Povijest Zavoda
zavod za specijalno stočarstvo

Zavod za specijalno stočarstvo svoje ishodište ima u Zavodu za živinogojstvo osnovanom u okrilju Gospodarsko-šumarskog fakulteta davne 1919. Glavna je zadaća Zavoda bila razvoj stočarstva u pogledu tehnologija proizvodnje i prijenosa znanja. Tijekom minulih desetljeća, Zavod za živinogojstvo se razvijao i prilagođavao potrebama zajednice dijeleći sudbinu društva. Tako je krajem 70.-ih godina XX. stoljeća preustrojem Agronomskog fakulteta Zavod integriran u OOUR Instituta za stočarstvo i mljekarstvo.

Nakon osamostaljenja Republike Hrvatske i daljnjim funkcionalnim preustrojem Agronomskog fakulteta OOUR je 1992. dezintegriran u više Zavoda pa je tako nastao Zavod za specijalno stočarstvo. Slijedom tradicije, Zavod je zadržao fokus na razvoju uzgoja domaćih životinja i tehnologija stočarske proizvodnje te je očuvao kontinuitet sustavnog znanstvenog i stručnog rada započetog prije jednog stoljeća.

  • 1919. osnovan Zavod za živinogojstvo u okrilju Gospodarsko-šumarskog fakulteta.
  • 1960. znanstveno-istraživački rad Zavoda obavlja se u okviru Instituta za stočarstvo i mljekarstvo.
  • 1978. Zavod ulazi u OOUR Fakulteta poljoprivrednih znanosti.
  • 1992. OOUR Institut za stočarstvo i mljekarstvo je 1992. dezintegriran u više Zavoda, a jedan od njih je  Zavod za specijalno stočarstvo.
  • 1993. Zavod pokreće suradnju s konjičkim klubom Hiperion u svrhu edukacije studenata iz područja konjogojstva.
  • 2001. u prostoru Zavoda uspostavljen je Laboratorij za genetičku identifikaciju domaćih životinja.
  • 2005. uvođenjem „bolonjskog“ sustava obrazovanja došlo je do osjetnih promjena studijskih programa te se na inicijativu Zavoda pokreće diplomski studij Proizvodnja i prerada mesa.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.