Gostujuća predavanja :: Prof. dr. sc. Sanja Radonjić

„Strane i invazivne štetočine - utjecaj na biljnu proizvodnju (iskustva iz Crne Gore)”

Predavanje će se održati u srijedu, 8.3.2023. u dvorani VI/B s početkom u 10:00 sati.

„Voćne muhe (Tephritidae) - rastući (ili sve veći, sve značajniji) problem za poljoprivrednu proizvodnju“

Predavanje će se održati u srijedu, 8.3.2023. u Velikoj vijećnici s početkom u 11:30 sati.

Predavač: Prof. dr. sc. Sanja Radonjić
Predavanja su organizirana od strane Zavoda za poljoprivrednu zoologiju i Ureda za međunarodne odnose.

Biografija:
Prof. dr. sc. Sanja Radonjić diplomirala je na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na Odsjeku za zaštitu bilja i prehrambenih proizvoda, na katedri  za entomologiju s temom ’’Praćenje leta biljnih vaši (Homoptera, Aphididae) pomoću ljepljive žičane klopke’’. Na istom je fakultetu obranila magistarsku tezu ’’Miner citrusa Phyllocnistis citrella Stainton (Lepidoptera, Phyllocnistidae), nova štetočina u Crnoj Gori’’, kao i doktorsku disertaciju ’’Mediteranska voćna muva Ceratitis capitata Wiedem. (Diptera, Tephritidae), na području crnogorskog primorja i njen uticaj na biljnu proizvodnju’’. Za redovnog profesora za oblast Zaštita bilja na Bitehničkom fakultetu na Univerzitetu Crne Gore izabrana je 2020. godine. Angažovana je u nastavi na osnovnim akademskim studijama Biljna proizvodnja, master studijama Zaštita bilja, specijalističkim akademskim studijama – studijski program Zaštita bilja i primijenjienim studijama u Bijelom Polju (Kontinentalno voćarstvo i ljekovito bilje).

Njen dosadašnji naučnoistraživački rad rezultirao je rukovođenjem/učešćem u više od 20 nacionalnih i međunarodnih naučnoistraživačkih projekata (FAO/ IAEA TC projekti, ERASMUS+, FP7-RegPot, SEE-ERA.NET, Projekti koje finansira Ministarstvo nauke Crne Gore)  i objavljivanjem više od 100 naučnih i stručnih radova. Od zasnivanja radnog odnosa, pored naučnoistraživačkog rada, ima i kontinuirani stručni angažman u oblasti zaštite bilja. Kao koordinator ili član radnog tima već duži niz godina učestvuje u realizaciji Programa iz oblasti zdravstvene zaštite bilja za potrebe Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Crne Gore (programi posebnih i stalnih nadzora nad štetnim organizmima; monitoring; izvještajno prognozni programi i fitosanitarne mjere; obuke (edukacija lica uključenih u nadzor (fitosanitarna inspekcija, proizvođači, ovlašćeni pružalaci usluga); hitne fitosanitarne mjere). U sklopu stručnog rada, a u okviru Fitosanitarne laboratorije na matičnom fakultetu, angažovana je i u zdravstvenoj kontroli uzoraka bilja i biljnog materijala u prometu preko državne granice i kontroli sjemena i sadnog materijala poljoprivrednog i ukrasnog bilja koji se proizvodi u Crnoj Gori. Bila je član Komisije za izradu Zakona o zdravstvenoj zaštiti bilja i više podzakonskih akata.

Znanstveno se usavršavala u sklopu kraćih i dužih studijskih usavršavanja u Kini, Austriji, Sjedinjenim Američkim Državama i Italiji. Recenzent je u više međunarodnih naučnih i ostalih časopisima i član naučnih i organizacionih odbora na regionalnim i međunarodnim skupovima.

Predstavnik je Crne Gore u Stalnoj komisiji Evropske komisije za proučavanja u poljoprivredi – SCAR (Standing Committee on Agricultural Research). Član Radne grupe za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblast koja se odnosi na pregovaračko poglavlje 25 – Nauka i istraživanje. Prodekan za nauku i međunarodnu saradnju na Biotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

 

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.