sedmogodišnjeg rada Zavoda na problemima odvodnje i navodnjavanja, prof Tomić je opet biran za dekana, u dva mandata (1993.-1995. i 1995.-1997.), pa je predstojnik Zavoda bio doc.dr. Dragutin Petošić (1994.-1999.). Od 1999.-2001. predstojnik Zavoda je ponovno bio prof. Tomić. U razdoblju od 2001.-2006. za predstojnika Zavoda imenovan je doc. dr. Davor Romić, nakon toga je prof. dr. Davor Romić izabran za dekana  Fakulteta i bio je dekan u dva mandata (2006.-2009. i 2009.-2012.). U razdoblju od 2006.-2009. ulogu predstojnika Zavoda obnašao je prof. dr. Petošić. Prof. dr. Ivan Šimunić predstojnik je Zavoda u razdoblju od 2009.-2012. godine.

Zavod za melioracije je dao znatan doprinos u razvitku hrvatskog agrara, izvođenjem nastavne i znanstvene djelatnosti te suradnjom s proizvodnim gospodarstvima. Članovi Zavoda su zaslužni za stjecanje znanja studenata i osposobljavanje mlađih znanstvenika u području poljoprivrednih melioracija. Zahvaljujući brojnim pokusima, vođenju znanstvenih projekata i međunarodnoj suradnji (prof. dr. V. Verner, dr. B. Pušić, dr. B. Đaković, prof.dr. I. Marinčić, prof.dr. D. Šikić, prof.dr. F. Tomić, prof.dr. D. Petošić, prof.dr. I. Šimunić, prof.dr. D. Romić i prof.dr. M. Romić) u području poljoprivrednih melioracija, došlo je do unapređenja pristupa i metoda reguliranja vodnog tla u nas. Time je pružena izravna pomoć Zavodu pri uređivanju preko 300.000 ha poljoprivrednih površina u Hrvatskoj i oko 30.000 ha u Sloveniji.

Danas su znanstvena istraživanja Zavoda za melioracije usmjerena područjima održivog gospodarenja tlom i vodama (poljoprivreda i gospodarenje resursima), zaštitom okoliša (monitoring terestričkih i akvatičnih ekosustava, korištenje i zaštita voda) i upravljanjem prirodnim rizicima (odvodnja suvišnih voda tla, zaštita od suvišnih voda, zaslanjivanje). Zavod razvija multidisciplinatn pristup u istraživanjima, okuplja tim znanstvenika koji se bave hidrotehničkim melioracijama, odvodnjom i navodnjavanjem, zaštitom i motrenjem tla i voda, utjecajem poljoprivrede na okoliš. Razvio je tako znanstvenu suradnju s brojnim institucijama u zemlji i inozemstvu, a važan je dio djelatnosti i stručni rad za potrebe gospodarstva te nacionalnih i regionalnih institucija i agencija.

Djelatnici Zavoda objavili su više znanstvenih i stručnih radova iz navedenih područja i trnutačno su voditelji više znanstvenih i primjenjenih projekata.

Zavod za melioracije

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.